Poate un whisky fin sa imbatraneasca peste noapte?

Aceasta este afirmatia facuta de mai multe companii care folosesc tehnologia pentru a grabi procesul de imbatranire al bauturilor lor, pentru a fi disponibile mai repede pe raftul magazinelor de bauturi alcoolice.

Exista o gluma veche despre afaceri despre care se spune multe in Napa Valley: Cum faci o mica avere din vin? Incepe cu o avere mare. Poti hasi whiskey de cea mai buna calitate pe 24drinks.

Acelasi lucru este valabil si pentru a face whisky. Echipamentele, butoaiele si spatiul suficient pentru a le pastra pe toate pot costa milioane, bani pe care nu ii veti recupera decat ani mai tarziu, cand bautura s-a maturizat. Intre timp, veti fi pierdut 20% sau mai mult din produs din cauza evaporarii, pe masura ce imbatraneste – ceea ce distilatorii numesc cu tristete „partea ingerului”.

Whisky-ul, cu alte cuvinte, este gata sa fie redescoperit – cel putin conform lui Stuart Aaron si Martin Janousek. Compania lor, Bespoken Spirits, din Menlo Park, California, spune ca poate face whisky in doar cateva zile, folosind caldura si presiunea pentru a forta alcoolul sa intre si sa iasa din bucati mici de lemn care ii confera bauturii aroma si culoarea caracteristica.

„Cu stiinta materialelor moderne si analiza datelor, putem schimba aceasta industrie invechita”, a spus Aaron.

Bespoken, ale carui prime sticle au aparut in magazine in toamna anului trecut, se alatura unui camp aglomerat. Aproape o duzina de companii sustin ca pot accelera sau chiar ocoli procesul de imbatranire. Multi au atras o atentie semnificativa din partea investitorilor: Endless West, din San Francisco, a primit finantare de aproape 13 milioane de dolari de cand a fost infiintata in 2015.

Unele dintre aceste whisky-uri sunt mai bune decat altele. In timp ce mai multe au castigat premii la competitii de bauturi spirtoase, pana acum criticii le-au respins in mare masura. Dar, pe masura ce vanzarile de whisky cresc cu procente de doua cifre in fiecare an si pe masura ce consumatorii – si investitorii – cer mai mult decat pot oferi distilerii, companii precum Bespoken ar putea fi aici pentru a ramane.

Intrebarea este, unde se incadreaza whisky-ul facut peste noapte intr-o afacere construita pe traditie si prestigiu?

Inca de cand distilatorii au pus bauturi spirtoase in butoaie pentru a se maturiza, oamenii au incercat sa accelereze procesul. In mod traditional, imbatranirea implica lasarea cresterii si scaderii temperaturilor sezoniere sa impinga whisky-ul in lemnul unui butoi, apoi din nou, permitand acumularea de aroma si culoare pe parcurs, un proces care poate dura de la cativa ani pana la cateva decenii.

Inainte ca Pure Food and Drug Act din 1906 sa impuna reglementari cu privire la modul in care ar putea fi facut whisky-ul, „accelerarea” insemna adesea dozarea de alcool limpede cu caramel si funingine, pentru a-l face sa aiba un gust vechi. Dar alte tehnici care au fost dezvoltate la sfarsitul secolului al XIX-lea – cum ar fi depozitele incalzite care puteau reproduce un cvartet complet de sezoane de mai multe ori pe an – au devenit acceptate si chiar o practica comuna in randul distileriilor consacrate.

In ultimul deceniu, unii distilatori au inceput sa foloseasca butoaie mult mai mici decat dimensiunea standard de 53 de galoane, crescand raportul suprafata-volum in interior si, prin urmare, rata la care whisky-ul circula in si din lemn.

Tehnologia lui Bespoken este, intr-un fel, urmatorul pas in aceasta evolutie. In loc de un butoi plin, compania foloseste mii de bucati de lemn pe care le numeste „microsstaves”, pe care le pune, impreuna cu whisky-ul neinvechit sau partial invechit, intr-un rezervor de otel. Prin cresterea si scaderea rapida a presiunii si a caldurii din interior, dispozitivul pe care Aaron si Janousek il numesc „activator”, forteaza whisky-ul sa intre si sa iasa din lemn de mai multe ori pe zi.

Cum a aparut whisky?

Termenul „whisky” deriva initial din gaelicul „uisge beatha”, sau „usquebaugh”, care inseamna „apa vietii”. Gaelica este acea ramura a celticului vorbita in Highlands din Scotia.

Cand a fost distilat Scotch Whisky pentru prima data?

Whisky-ul a fost distilat in Scotia de sute de ani. Exista unele dovezi care arata ca arta distilarii ar fi putut fi adusa in tara de calugarii misionari crestini, dar nu s-a dovedit niciodata ca fermierii din Highlands nu au descoperit ei insisi cum sa distileze bauturi spirtoase din surplusul lor de orz.

Cea mai veche referire istorica la whisky vine mult mai tarziu, domnul J Marshall Robb, in ​​cartea sa „Scotch Whisky”, spune: „Cea mai veche referire la whisky apare in Scottish Exchequer Rolls pentru 1494, unde exista o intrare de „opt bolls de malt la frai Ioan Cor cu care sa faca aquavitae’. O capsula era o veche masura scotiana de cel mult sase busheli. (Un bushel este echivalent cu 25,4 kilograme)

Cand regele James al IV-lea s-a aflat la Inverness in septembrie 1506, conturile sale de trezorier aveau inregistrari pentru zilele de 15, respectiv 17 ale lunii: „Pentru aqua vite regelui. . .’ si ‘Pentru ane flacat de aqua vite catre Rege. . .’. Este probabil ca acvavitae in acest caz sa fie bauturi spirtoase.

Cea mai veche referire la o distilerie in Actele Parlamentului Scotian pare sa fie in 1690, cand se mentioneaza faimoasa distilerie Ferintosh detinuta de Duncan Forbes din Culloden.

Exista, de asemenea, o referire la distilarea intr-o casa privata din parohia Gamrie din Banffshire in 1614. Acest lucru apare in Registrul Consiliului Privat, unde un barbat acuzat de infractiunea de spargere intr-o casa privata, combinata cu asalt, a fost se spune ca a daramat ceva „aquavitie”.

Una dintre cele mai vechi referiri la „uiskie” apare in relatarea funerara a unui laird din Highland, in jurul anului 1618.

O scrisoare nepublicata din februarie 1622, scrisa de Sir Duncan Campbell din Glenorchy contelui de Mar, a raportat ca anumitor ofiteri trimisi la Glenorchy de catre rege au primit cea mai buna distractie pe care sezonul si tara le-au permis. Scria: „Pentru ca nu vor vin, nici acvavit”. Acest „aquavite” a fost fara indoiala whisky distilat local.

Un alt scriitor afirma ca aquavitae a facut ocazional parte din chiria platita pentru fermele din Highland, in orice caz in Perthshire, dar nu este data o data reala pentru aceasta practica.

Daca ti-a placut arata si altora!