Informatii nutritonale – evaluarea benefiilor cafelei pentru sanatate

Cafeaua este cea mai consumata bautura din lume, a doua dupa apa, ea fiind cunoscuta de om inca de la inceputul secolului al XIII-lea.

Ea a devenit o bautura populara nu numai pentru aroma si gustul bun pe care il are, ci si pentru plusul de energie si stare de bine pe care le induce.

Cafeaua creste puterea de concentrare si vigilenta

Multi consumatori de cafea vor sustine proprietatile si eficienta cafelei in cresterea puterii de concentrare si a vigilentei. De fapt, cercetarile sustin acest lucru cu dovezi clare care dovedesc ca o ceasca de cafea imbunatateste capacitatea de a conduce.

Cafeaua are efecte benefice asupra sanatatii

Cercetarile suplimentare arata ca aportul de cafea este asociat cu un risc redus de diabet zaharat de tip 2, boala Parkinson, boala Alzheimer, acident vascular cerebral, aritmie acrdiaca, hipertensiune arteriala, boli de inima si depresie.

Un aport zilnic de doua – trei cani de cafea, cum este si Lavazza Crema e Aroma ESPRESSO Profesionala cafea boabe 1 kg, este sigur si are potentiale efecte benefice asupra sanatatii.

Cafeaua protejaza impotriva cancerului

Cafeaua poate fi un protector impotriva cancerului. Un studiu din 2015 a descoperit ca un aport de cel putin patru cani de cafea pe zi este asociat cu reducerea riscului de cancer de piele, cancer de colon sau de ficat.

Cafeaua imbunatateste performantele

Pentru sportivi, cafeaua a fost asociata cu cresterea performantelor. Studiile au dovedit ca o ceasca de cafea consumata cu 30 de minute inainte de exercitiile fizice, creste rezisetenta si duce la performante mai mari.

Cafeaua protejeaza ficatul

Ultimele studii realizate au dovedit ca bauturile pe baza de cafea protejaza ficatul de efectele alcoolului, a obezitatii, a diabetului si a altor boli.

Dupa analizarea rezultatelor s-a descoperit ca riscurile afectiunilor hepatice au scazut cu o singura cana de cafea consumata zilnic, fiind tot mai evidente cu fiecare cana de cafea in plus – pana la patru cani pe zi.

Cafeaua reduce riscul de deces

Un studiu amplu a reliefat faptul ca bautorii de cafea cu varste intre 50 si 71 de ani au avut un risc de deces mai mic pe o perioada de 12 ani, acest rezultat fiind cu atat mai bun cu cat consumul de cafea era mai crescut.

Fata de cei care nu consuma cafea, cei care beau trei sau mai multe cani pe zi aveau un risc de pana la 10% mia mic de deces din cauza bolilor de inima, a bolilor respiratorii, a acidentelor vasculare, diabet sau infectii.

Concluzii – elementele nutritionale ale cafelei

Cafeaua este complexa, ea continand sute de compusi biologici activi, dar tipul boabelor de cafea, procesul de prajire si metoda de preparare ii pot afecta compozitia chimica. Totodata, cofeina are efecte diferite asupra fiecarui om, acest lucru fiind conditionat de genetica lui.

Cafeaua contine antioxidanti, potasiu, magneziu, vitamina E si niacina. Efectele benefice ale cafelei exista, dar numai in cazul persoanelor care nu au reactii neplacute la cofeina – tulburari de stomac, reflux gastric, tremor si cresterea ritmului cardiac, iar cei care nu metabolizeaza bine cofeina, isi pot lua elementele nutritive din alte alimente.

Daca ti-a placut arata si altora!