Ei bine, v-ati decis sa incepeti propria afacere! Ati cantarit bine riscurile pe care aceasta le implica si ati decis ca se potriveste obiectivelor dumneavoastra si ca va fi o provocare plina de satisfactii. Fie ca incepeti de la zero, fie ca achizitionati o franciza, trebuie investite foarte multa gandire si planificare pentru a putea spera ca afacerea va fi un de succes. Un instrument foarte util care va poate ajuta sa acoperiti toate bazele si sa faceti un pas hotarat este planul de afaceri. Chiar daca nu sunteti in cautate de investitori pentru afacerea dumneavoastra, trebuie sa investiti timp si efort in scrierea unui plan de afaceri.
Pe langa faptul ca planurile de afaceri reprezinta o cerinta obligatorie pentru o afacere noua care cauta finantare, acestea sunt totodata o modalitate grozava de a scoate la suprafata o strategie. Ganditi-va la planurile de afaceri ca la niste harti rutiere. O harta rutiera nu numai ca ne ofera posibilitatea de a vedea unde ne aflam, dar ne arata si unde putem sa mergem si ce putem vedea pe drum. Chiar daca planul de afaceri nu este foarte bogat in detalii, este cu siguranta necesar daca vreti sa stiti incotro va indreptati.
In cele ce urmeaza, vom incerca sa vedem cum se poate realiza un plan de afaceri si cum putem imbunatati sansele de a avea succes.
Cateva reguli
De unde incepem?
Planul pe care il scriem va stabili scena pentru afacerea dumneavoastra. Veti stabili obiectivele concrete, care includ termene limita, va veti gandi la o organigrama si veti atribui responsabilitati, dar veti descrie si afacerea si veti face proiectii financiare. Un lucru pe care trebuie sa-l tineti minte inainte de a incepe este acela care se refera la stabilirea unor obiective realiste. Nu va puneti in situatia de a esua inainte de a incepe. Totodata, asigurati-va ca planul pe care il realizati este unul orientat spre rezultate. Cu alte cuvinte, planul dumneavoastra trebuie sa influenteze opiniile (chiar daca este vorba doar de propria opinie) despre afacerea dumneavoastra si viitorul ei. Avand toate acestea in minte, haideti sa incepem.
Planul dinaintea planului
Deoarece toate afacerile sunt diferite, iar planurile de afaceri sunt scrise pentru diferite motive, primul lucru la care trebuie sa ne gandim este pentru cine scriem acest plan. Daca intentionam sa folosim acest plan pentru a obtine finantare, atunci trebuie sa ne amintim asta in timp ce scriem, sa ne asiguram ca acesta este mesajul principal pe care afacerea il transmite. De asemenea, daca tinta noastra sunt creditorii si nu investitorii de capital, atunci profiturile proiectate nu vor fi chiar atat de importante.
Trebuie sa cunoastem foarte bine obiectivele si strategiile inainte de a aborda planul de afaceri. Sa ne amintim ca obiectivele trebuie sa fie specifice, concrete si masurabile, iar strategiile trebuie sa explice clar cum vor pute fi indeplinite obiectivele. In cele din urma, pastrati planul clar si concis si nu depasiti 30 de pagini cu tot cu anexe. Odata complet, planul de afaceri este elementul la care ar trebui sa va raportati des si sa-l actualizati ori de cate ori este nevoie.
Elementele planului
Planul dumneavoastra ar trebui sa includa informatii care sa se incadreze in urmatoarele categorii:
– Produsul / afacerea
– Piata
– Finantele
– Echipa de management
Daca veti consulta majoritatea resurselor de afaceri disponibile, veti observa rapid ca fiecare schita a planului de afaceri va fi usor diferita. Asigurati-va ca acoperiti macar aceste categorii de baza, includeti un rezumat, si adaugati alte sectiuni pe le credeti necesare atat pentru publicul-tinta cat si pentru uzul personal.