De ce anumite industrii apeleaza tot mai des la contracte inteligente pe blockchain?

Cu câteva luni în urma, Kenneth Research a publicat un raport în care mentiona ca utilizarea contractelor inteligente pe un blockchain era de asteptat sa „creasca semnificativ”, în special în sectoarele guvernamentale,  ale asigurarilor si serviciilor bancare.

Aceasta crestere se refera la urmatoarea perioada de cinci ani si, dintr-o perspectiva practica, o mare parte din aceasta are sens: contractele sunt, în teorie, pur si simplu etape ale acordurilor între diferite parti. Contractele inteligente simplifica procesul, sporind în acelasi timp precizia si transparenta.

Cum functioneaza Blockchain Power Smart Contract?

Pentru a întelege de ce contractele inteligente pot prospera în medii blockchain, ar trebui sa întelegem mai întâi suruburile functionarii unui blockchain. Un blockchain este un registru digital dintr-o retea de utilizatori cunoscuta sub numele de noduri. Fiecare înregistrare scrisa în registru este unica si legata de înregistrarile anterioare.

Deoarece datele – care sunt scrise cu criptare unidirectionala pentru a mentine niveluri ridicate de securitate – sunt transparente pentru fiecare nod din retea, auditul regulat identifica rapid (si corecteaza) orice nereguli pentru a asigura acuratetea.

Sa separam acest lucru pentru a vedea de ce poate fi atât de valoros pentru contractele inteligente. Un contract, în termenii sai de baza, este pur si simplu un acord scris între parti. Într-un proces tipar de hârtie, contractele necesita semnaturi de la diferite parti pe masura ce sunt împinse între fluxul de lucru de aprobare. Acest flux de lucru poate avea multe semnaturi si, într-un mod de scoala veche, aceasta înseamna o multime de tiparituri, copii si procese de expediere.

Acest lucru nu numai ca creeaza o reala încetinire a lucrurilor, ci poate introduce si probleme inutile, cum ar fi costurile de livrare peste noapte, riscurile de securitate datorate copiilor / tiparirilor si problemelor de programare. Contractele inteligente elimina toate acestea prin:

Exactitate: Deoarece tehnologia blockchain creeaza o înregistrare ordonata permanenta a fiecarei tranzactii, contractele inteligente se asigura ca semnaturile sunt adunate în ordinea corecta necesara pentru executarea acordului.

Transparenta: contractele functioneaza numai daca fiecare parte are acces la informatii transparente. Cu blockchain-ul, atât starea contractului, cât si semnaturile înregistrate sunt vizibile pentru toate partile. Si pentru ca blockchain-ul reprezinta singura sursa a documentului, nu exista niciodata confuzie cu privire la statutul sau.

Permanenta: Permanenta poate fi cea mai importanta parte a contractelor. La ani de la semnarea unui contract, pot exista numeroase motive pentru a revizui detaliile, indiferent daca este vorba despre limba contractului sau datele de executie. Contractele inteligente aflate pe un blockchain permit înregistrarea permanenta cu o singura sursa, care elimina confuzia cu privire la revizuiri sau date.

Expediere: în lumea digitala, este posibil sa mutati documentele imediat de oriunde pana unde doriti. Cu trasaturile de mai sus, aceasta înseamna ca toate versiunile actualizate si cu o singura sursa ale contractului se muta de îndata ce fiecare pas este finalizat. Acest lucru elimina logistica fizica, reducând în acelasi timp cantitatea de intermediari si obstacolele legale pentru finalizarea contractului.

Utilizari pentru contracte inteligente Blockchain

Utilizari pentru contracte inteligente Blockchain:

Având în vedere toate acestea, este clar de ce au sens contractele inteligente pe un blockchain. Potrivit studiului Kenneth Research, industriile cele mai entuziasmate de contractele inteligente sunt guvernul, asigurarile si serviciile bancare. Sa aruncam o privire mai atenta asupra modului în care contractele inteligente si puterea blockchain-ului pot ajuta fiecare dintre acestea în situatii specifice:

Guvern: Chiar si contractele guvernamentale simple se pot împotmoli în straturi birocratice pentru a obtine aprobare. În metoda traditionala, acest lucru poate crea probleme plecand de la  o simpla defectiune a imprimantei, a faxurile ratate si a copiilor trimise gresit prin posta. Totusi, în lumea contractelor inteligente bazate pe blockchain, toate acestea pot fi simplificate pentru un ciclu de aprobare mult mai usor.

Pentru aceste tipuri de proiecte, lantul de aprobare poate fi programat direct în contractul inteligent. Pe masura ce semnatarii primesc contractul, acestia pot aproba sau încarca orice documentatie necesara pentru situatii neprevazute, cum ar fi documente justificative, imagini sau planuri. Cu toate acestea plasate într-un singur contract inteligent în loc de o multitudine de e-mailuri sau si mai multe copii ale tiparitelor fizice, toate partile pot verifica întotdeauna starea aprobarii pentru a asigura o stare exacta si actualizata a oricarei intelegeri.

Asigurari: Contractele de asigurare auto contin multe clauze si reguli care corespund unor conditii si incidente specifice. De exemplu, daca un sofer se afla într-un accident, blockchain-ul poate alimenta nevoile individuale ale contractului inteligent, ramânând în acelasi timp transparent pentru toate partile. Raportul politiei împreuna cu fotografiile necesare pot fi încarcate în contractul inteligent pentru a începe procesul de dauna. Reglatorul poate inspecta avariile si poate evalua costurile de reparatii.

Informatiile privind asigurarea celeilalte parti pot fi completate pentru a asigura o notificare adecvata. Toate acestea creeaza un proces usor de executat în circumstante dificile. Acest lucru nu numai ca face procesul mai eficient, ci devine o singura sursa de adevar atunci când este implicata compania de asigurari versus alte parti implicate în incident.

Aceasta acuratete este deosebit de importanta atunci când înregistrarile sunt disputate, confuze sau pierdute, astfel încât pentru toate beneficiile logistice ale contractelor inteligente, aceasta liniste sufleteasca este probabil cel mai mare beneficiu pentru industria asigurarilor.

Servicii bancare: creditele ipotecare sunt unele dintre cele mai complexe contracte cu care persoanele intra in contact, de asemenea, sunt cele mai frecvente. Deoarece implica consumatori si nu profesionisti care se ocupa de contracte în fiecare zi ca parte a locului lor de munca, complexitatea acestor contracte poate fi coplesitoare. Contractele inteligente simplifica procesul, facându-l mai digerabil si mai bine ghidat.

Un exemplu simplu în acest sens pentru ipoteci este modul în care unele contracte necesita inspectii si tipuri specifice de asigurari (inundatii, incendii etc.) pentru a executa o vânzare a unei locuinte. În acest caz, vânzatorul poate renunta la necesitatea inspectiei contractului inteligent, care apoi împinge contractul înainte. Apoi, atunci când cumparatorul obtine o asigurare, furnizorul trimite dovada bancii si îndeplineste acea etapa pentru a o muta si mai departe spre închidere. Cu mai multe parti implicate, contractul inteligent ofera starea si transparenta în timp real la finalizarea fiecarei etape.

Acestea fiind spuse trebuie doar sa asteptam pana cand aceste lucruri vor deveni realitate. Apropo de digitalizare si eliminarea birocratiei, asta ca sa nu mai vorbim despre ecologie si taierea copacilor pentru a se produce hartie. Asadar trebuie sa ne pregatim de viitor prin acceptarea tehnologiei blockchain si a contractelor inteligente in vietile noastre.

Mai trebuie insa sa specific ca pentru a fi in pas cu aceste tehnologii trebuie sa aveti mare grija de dispozitivul dumneavoastra mobil, singurul care va va permite sa accesati acest sistem, iar daca aveti iPhone nu uitati sa va luati si huse iPhone pentru a evita spargerea lui intr-un moment total nepotrivit.

Daca ti-a placut arata si altora!