Proactiv – Materiale de construcții – Amenajarea podelei

În interiorul unei case sau a unui apartament modern, pardoselile sau podelele sunt foarte importante. O podea netedă, plană și nedeteriorată ajută la menținerea locuinței în condiții sanitare și igienice sigure. Podelele pot fi aranjate peste plăci sau direct deasupra solului, constând din piese individuale sau elemente de rolă sau pot fi monolitice.

Poți găsi materiale pentru realizarea pardoselei în magazinul online Proactiv – materiale de construcții. Datorită faptului că pardoselile sunt expuse la un impact semnificativ al fluxului uman, acestea trebuie să aibă o rezistență bună, să fie rezistente la influențe externe (abraziune, impact etc.).

Există multe opțiuni diferite de pardoseală disponibile în magazinul online, iar alegerea depinde în principal de utilizarea intenționată a spațiului, ținând cont de respectarea reglementărilor pentru fiecare spațiu. De exemplu, pentru a menține condiții confortabile în locuințe, podelele trebuie să fie calde. În acele încăperi în care pot apărea procese umede, în pardoseală trebuie să fie prezente materiale rezistente la umezeală și impermeabile. În spațiile cu risc de incendiu, podelele trebuie să fie realizate din materiale necombustibile.

Pardoseli – Tipuri și componente

Pardoselile de diferite tipuri pot include următoarele componente: strat de acoperire, strat intermediar, strat de nivelare (șapă), strat de impermeabilizare, substrat.

Acoperirea este stratul superior al podelei, care este direct expus influențelor operaționale. Învelișul poate fi realizat din scânduri, parchet, diverse materiale de rolă, cum ar fi linoleum, rășină și, de asemenea, din gresie și alte plăci.

Stratul intermediar este un strat intermediar de podea care leagă pardoseala de stratul de podea subiacent. Stratul poate acționa și ca un fel de pat elastic pentru acoperire.

Șapa (strat de nivelare)  servește la nivelarea suprafeței podelei subiacente sau a stratului de podea. Cu ajutorul unei șape, este posibil să se acorde podelei de pe placă o pantă dată, să ridice înălțimea nivelului podelei, să acopere diverse conducte și, de asemenea, să distribuie sarcinile peste straturile de podea subiacente.

Stratul de impermeabilizare servește pentru a preveni pătrunderea apelor uzate și a altor lichide prin podea, precum și pătrunderea apei subterane în podea. Impermeabilizarea este realizată dintr-unul sau două straturi de material pentru acoperiș sau material similar.

Stratul de bază este conceput pentru a distribui uniform sarcina pe sol. În plăcile inter-pardoseală, stratul de bază este o placă portantă sau o placă similară.

Pardoseli pentru case

În casele individuale, pardoselile de la primul etaj sunt aranjate în principal direct la sol, ceea ce la rândul său necesită lucrări suplimentare pentru a pregăti baza pentru pardoseli. Pardoselile monolitice de la sol sunt utilizate de obicei în spații nerezidențiale (subsoluri, băi, verande, terase), în spații rezidențiale, dar cu un climat cald.

Construcția pardoselilor de acest tip este relativ simplă. Pământul de bază este bine împânzit, apoi este așezat peste el un strat de pietriș sau piatră zdrobită, apoi un strat de beton și apoi pardoseala. În unele cazuri, atunci când există pericolul creșterii capilare a apelor subterane, stratul de pietriș sau piatră zdrobită este impregnat cu bitum. Acoperirea superioară a pardoselilor monolitice poate fi realizată sub formă de șapă de ciment, din plăci ceramice sau de beton, din linoleum fără bază, precum și sub formă de scândură sau parchet, așezată pe bușteni pe un strat de hidroizolație din material de acoperiș sau folie sintetică.

Daca ti-a placut arata si altora!