Relaţia dintre un display iPhone şi vederea utilizatorului

„Nu sta aproape de televizor, că orbeşti!” este un îndemn pe care l-am auzit cu toţii de la părinţii noştri. La urma urmei, lumina emanată de ecran poate afecta vederea pe temen lung.

Vremurile s-au schimbat, totuşi,  astfel încât nu se mai vorbeşte atât de mult despre problema televizorului, ci despre unul mai mic, pe care îl avem în buzunar şi pe care îl privim zilnic: telefonul (display Iphone).

Magicul ecran care ascos complet din peisaj butoanele. În acest articol voi arunca o privire la efectele aduse de expunerea ochilor la lumina display-ului de iphone.

Menţiune: Deşi este evident că nu doar iphone-urile au un astfel de display, eu mă voi referi strict la acest brand pe parcursul articolului, întrucât această firmă a introdus pe piaţă această tehnologie.

Cum s-a ajuns aici ?

Iphone a devenit, încă din timpul lansării sale în 2007, o adevărată senzaţie în lume. Noile „telefoane inteligente” ofereau oportunităţi nemaivăzute până atunci, precum touch screen, capacitatea de a se conecta cu uşurinţă la Internet prin Wi Fi, camere video avansate, memorie de capacitate mare, etc.

Acest dispozitiv încorpora, deci, cele mai noi tehnologii de la acea vreme, dovedind lumii faptul că este un produs de lux, care ar putea fi folosit într-o multitudine de roluri cu succes, o adevărată unealtă universală de lux. Nu a durat mult până ca efectul să se facă resimţit în lume: noile aparate s-au răspândit pe piaţă.

Deja nu mai era vorba de un simplu mijloc de comunicare la distanţă, ci de un amestec între cele mai mari invenţii umane:  TV, telefon, computer şi cameră foto/video. Toate, fiind, evident, cuplate cu chip-uri de dimensiuni mici, lucru care face posibilă portabilitatea. Astfel, pe parcursul a 11 ani (2007- 2018), Iphone a vândut peste 2 miliarde de unităţi la nivel mondial.

De departe, însă, aspectul care a atras toată atenţia, partea care a devenit sinonim cu progresul tehnologic, a fost, de departe, ecranul gigantic care încorpora butoanele şi alte funcţii (precum mărire/ micşorare, scroll, etc.) devenise un simbol al noului device.

Acest simbol era demn de un nume, ceva ce să-l diferenţieze de ecranl asociat cu televizorul sau calculatorul. L-a primit la scurt timp de la lansare: display iPhone.

Ce a însemnat şi înseamnă acest display iPhone pentru vederea utilizatorului?

Deşi inovativ, display-ul de Iphone prezintă anumite probleme pentru sănătatea propretarului, mai ales în condiţiile în care telefonul este un aparat folosit zilnic. Expunerea prelungită poate cauza reducerea numărului de clipiri, lucru care, în schimb, poate produce ochi uscaţi, care sunt extrem de fragili.

De asemenea, expunerea la acea lumină poate duce la o epuizare mult mai rapidă a muşchilor ochiului care permit concentrarea. Putem observa, deci, că o activitate banală, zilnică ne poate afecta permanent. Probabil că vă întrebaţi: „Care este legătura specifică dintre această prolemă cauzată de ecrane în general şi display iPhone?”.

Ei bine, display-ul este destul de nociv din două motive: face parte dintr-un device extrem de portabil (poate fi accesat la orice moment aproape oriunde) şi faptul că are o arie relativ redusă lucru care vine cu o problemă particulară a smartphone-urilor: reducerea vederii peiferice.

Concluzie:

Utilizarea telefonuui mobil poate aduce probleme grave pentru ochi. Pentru a se evita astfel de probleme, este recomandată plasarea telefonului la o distaanţă şi unghi optim, cât şi reducerea, pe cât posibil, a timpului petrecut în faţa telefonului.

Daca ti-a placut arata si altora!