Ce stim despre ventilatorul de laptop?

Utilizatorii de laptopuri se intalnesc din ce in ce mai mult in ultimii ani cu o problema delicata, incalzirea accentuata a acestuia. Racirea este bineinteles punctul sensibil in viata unui calculator. Cu cat o componenta a laptopului lucreaza mai sus, cu atat trebuie sa ne punem mai multe semne de intrebare.

Pe de alta parte, cu cat avansam in tehnologie, cu cat evolueaza laptopurile, cu atat avem nevoie de o racire mult mai buna. Procesoarele AMD sunt mult mai calde decat cele Intel. In ultima vreme si acestea din urma au inceput sa nu mai poata fi atat de reci. Modelele mai slabe, au ajuns, in ultima perioada din ce in ce mai performante.

Racirea pe apa la nivel de amator nu este o investitie buna. Important este ca dumneavoastra vreti sa aveti performante, nu un anumit tip de racire. Daca spre exemplu avem un calculator de top high end, in care investim suficient de multi bani, in care design-ul este pe primul loc, iar banii nu reprezinta o problema sigur discutam diferit.

Asadar cum trebuie ales un ventilator laptop?

Mai pe intelesul tuturor despre coolere, putem spune ca acestea reprezinta un ansamblu de componente active si pasive care au rolul de a nu lasa procesorul sa se incalzeasca estrem de mult. Componenta activa a acestora este ventilatorul, iar componenta pasiva este radiatorul.

Bineinteles ca cea activa adica ventilatorul poate sa nu existe. In momentul de fata, pentru procesoarele care se incalzesc mult mai putin exista si modele de coolere fara ventilatoare. Acestea se mai numesc si coolere fanless.

Se pot adauga pe orice calculator coolere aftermarket? De obicei nu, pentru ca laptopurile nu prea au loc de un asemenea cooler aftermarket. Nu unul care sa aiba dimensiuni foarte mari. RAM-ul poate fi aproape de procesor, placa video sa nu aiba loc si asa mai departe. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca trebuie sa avem grija la dimensiunea cooler-ului si a carcasei.

Important este de stiut si cat de cald trebuie sa fie procesorul dumneavoastra. Intrebarea aceasta o pun majoritatea posesorilor de laptopuri, deoarece raspunsul este depinde. Sunt procesoare care lucreaza la temperaturi mai mari, altele lucreaza la temperaturi mai mici. Depinde, de cele mai multe ori, de performanta acestor procesoare.

De cele mai multe ori procesoarele au o protectie pe care o putem activa si totodata dezactiva din bios. Nu trebuie sa umblati in bios decat daca va pricepeti macar putin, dar de cele mai multe ori, daca se restarteaza la un moment dat laptopul, trebuie sa luati in calcul si aceasta posibilitate.

Motivele principale pentru care procesorul poate fi supraincalzit sunt diverse. Unul din cele mai des intalnite este praful, acesta facandu-si loc cu usurinta in interiorul procesorului. Pozitionarea incorecta a cooler-ului poate fi o alta problema. Prea multa sau prea putina pasta termoconductoare aplicata, ar fi o alta problema a supraincalzirii.

Concluzionand, trebuie sa tinem seamna de numeroase aspecte in momentul in care ne dorim neaparat un cooler performant pentru procesor. Va recomandam sa va achizitionati un cooler cu ventilator, dintr-un magazin online. Mentor-Market.ro, poate fi alegerea dumneavoastra perfecta.

Daca ti-a placut arata si altora!