Ce sunt operatiunile de afaceri?

Operatiunile de afaceri sunt acele sarcini si activitati pe care o organizatie le realizeaza pentru a produce servicii si bunuri pe care le furnizeaza clientilor ei. Operatiunile eficiente ajuta companiile sa reduca costurile si sa creasca, intr-o anumita masura, satisfactiile clientilor. Tehnologia poate fi folosita pentru a automatiza multe din aceste operatiuni si pentru a creste nivelul eficientei.

Sarcinile specifice afacerilor pot varia in functie de tipul de organizatie. De exemplu, operatiunile de afaceri pentru o companie de asigurari ar putea include primirea unei cereri de asigurare, de subscriere, acceptand sau refuzand creantele si cererea de aplicare. In cazul unei organizatii care ofera suport tehnic, aceasta ar putea include lucruri precum introducerea unei cereri de serviciu, rezolvarea acesteia sau punerea acesteia in asteptare.

Eficienta este extrem de importanta pentru operatiunile diferitelor tipuri de afaceri, fie ele mici sau mari si mijlocii, deoarece operatiunile eficiente pastreaza costurile reduse. Chiar daca operatiunile nu afecteaza in mod direct veniturile, acestea afecteaza totusi costurile tranzactiilor astfel incat ele influenteaza in mod clar abilitatea afacerilor de a fi profitabile. In mod indirect, operatiunile eficiente ar putea spori veniturile in cazul in care acestea cresc satisfactia clientilor ceea ce poate duce la cresterea vanzarilor.

Majoritatea companiilor initiaza in mod frecvent proiecte de analiza a operatiunilor de afaceri pentru a evalua si imbunatati propriile procese. Un analist de operatiuni in domeniul afacerilor ar putea crea modele de afaceri ca parte a activitatii sale. Astfel de modele fac mai usor de vazut toate cerintele operatiunilor si interactiunea dintre departamente. In acest mod este mai usor de localizat pasii dubli sau inutili si de reorganizat acesti pasi astfel incat eficienta sa fie imbuntatita. Destul de frecvent, companiile vor testa procesele impotriva standardelor industriei sau cele mai bune practici pentru a ajuta la descoperirea partilor din proces care ar avea nevoie de imbunatatiri.

Dupa ce s-a determinat faptul ca un proces al unei afaceri poate fi imbunatatit, proiectul de analiza ar putea implementa tehnologia pentru a imbunatati eficienta operationala. Multe operatii de rutina care au fost realizate manual pot fi automatizate complet sau partial de programele software. Spre exemplu, o companie care se ocupa cu acceptarea comenzilor in mod manual prin intermediul apelurilor telefonice realizate de clienti catre reprezentantii de vanzari ar putea costrui un site web unde clientii ar putea plasa comenzile. Sistemul de comenzi al site-ului ar putea introduce comenzile direct in sistemul de intrare al comenzilor propriu companiei si ar putea evita nevoia unui reprezentant de vanzari care sa introduca manual comenzile.

Unele organizatii stabilesc programe in curs de desfasurare pentru a incuraja angajatii sa evalueze operatiunile de afaceri in care sunt implicati. Angajatilor li se poate da oportunitatea de a sugera modificari sau imbunatatiri pentru aceste procese si, totodata, li se pot recunoaste eforturile. Aceste programe sunt, de obicei, cele mai de succes atunci cand organizatia actioneaza asupra sugestiilor care sunt fezabile.

Astfel, operatiunile de afaceri sunt elemente extrem de importante in economia oricarei afaceri ajutand in mod direct la succesul acesteia.

Daca ti-a placut arata si altora!