Ce este o ecografie mamara?

O ecografie a sanului este o tehnica imagistica folosita in mod obisnuit pentru a detecta tumorile si alte anomalii ale sanului. Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sanilor.

In comparatie radiografiile si scanarile CT, ecografiile nu folosesc radiatii si sunt considerate sigure chiar si pentru femeile insarcinate si mamele care alapteaza.

De ce se efectueaza o ecografie mamara?

Medicul dumneavoastra poate efectua o ecografie a sanului in cazul in care in sanul dvs. este descoperita o forta suspecta. O ecografie il ajuta pe medicul dumneavoastra sa stabileasca daca este un chist plin de lichide sau o tumora solida. Ii permite de asemenea, sa determine locatia si dimensiunea fortei.

In timp ce o ecografie a sanului poate fi utilizata pentru a evalua sanii, nu poate fi utilizata pentru a determina daca acest lot este canceros. Acest lucru poate fi stabilit numai daca un esantion de tesut sau lichid este indepartat din bucati si testat intr-un laborator. Pentru a obtine un esantion de tesut sau fluid, medicul dumneavoastra poate efectua o biopsie folosind acul specific, cu ghid cu ultrasunete.

In timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastra va utiliza o ecografie a sanului ca ghid in timp ce indeparteaza proba de tesut sau lichid. Proba recoltata va fi apoi trimis unui laborator pentru analiza.

Este posibil sa simtiti o stare de nervozitate sau de spaima in asteptarea rezultatelor biopsiei, dar este important sa retineti ca patru din cele cinci glande ale sanului sunt benigne sau necanceroase.

Pe langa faptul ca este folosita pentru a determina natura unei anomalii a sanului, o ecografie mamara Cluj Napoca poate fi de asemenea, efectuata la femei care ar trebui sa evite radiatiile, cum ar fi:

  • femei sub 25 de ani.
  • femeile care sunt insarcinate.
  • femeile care alapteaza.
  • femei cu implanturi mamare siliconice.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie mamara?

O ecografie a sanului nu necesita niciun un fel de pregatire speciala. De asemenea, este important sa evitati aplicarea pulberilor, lotiunilor sau a altor produse cosmetice pe sani inainte de ecografie, dat fiind faptul ca acest lucru poate interfera cu precizia testului.

Cum se realizeaza o ecografie mamara?

Inainte de ecografie, medicul dumneavoastra va va examina sanul. Va va cere apoi sa va dezbracati de la talie si sa va intindeti pe spate pe o masa cu ultrasunete.

Medicul dumneavoastra va aplica un gel limpede pe san. Acest gel conducator ajuta undele sonore sa calatoreasca prin pielea dvs. Medicul dumneavoastra va muta apoi un dispozitiv asemanator unei baghete (care mai este numit traductor) peste san.

Traductorul trimite si primeste unde sonore de inalta frecventa. Pe masura ce valurile vor sari din structurile interne ale sanului dvs., traductorul va inregistra schimbari in pozitia si directia lor.

Aceasta creeaza o inregistrare in timp real a interiorului sanului pe un monitor de computer. Daca vi se va gasi ceva suspect, in mod evident vi se vor face mai multe poze. Dupa ce imaginile au fost inregistrate, medicul va va curata gelul de pe san si va puteti imbraca apoi.

Care sunt riscurile unei ecografii mamare?

Intrucat o ecografie a sanului nu necesita utilizarea radiatiilor, nu prezinta riscuri. Testele de radiatii nu sunt considerate sigure pentru femeile insarcinate. O ecografie mamara, este metoda perfecta de examinare a sanului pentru femeile gravide, dat fiind faptul ca sunt folosite acelasi tip de unde cu ultrasunete folosite pentru a monitoriza dezvoltarea unui fat.

Rezultatele unei ecografii mamare

Imaginile produse de o ecografie a sanului sunt in alb si negru. Chisturile, tumorile si cresterile vor fi vizibile sub forma unor zone intunecate pe scanare. O pata intunecata la ecografie nu inseamna ca aveti cancer la san. De fapt, majoritatea baloanelor mamare sunt benigne.

Daca medicul dumneavoastra gaseste un lot care considera ca ar necesita testari suplimentare, acesta ar putea efectua mai intai de toate un RMN si apoi va efectua o biopsie pentru a indeparta o mostra de tesut sau lichid din bucata. Rezultatele biopsiei va vor ajuta medicul sa stabileasca daca sangele este malign sau canceros.

Daca ti-a placut arata si altora!