In sens foarte larg, o afacere reprezinta o activitate antreprenoriala orientata spre obtinerea de profit. Pentru asta nu e obligatoriu sa pornesti o afacere de la zero. Exista afaceri de vanzare, unele chiar de success, ceea ce permite cumparatorului sa evite dificultatile inerente inceperii unei afaceri.
In cazul in care vrei sa cauti afaceri de vanzare, afaceri-proprietati.com are o sectiune specializata pentru acest domeniu pornind de la ferme agricole si fabrica de cherestea pana la clinici medicale si service auto, de la spatii comerciale la parcuri industriale. Unii antreprenori prefera la un moment dat sa vanda o afacere pentru a investi in altceva, cumparatorul beneficiind astfel de posibilitatea de a duce afacerea la nivelul urmator in felul propriu.
Dintre metodele de vanzare ale unei afaceri, vanzarea directa este preferabila prin aceea ca genereaza imediat satisfactia financiara a celui care vinde, pe cand vanzarea catre o echipa manageriala (metodeda MBO si MBI) presupune implicarea financiara a unui tert, cum ar fi o banca, si termene mai lungi de realizare a platii.
Vanzarea unei afaceri implica folosirea unei echipe de specialisti (consultanti de vanzari, contabil, jurist etc), care vor putea stabili o strategie optima de vanzare, un plan coerent de actiuni si urmarirea stricta a fiecarui pas de urmat. Ei vor fi in masura sa faca o serie de recomandari utile in ce priveste momentul vanzarii si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o afacere pentru a se obtine scopul propus.
Se recomanda planificarea cu doi ani inainte de momentul vizat pentru vanzarea afacerii, astfel incat sa existe suficient timp pentru coroborarea unui set de masuri menite sa faca afacerea vizibila si atractiva din punct de vedere al vandabiliitatii. Masurile care pregatesc vanzarea afacerii vor avea in vedere cresterea cifrei de afaceri, situatia clara si univoca a proprietatii imobiliare, a drepturilor de proprietate intelectuala, implicarea cat mai redusa a proprietarului in derularea afacerii, o echipa manageriala ale caror performante sunt certe si usor cuantificabile, o evidenta contabila corect si la timp intocmita, indeplinirea tuturor cerintelor referitoare la sistemul de management al personalului si autorizare in vigoare, contracte pe termen lung si o clientela bine fidelizata.
Majoritatea antreprenorilor tind sa-si vanda compania din cauza unor conditii de moment in operationalizarea afacerii, adica nu reusesc sa aiba acces pe noi piete de desfacere sau sa-si creasca capacitatea de productie, motiv pentru care, de obicei, se cauta ca investitorul sa fie din aceeasi zona de activitate sau chiar un concurent. Intre motivele vanzarii unei afaceri nu trebuie neglijate fiscalitatea apasatoare, mediul economic sau profiturile insuficiente, involutia relatiilor dintre asociati, daca este cazul.
Vanzarea unei afaceri nu este un proces simplu, cu realizare imediata, ci unul de durata. Unii specialistii estimeaza ca vanzarea unei afaceri poate dura chiar si cincispezece luni si presupune implicarea ferma si constanta a proprietarului pana la finalizarea procesului.
Vanzarea/cumpararea unei afaceri este reglementata de Legea 31/1990 privind societatile comerciale (republicata 2004) si are ca obiect transferul de proprietate asupra partilor sociale, printr-un contract de cesiune a partilor sociale, catre o alta persoana, la o valoare convenita de parti. Procesul de transfer implica inregistrarea in registrul comertului (exceptie fac societatile pe actiuni) si dureaza cinci zile daca documentatia depusa este complet si corect intocmita, urmata de publicarea in Monitorul Oficial, Partea a IV-a. Detaliile pot gasite in sectiunea “Formalitati” si “Formulare” a site-lui www.onrc.ro.