Sensibilitatea dentara: sfaturi si remedii eficiente

Sensibilitatea dentara este o problema comuna, ce poate provoca disconfort si durere atunci cand consumi alimente si bauturi reci, fierbinti, dulci sau acide. Mai mult, sensibilitatea dentara este una dintre cauzele ce conduc la probleme stomatologice mai grave cu care oamenii ajung la cabinetul stomatologic sau despre care cauta informatii pe dentplus.com.ro.

Din fericire, exista mai multe metode eficiente pentru a preveni si trata sensibilitatea dentara, care iti vor permite sa te bucuri de un zambet sanatos si fara durere. Afla care sunt cauzele sensibilitatii dentare, dar si cateva sfaturi si remedii practice pentru a o preveni si trata eficient.

Cauzele sensibilitatii dentare

Sensibilitatea dentara apare atunci cand smaltul dintilor sau gingiile sunt deteriorate, permitand substantelor reci, calde, dulci sau acide sa ajunga la nervul din interiorul dintelui. Cauzele comune ale sensibilitatii dentare includ:

Eroziunea smaltului dintilor. Consumul frecvent de alimente si bauturi acide poate duce la eroziunea smaltului dentar, expunand nervii si cauzand sensibilitate.

Retractia gingivala. Retragerea gingiilor poate expune radacinile dentare sensibile, provocand sensibilitate la cald, rece sau presiune.

Abraziunea dentara. Periajul agresiv sau utilizarea necorespunzatoare a atei dentare poate duce la abraziunea smaltului si la sensibilitatea dentara.

Cariile. Caria dentara poate deteriora smaltul dintilor si poate duce la formarea unei cavitati, provocand sensibilitate la cald si rece.

Cum previi sensibilitatea dentara

Exista mai multe moduri prin care poti preveni sensibilitatea dentara. Iata care sunt cele mai eficiente dintre acestea.

Igiena orala corecta. Periajul si utilizarea regulata a atei dentare contribuie la indepartarea placii dentare si previne formarea cariilor si gingivitei.

Evitarea alimentelor acide. Redu consumul de alimente si bauturi acide, cum ar fi citricele, sucurile de fructe si bauturile carbogazoase, pentru a preveni eroziunea smaltului.

Utilizarea unei paste de dinti pentru sensibilitatea dentara. Foloseste o pasta de dinti special formulata pentru sensibilitate dentara, care contine fluor si substante ce reduc sensibilitatea.

Protejarea smaltului. Evita periajul agresiv si utilizarea obiectelor dure sau aspre pentru a preveni abraziunea smaltului dintilor.

Tratamente si remedii pentru sensibilitatea dentara

Pasta de dinti desensibilizanta. Utilizarea unei paste de dinti special formulate pentru sensibilitate poate ajuta la blocarea tubulilor dentinari expusi si la reducerea senzatiei de disconfort. Aceste paste de dinti contin de obicei ingrediente precum fluorura de sodiu, nitrati de potasiu sau clorura de strontiu, care pot ajuta la desensibilizarea dintilor.

Aplicarea gelurilor desensibilizante. Exista geluri si solutii desensibilizante care pot fi aplicate direct pe dinti pentru a ajuta la reducerea sensibilitatii. Aceste produse contin de obicei substante care blocheaza tubulii dentinari si reduc transmiterea stimulilor nervosi.

Fluorizare profesionala. Fluorizarea dintilor, o procedura efectuata de catre medicul stomatolog, poate intari smaltul si poate reduce sensibilitatea dentara.

Obturarea sau sigilarea. In cazul in care sensibilitatea este cauzata de carii sau de expunerea radacinii dentare, medicul stomatolog poate aplica o obturatie sau poate sigila suprafata dentara pentru a proteja nervul.

Tratamente profesionale. Tratamentele profesionale, cum ar fi aplicarea de solutii cu fluor sau utilizarea unui gel de fluorizare, pot contribui la intarirea smaltului dentar si reduc sensibilitatea.

Concluzie

Sensibilitatea dentara poate fi o problema incomoda si dureroasa, dar exista mai multe modalitati eficiente de prevenire si tratament. Prin urmare, este important sa acorzi o atentie deosebita igienei orale si sa mergi la medicul stomatolog daca ai probleme persistente de sensibilitate dentara. Cu o ingrijire corespunzatoare si tratamente adecvate, poti reduce sensibilitatea dentara si poti mentine un zambet sanatos si fara durere.

Sursa foto: Freepik.com

Daca ti-a placut arata si altora!