Ce este procesorul si cum alegem un procesor?

Unitatea centrala de procesare (CPU) este o componenta electronica care interpreteaza si executa instructiunile oricarei aplicatii care ruleaza pe un computer. Este un loc in care se face tot calculul. Va recomandam sa cumparat calculatoare refurbished i7 daca nu va permiteti unele noi, veti vedea in mod sigur diferenta intre un i7 refurbished si un i3 nou.

Acesta este adesea numit “creier”, “motor” al unui sistem informatic. CPU-ul este continut intr-un singur circuit integrat numit microprocesor. Toate celelalte parti ale computerului sunt acolo pentru a servi CPU-ul.

CPU este compus din trei elemente:

  • ALU (unitate aritmetica / logica)
  • Unitatea de comanda
  • Unitatea de inregistrare

Unitatea aritmetica / logica efectueaza calcule matematice (adunare, multiplicare, scadere si diviziune) si comparatii logice.

Unitatea de control este responsabila pentru decodarea instructiunilor programului prin accesarea secventiala, coordonarea fluxului de date in / din ALU, registre, depozite si diverse dispozitive de iesire.

Registrul este responsabil pentru detinerea de unitati mici de instructiuni de program dupa, in timpul si inainte de executia procesului.

Aici, trebuie sa vorbim putin despre mecanismul sistemului. Componentele computerului transfera date intre ele prin intermediul acestor mecanisme. Busul este o cale comuna pentru toate elementele de sistem de pe placa de baza. Fiecare element utilizeaza magistrala pentru a transfera date catre si de la ea.

Se caracterizeaza prin volumul de date pe care le transfera. De exemplu, o magistrala de date de 8 biti transfera 8 biti de date simultan, 16 biti transfera date de 16 biti de date. Cu cat un bus mai extins, cu atat este mai rapid transferul de date si prelucrarea.

Busurile sistemului au o viteza diferita de transfer de date. CPU-ul se conecteaza cu memoria sau memoria cache din magistrala de date de mare viteza. Acest lucru se datoreaza procesarii unei cantitati mari de date intr-o secunda. Se numeste magistrala procesorului sau FSB (Front Side Bus). Este cel mai rapid bus dintr-un sistem informatic.

Celalalt tip de magistrala este magistrala intrare / iesire (magistrala I / O). Aceasta include mai mult de doua tipuri de buc. Acest tip de magistrala este utilizat pentru conectarea portului grafic si a altor componente periferice.

Cum functioneaza procesorul de pe computer?

Un computer executa un program sau o instructiune in doua etape: instructiune si executie.

In timpul instructiunii, computerul primeste sau citeste o instructiune de program de la dispozitivele de intrare sau de la programul de functionare. Instructiunea de citire este apoi decodificata si transmisa partii responsabile a procesorului.

In timpul executiei, instructiunea de alimentare este executata de catre ALU daca este vorba de calcul sau de o comparatie logica. Rezultatul executiei va fi stocat in registru sau memorie. Ambele actiuni au creat impreuna un singur ciclu al masinii. Procesoarele moderne executa mai multe instructiuni intr-un singur ciclu al masinii.

Pana acum, am vazut cum procedeaza procesorul folosind diferite unitati de pe microprocesor. Sa vedem acum cum este masurata viteza procesorului calculatorului.

Eficienta procesorului din calculator este masurata utilizand ciclul masinii si viteza ceasului.

Ciclul masinii = instructiune + executie.

Viteza turatiei = o serie de impulsuri produse de CPU la o anumita perioada de timp.

Ciclul masinii este afectat de viteza ceasului CPU. Cu cat distanta dintre impulsuri este mai mica, cu atat viteza de procesare va fi mai rapida.

Ciclul masinii este masurat in nanosecunde (o miliardime dintr-o secunda) si secunde pico.

Viteza ceasului este masurata in megahertz, MHz (milioane de cicluri pe secunda) sau gigahertz, GHz (miliarde de cicluri pe secunda). Viteza ceasului determina viteza cu care procesorul executa instructiunile.

 

Daca ti-a placut arata si altora!