Cat de profitabil este un hipermarket?

Ei bine , avand in vedere ca un roman cheltuie in medie 41% din venitul lunar pe mancare si bautura un hipermarket se dovedeste a fi o investitie sigura pe termen lung . Daca sunteti interesati sa investiti in acest domeniu vreau sa va prezint siteul nostru , un site specializat in vanzari de proprietati si afaceri la cheie .

Pentru ca sa va conving de profitabilitatea unei astfel de afaceri vreau sa va spun ca potrivit statisticilor , anul trecut toate marile retele de retail din tara noastra au inregistrat profit.

Cum era de asteptat Kaufland , cea mai mare retea de hypermarket-uri din tara noastra , a inregistrat in 2013 cel mai mare profit din tara noastra pe acest sector , si anume 75 de milioane de euro ( 330 de milioane de lei ) . Obtinand astfel un profit mai mare cu 20% fata de anul precedent . In momentul de fata Kaufland inseamna nici mai mult nici mai putin de 91 de hypermarket-uri , numai in 2013 s-au deschis 8 noi unitati .

Pe urmatoare pozitie se afla reteaua Carrefour , retea formata din 150 de magazine sub diferite formate , care a inregistrat in 2013 un profit cu 38% mai mare decat in 2012 , si anume 33 de milioane de euro ( 144,3 milioane de lei ) .

Pe locul 3 in acest top al celor mai profitabile retele de retail din tara noastra se afla Mega Image , cu un profit net de 55,1 milioane delei ( sau 12,5 milioane de euro ) in 2013 , ceea ce inseamna o crestere de 18% fata de anul precedent .

Si aceasta retea de retail s-a extins in 2013 cu 104 noi magazine . Si ma refer aici atat la supermarket-uri cat si la magazine de proximitate dar si la o unitate noua dedicata in totalitate produselor congelate .

Cea mai mare surpriza vine din partea supermarket-urilor Profi , care au inregistrat in perioada analizata un profit de doua ori mai mare fata de anul precedent . Daca in 2012 reteaua a inregistrat un profit de 13,1 milioane de lei , in 2013 cifrele au aratat in profit de aproximativ 26,8 milioane de lei ( ceea ce inseamna in jur de 6 milioane de euro ) .

In prezent reteaua de retail Profi inseamna 226 de unitati , dintre care 63 au fost inaugurate numai in 2013 .

Pe urmatoarele pozitii s-au situat dupa cum urmeaza :

• Billa – care desi a inregistrat o scadere a profitului s-a bucurat de o crestere a cifrei de afaceri in 2013 . Profitul inregistrat de acest retailer in perioada analizata a fost de 2,17 milioane de lei , adica 493.000 de euro , cu 40% mai mic decat in 2012 , insa cifra de afaceri a cunoscut o crestere de 7,3% .

• Rewe Romania – sau mai pe intelesul tuturor Penny Market – a inregistrat in 2013 un profit de aproximativ 557.000 de lei ( aproximativ 126.590 de euro ) , asta in conditiile in care cu un an inainte reteaua inregistra pierderi colosale de peste 6,5 milioane de lei , ceea ce inseamna aproape 1,5 milioane de euro .

• Auchan Romania – este un retailer care nu a inregistrat profit in 2013 dar se poate lauda cu o cifra de afaceri de 17 milioane de euro .

• Cora – este o retea de 12 hipermarketuri care in anul 2013 a inregistrat vanzari cu 13,5% mai mari decat in anul precedent .

Dupa cum se poate vedea , toate aceste retele de hipermarket-uri au inregistrat profit sau au avut o cifra de afaceri in crestere , si in plus au inaugurat si un numar important de noi unitati. Ceea ce inseamna ca acest sector functioneaza foarte bine iar investitiile intr-o astfel de afacere nu pot sa fie decat foarte profitabile .

Daca ti-a placut arata si altora!