Cum sa incepi o afacere de succes?

Orice afacere de succes are in spate o idee inovatoare pentru domeniul in care cineva vrea sa activeze. Diferenta intre succesul sau esecul unor initiative depinde de cativa factori esentiali.

Identificarea oportunitatilor

Pentru a putea porni o afacere de succes este nevoie ca proiectul sau initiativa respectiva sa fie ceva unic pe piata sau sa aduca elemente noi fata de altele deja existente.

Piata

Un alt criteriu esential care trebuie luat in calcul este piata pe care antreprenorul vrea sa isi desfasoare activitatea. Economiile emergente sunt adesea medii prietenoase pentru dezvoltarea unor afaceri, unele dintre cele mai bune exemple fiind tari precum China, India, Coreea de Sud, Mexic si Tunisia. Astfel de piete de desfacere ofera avantajul unei deschideri largi pentru noi proiecte.

Cererea si oferta

Orice antreprenor trebuie sa fie constient de faptul ca nu numai ce vrea el sa scoata pe piata ca produs sau idee se poate dovedi un succes, ci si ceea ce se cere. Un studiu prealabil al pietei poate fi util, prospectarea ei oferind elementele necesare unei bune cunoasteri a mediului de afaceri dintr-un anumit domeniu.

De asemenea, foarte importanta este specializarea pe o anumita nisa a pietei de profil, orientarea prea generala a unei afaceri avand darul de a slabi puternic sansele de reusita ale unui nou-venit.

Implicarea totala

Nu exista o limita de timp si efort pe care cineva o atinge atunci cand este hotarat sa demareze o afacere de succes. Pe langa banii investiti, timpul dedicat unei afaceri reprezinta un ingredient ce actioneaza pozitiv asupra oricarei initiative.
Implicarea totala poate insemna si o doza mare de subiectivism din partea oricui, de aceea este nevoie ca oamenii sa invete din propriile greseli, dar si din succesele si esecurile altor antreprenori.

Banii

Bunul mers al unei afaceri de succes este dat de banii rulati. Lichiditatile joaca si ele un rol important, aceste fiind reprezentate de asa-zisul “cash-flow”. Maximizarea profitului se poate face printr-o campanie bine gandita de achizitii, cheltuirea chivernisita a banilor disponibili oferindu-i antreprenorului posibilitatea unor investitii si mai mari de-a lungul timpului. Nu trebuie uitat nici faptul ca o afacere de succes presupune incasari mai mari decat cheltuielile.

Furnizorii

Eficienta si succesul unei afaceri depind inclusiv de colaboratorii cu care cineva alege sa porneasca la drum. Un furnizor de incredere, care ofera componente sau produse de calitate asigura o relatie stabila pe termen lung cu partenerul sau de afacei, partile implicate avand de castigat de pe urma unei relatii de acest fel.

Prudenta

Un om de afaceri prudent este cel care se gandeste in avans la problemele pe care le poate intampina in timp. Tocmai din acest motiv este bine ca el sa supraestimeze cheltuielile si sa subestimeze incasarile pe care crede ca le va avea. In acest fel va pune la punct cea mai buna strategie prin care isi poate salva afacerea in vremurile economice grele ce pot lovi orice tara din intreaga lume.

Atunci cand sunt luati in calcul, toti acesti factori pot face diferenta intre succesul si esecul unei afaceri si pot ghida pe oricine este la inceput de drum. Curajul de a pune in aplicare asemenea sfaturi trebuie sa faca parte din personalitatea oricui vrea sa devina un jucator important pe piata.

Daca ti-a placut arata si altora!