Datele necesare pentru repatriere

Moartea unui membru al familiei duce intotdeauna la o serie de intrebari, una dificila – si a carei decizie va cadea asupra celor apropiati – este soarta ramasitelor acestei persoane dragi. Decizia devine si mai complicata daca persoana a murit in strainatate.

Ministerul Afacerilor Externe indruma rudele celor a caror ruda a murit intr-o alta tara decat tara lui, sa efectueze procedurile de repatriere a cadavrului. Pentru a face acest lucru, este necesar ca acestia sa se apropie de unul dintre sediile consulatelor pe care tara le-a amenajat in intreaga lume.

Printre primele date pe care le aveti la indemana atunci cand va prezentati la Consulat, se numara:

  • Numele defunctului.
  • Data nasterii.
  • Locul nasterii.
  • Numele, numarul de telefon si adresa unui membru al familiei.
  • In plus, este necesar sa se informeze cu privire la cauzele pentru care membrul de familie a murit, fie prin moarte naturala, fie prin victima a unor acte violente, in cazul in care acest din urma caz este necesar pentru a cunoaste stadiul cercetarilor cu autoritatile locale; precum si situatia si locul in care se afla in momentul mortii.

In aceste conditii, Consulatul este imputernicit sa ofere informatii si consiliere celor indoliati, precum si sa propuna companii specializate de asistenta in domeniul repatrierii ramasitelor.

Acesta din urma poate, de asemenea, sa informeze membrii familiei din tara cu privire la ceea ce s-a intamplat si sa ajute la efectuarea procedurilor administrative necesare repatrierii. Vezi aici repatriere decedati Anglia.

Cum procesez certificatul de deces in strainatate? Care sunt pasii de urmat?

Pentru a inregistra decesul unui om in strainatate, este necesar sa se prezinte o serie de documente in original si copie la un oficiu consular situat in tara in care persoana a murit. Aceasta procedura este gratuita.

  • Copie legalizata a certificatului de deces strain.
  • Copie legalizata a certificatului de nastere eliberat de Oficiul Registrului Civil sau de Oficiul Consular
  • Pasaport valabil.

In cazul in care oricare dintre documente este redactat intr-o alta limba decat cea materna, aceasta trebuie sa fie apostilata si sa aiba legalizarea corespunzatoare.

Membrul de familie care efectueaza procedura trebuie sa prezinte o identificare oficiala valabila si doua copii. In plus, trebuie sa fiti insotit de doua persoane care vor servi ca martori, care trebuie sa furnizeze, de asemenea, datele lor oficiale de identificare.

Certificatul de deces eliberat de Consulat are aceeasi valabilitate ca si cel solicitat in fata Registrului Civil, astfel incat acesta poate fi utilizat pentru procedurile de inmormantare, incinerare, mostenire si cerere de despagubire.

Si repatrierea ramasitelor? Cum se procedeaza cu ele?

In Consulat puteti solicita, de asemenea, informatii despre casele funerare care au experienta in repatrierea persoanelor care au murit in strainatate, care trebuie sa contacteze o companie de acelasi viraj din orasul din Mexic la care se intentioneaza mutarea ramasitelor rudei.

Membrul familiei trebuie, de asemenea, sa colecteze urmatoarele informatii despre casa funerara din tara persoanei decedate:

  • Numele complet al casei funerare.
  • Adresa completa, telefon si fax.
  • Numele proprietarului sau administratorului casei funerare.
  • Numele si adresa exacta a cimitirului in care vor fi depuse ramasitele.

Pentru ca ramasitele sa intre in tara, Consulatul trebuie sa faca viza anumitor documente, pentru care vor fi necesare la casa funerara contractata in tara in care a fost inregistrat decesul si sa fie prezenta in original si copii urmatoarele documente:

  • Certificat de deces.
  • Permis pentru tranzitul cadavrelor si/sau ingroparea.
  • Carta imbalsamarii (act notarial efectuat)
  • Scrisoare de la examinatorul medical, care confirma ca nu exista boli contagioase.

Odata ce documentele sunt primite, certificarea se face in aceeasi zi a procedurii si este trimisa la casa funerara prin posta (preplatita de acesta din urma).

La ce este obligata casa funerara? Ce aspect trebuie sa sustina aceasta? Care este procesul?

De mentionat ca costul transferului ramasitelor rudei depinde de tipul de servicii pe care familia le inchiriaza la casa funerara (tipul de sicriu, serviciul de trezire in orasul in care a fost inregistrat decesul si orice serviciu suplimentar), precum si biletul de avion.

In intervale normale de timp, transferul cadavrului se efectueaza intre sapte sau 10 zile lucratoare de la decesul membrului familiei, luand in considerare cauza decesului, disponibilitatea zborurilor, serviciile contractate la casa funerara si ora in care este suportat costul transferului.

Casa funerara este obligata sa respecte conditiile contractului de prestari servicii pentru transferul ramasitelor; sa trimita documentele originale consulatului; au grija de rezervarea zborului in compania aeriana si furnizeaza un itinerar al sosirii ramasitelor in tara finala.

Guvernul recomanda membrilor familiei sa verifice daca defunctul a avut vreo asigurare pentru a acoperi acest tip de cheltuiala, daca este cazul, sa se adreseze companiei pentru indrumare.

In unele cazuri si in functie de cauza decesului este posibil ca procesul indoliat sa compenseze, pentru aceasta este necesar sa se consulte cu personalul de protectie consulara.

Daca ti-a placut arata si altora!