Un laptop, este un anumit dispozitiv de calcul care poate fi mutat sau transportat cu relativa usurinta. Laptopurile sunt capabile sa indeplineasca toate sarcinile efectuate de computerele desktop, numite si PC, cu capacitati similare si cu avantajul greutatii si dimensiunii reduse. In plus, acestea au, de asemenea, capacitatea de a functiona pentru o anumita perioada prin intermediul bateriilor reincarcabile, fara a fi conectate la o retea electrica.
In unele tari, ele sunt, de asemenea, cunoscute dupa termenul lor in limba engleza: laptop sau intr-o masura mai mica: notebook. Consulta service IT de la salut-it.ro.
Istorie
Primul laptop a fost Epson HX-20 dezvoltat in 1981. Acesta a demonstrat marile sale beneficii pentru munca oamenilor de stiinta, a militarilor, antreprenorilor si a altor profesionisti, care au vazut avantajul de a putea transporta cu ei computerul lor cu toate informatiile de care aveau nevoie dintr-un loc in altul.
Osborne 1 a intrat pe piata comerciala in aprilie 1981. A avut succes pentru comertul cu formatul actual, desi la acel moment erau extrem de limitate, chiar si pentru tehnologia vremii.
In 1985 Departamentul R&D al CMET a dezvoltat Microtor I, un laptop bazat pe procesorul 6502. A fost primul care a incorporat un modem acustic, afisaj cu cristale lichide si imprimanta termica. Dezvoltarea a fost lansata la Targul International Santiago FiSA in acel an.
In 1995, odata cu sosirea Windows 95, vanzarea de laptopuri a crescut semnificativ. In prezent, depaseste vanzarile de computere desktop. In al treilea trimestru al anului 2008, vanzarile de laptopuri le-au depasit pentru prima data pe cele ale desktop-urilor, potrivit firmei de cercetare iSuppli Corp.
Laptop desktop
Un laptop desktop este un hibrid intre un computer desktop si un laptop traditional.
La sfarsitul anului 2002, ECS a introdus laptopul desktop in lumea computerelor.
Un laptop desktop este un laptop cu cea mai recenta tehnologie desktop si specificatii (inclusiv putere si viteza); combina unitatea principala de calculator (de exemplu, placa de baza, CPU, hard disk, porturi externe etc.) cu un afisaj cu cristale lichide (LCD). Prin urmare, un laptop desktop este de obicei similar ca dimensiune cu un laptop mare, desi, spre deosebire de acestea, notele de birou necesita o tastatura si un mouse extern.
Impactul social
“Lucrul crucial este ca cresterea intr-o societate moderna a suferit trei schimbari fundamentale: modificarea relatiilor de familie, restructurarea fazelor copilariei si tineretii si o crestere a dispozitivelor tehnologice zi de zi.”
Dispozitivele tehnologice, cum ar fi laptopurile, au facilitat aceasta comunicare de la o persoana la alta, deoarece prin aceasta tehnologie se poate comunica fara a fi nevoie sa se confrunte cu cealalta persoana.
Capacitatea de a comunica prin aceste mijloace a fost mai usoara pentru multe dintre locurile lor de munca, deoarece acestea au “o mai mare libertate si confort”. Dar exista, de asemenea, un dezavantaj al acestor progrese tehnologice, cum ar fi laptopul, ne-au facut oameni mai individualisti si, intr-o societate atat de competitiva ca aceasta, oamenii trebuie sa se dezvolte atat in domeniul social, cat si in cel tehnologic si sa realizeze un echilibru intre cele doua pentru a putea progresa.
Istoria jocurilor video
In anii 1960, au fost create o serie de jocuri pe computer pentru sisteme mainframe si minicomputer , dar acestea nu au reusit sa atinga o distributie larga din cauza deficitului continuu a resurselor computerului, a lipsei de programatori suficient de pregatiti interesati in realizarea de produse de divertisment si a dificultatii de transfer. programe intre calculatoare din diferite zone geografice. Pana la sfarsitul anilor 1970 insa, situatia se schimbase drastic. Limbajele de programare de nivel inalt BASIC si C au fost adoptate pe scara larga in timpul deceniului, care au fost mai accesibile decat limbajele mai devreme mai tehnice, cum ar fi FORTRAN si COBOL, deschizand crearea de jocuri pe computer pentru o baza mai mare de utilizatori.
Odata cu aparitia timpului in comun , care a permis ca resursele unui singur mainframe sa fie repartizate intre mai multi utilizatori conectati la masina prin terminale, accesul la computer nu a mai fost limitat la o mana de persoane dintr-o institutie, creand mai multe oportunitati pentru studenti. pentru a-si crea propriile jocuri. In plus, adoptarea pe scara larga a PDP-10 , lansat de Digital Equipment Corporation (DEC) in 1966, si a sistemului de operare portabil UNIX , dezvoltat la Bell Labs .in 1971 si lansat in general in 1973, a creat medii de programare comune in toata tara care au redus dificultatea de a partaja programe intre institutii.
In cele din urma, infiintarea primelor reviste dedicate calculului, cum ar fi Creative Computing (1974), publicarea celor mai vechi carti de compilare de programe, precum 101 BASIC Computer Games (1973) si raspandirea retelelor extinse, cum ar fi ARPANET , a permis programelor sa sa fie impartasite mai usor pe distante mari. Drept urmare, multe dintre jocurile mainframe create de studenti in anii 1970 au influentat evolutiile ulterioare din industria jocurilor video intr-un mod care, Spacewar! deoparte, jocurile anilor 1960 nu au facut-o.