Care este regimul fiscal al unui SRL?

In ceea ce priveste sistemul fiscal, societatea cu raspundere limitata este, in principiu, supusa impozitului pe profit (IS). Prin urmare, profiturile alocate partenerilor sunt impozitate ca dividende in categoria veniturilor din bunuri mobile.

O societate cu raspundere limitata care exista de mai putin de cinci ani poate opta pentru impozitul pe venit (IR). Acelasi lucru este valabil si pentru societatile cu raspundere limitata familiale – cele constituite intre frati si surori, parinti si copii, soti sau parteneri de uniune civila ai acestora din urma.

Posibila optiune a regimului de parteneriat

Asociatii unei societati cu raspundere limitata pot opta in unanimitate pentru regimul societatilor de persoane in termen de 5 ani de la infiintarea acesteia, caz in care societatea cu raspundere limitata ar fi supusa automat impozitului pe profit.

Regimul de parteneriat este, de asemenea, posibil fara limita de timp pentru SRL-urile infiintate intre membrii aceleiasi familii. In acest caz, SRL-ul va fi supus impozitului pe venit. Aceasta inseamna ca fiecare partener va fi impozitat personal pentru partea sa de profit din categoriile BIC (profituri industriale si comerciale) si BNC (profituri necomerciale).

Conditii pentru a deveni asociat intr-o societate cu raspundere limitata

Asociatii unei societati cu raspundere limitata pot fi persoane juridice sau persoane fizice. Pentru a deveni partener trebuie indeplinite doua conditii

  • realizarea unei contributii,
  • achizitionarea de actiuni.

Odata ce statutul de partener este dobandit, vor urma drepturi si obligatii. Drepturile partenerilor –  Partenerii au diferite tipuri de drepturi:

  • Drepturi politice: Acestea le confera diferite drepturi: in primul rand dreptul la informare, care este identic pentru fiecare asociat in functie de cota sa de participare la capitalul societatii si care le permite sa aiba acces la informatiile referitoare la societate. Dreptul de vot este supus principiului proportionalitatii (numarul de voturi este egal cu numarul de actiuni).
  • Drepturi financiare: asociatii unei societati cu raspundere limitata au dreptul in primul rand la dividende proportional cu cota lor de participare la capitalul societatii. In acest caz, acestia au dreptul la rezerve. In cele din urma, in caz de lichidare, acestia au dreptul la rambursarea contributiilor lor si la surplusul de lichidare, daca exista.
  • Alte drepturi: asociatii au un drept de avertizare, dar si dreptul de a solicita un raport de gestiune daca detin cel putin 10% din capitalul social.

Responsabilitatea si obligatiile partenerilor

In primul rand, asociatii sunt obligati sa faca aporturi in momentul constituirii societatii sau in momentul majorarii de capital daca doresc sa se alature societatii. Ulterior, acestia sunt obligati sa achite contributiile pe care le-au subscris.

Consecinta efectuarii unei contributii este raspunderea partenerilor. Asa cum indica si numele societatii – societate cu raspundere limitata – raspunderea asociatilor este limitata. Acesta este limitat la valoarea contributiilor lor. Acest lucru inseamna ca vor pierde doar ceea ce au contribuit. Iar in caz de pierdere, nu exista obligatia de a raspunde pentru toate datoriile societatii.

Distributia profiturilor

Remunerarea asociatilor unei societati cu raspundere limitata se bazeaza pe profitul acesteia. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca distribuirea acestui profit nu este neaparat proportionala cu actiunile detinute de fiecare asociat. Actul constitutiv poate prevedea si alte criterii de distribuire.

Daca nu va descurcati, puteti sa accesati site-ul si verificati lista de preturi infiintare firma si poate vom colabora in viitor.

Daca ti-a placut arata si altora!