Potrivit Global Entrepreneurship Monitor, un grup de cercetare, costul mediu pentru inceperea unei afaceri in Statele Unite, in 2005, era de 70 000 de dolari. Intr-un studiu de piata al intreprinderilor care nu au reusit, realizat in 2004, 79 % dintre respondenti au declarat ca inceperea afacerii cu prea putini bani a fost cauza majora a esecului. Insa cum putem finanta o afacere noua? Din fericire, nu suntem nici primii, nici ultimii antreprenori care incep cu nimic altceva decat cu o idee buna. Vom incerca sa detaliem in cele ce urmeaza doua dintre modalitatile de finantare a unei afaceri noi.
Activele noastre
In medie, 68 % din finantarea de inceput vine direct din buzunarul detinatorului afacerii. Chiar daca nu avem foarte multe active lichide in conturile curente sau in conturile de economii, exista si alte metode de echilibrare a activelor pentru a finanta o afacere noua.
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa vindem produsele de pret mare de care pur si simplu nu avem nevoie. Ar trebui sa scoatem la licitatie obiectele vechi si bijuteriile bunicii, sa vindem masina sau sa facem un leasing mai mic si, daca avem o casa mare, sa incercam sa ne mutam intr-una mai mica.
Multi oameni nu realizeaza ca pot imprumuta bani de la conturile de pensii individuale. In Statele Unite se pot imprumuta aproximativ 50 000 de dolari din economiile noastre atata vreme cat sunt platiti inapoi, cu dobanda, in mai putin de 5 ani. De asemenea, exista si posibilitatea de a imprumuta si sume mai mari cu conditia ca acestea sa fie platite intr-o perioada de 60 de zile. La noi, exista tot felul de credite pentru inceperea unei afaceri, insa, trebuie studiate cu atentie astfel incat sa alegem varianta cea mai avantajoasa. Daca detinem o asigurare de viata, putem, de asemenea, imprumuta pana la 90 % din valoarea in numerar a contului de utilizator, la o rata relativ scazuta a dobanzii.
Investitorii liberi
Investitorii liberi (informali sau cum ii numesc americanii ”Angel Investors”) sunt oameni de afaceri de succes care baga mana adanc in buzunarele lor pentru a finanta afaceri noi cu potential ridicat de crestere. Daca nu stam prea bine la capitalul de pornire, un astfel de investitor poate parea un adevarat ”trimis al lui Dumnezeu”, insa trebuie sa fim atenti la cerintele acestuia.
In primul rand, banii pe care ii primim de la un investitor liber nu reprezinta un imprumut. Acestia reprezinta, de fapt, o investitie de capital. O investitie de capital cumpara pentru investitor o parte din dreptul de proprietate asupra companiei (cine a vazut emisiunea ”Arena Leilor”, difuzata pe programele televiziunii romane acum cativa ani, stie despre ce este vorba). Prin urmare, daca acceptam banii unui astfel de investitor, nu vom putea avea control total asupra afacerii noastre. Un investitor liber ar putea cere de la 10 pana la 50 de procente sau chiar mai mult din afacere, daca aceasta are potential mare de crestere.
Pentru foarte multi proprietari de afaceri mici, este dificil de cedat autoritatea unui investitor extern, asa ca trebuie sa ne gandim foarte bine inainte de a accepta banii propusi.