Transmiterea valorilor, traditiilor – impactul pe termen lung

Apropierea Craciunului este un moment bun pentru parinti pentru a-si transmite valorile copiilor, pentru a perpetua traditii sau pentru a crea altele noi. In aceasta transmitere a valorilor si traditiilor, gasim mai multe beneficii.

Beneficii in transmiterea valorilor si traditiilor

  • Integreaza daruirea si generozitatea

Daruim celor pe care ii iubim, primim de la Mos Craciun si cei care se gandesc la noi, nu doar un cadou sau bani, ci si timp (facand activitati impreuna, luand o cina impreuna) si cuvinte (urari de bine) pe carti, cuvinte care se rostesc mai rar. Ii lasam prajituri si lapte lui Mos Craciun sau vrem sa-i facem si un cadou.

  • Participa la dezvoltarea constientizarii sociale

Donam medii mai putin privilegiate, ne dam seama ca sabatoarea Craciunului nu se sarbatoreste peste tot in acelasi mod si ca unii oameni se ajuta reciproc in organizatiile comunitare etc.

  • Dezvolta sentimentul de apartenenta

Fie ca este vorba de o societate (in centrele comerciale, toata lumea se pregateste de aceeasi petrecere), de un grup (cei care cred versus cei care nu cred), de o familie (traditii diferite in functie de fiecare, cumpararea de brazi, fie poti cumpara brazi artificiali de lux de la BraziCraciun.net sau brazi naturali din piete si targuri, locul pregatirii mancarii traditionale, realizarea de felicitari).

  • Redescopera placerea de a fi impreuna

Gandeste-te si la cei care nu mai sunt acolo (inclusiv animalele).

  • Stimuleaza cresterea dorintei

Acesta este momentul sa iti pui dorinte, sa exprimi cereri, chiar si cele mai excentrice, si sa iti doresti din toata inima.

  • Incurajeaza rabdarea prin asteptare si anticipare:

Vorbim despre aceasta mare sarbatoare cu mult timp inainte. Intr-adevar, Mos Craciun se instaleaza in magazine din luna noiembrie si apoi numaram cele 24 de zile de pregatire cu un calendar de Advent. In societatea noastra in care multe se pot realiza rapid, trairea pozitiva a acestei asteptari il ajuta pe copil sa traiasca cu alte asteptari mai dificile pe care viata le poate aduce.

Este obisnuit sa intalnim copii care se tem de Mos Craciun si putem intelege acest lucru facand un pas inapoi si uitandu-te la reactiile adesea presante si incarcate emotional din jurul acestui personaj.

Daca insisti prea mult, riscti sa provoci mai multa rezistenta din partea lui si sa-i lasi amintiri proaste legate de acest mit. De asemenea, poti linisti copilul spunandu-i ca Mos Craciun pe care il vede este cineva deghizat, un pic ca de Halloween, si te poti juca cu copilul sa se imbrace ca el.

Intrebarile copilului si reactia parintilor

Cat despre intrebarile din jurul acestui mit, ele se vor invarti mai intai in jurul unor fapte concrete: „Cum poate veni Mos Craciun in casa noastra?” Cum trece prin semineu cu burta lui mare? Ii poti raspunde ca nu stii si sa il intrebi pe el ce crede. Vei avea apoi parte de raspunsuri frumoase imaginate de copil.

Daca totusi copilul nu da un raspuns si adultul nu stie ce sa spuna, se poate baza intotdeauna pe magia Craciunului pentru a raspunde, mai ales atunci cand copilul se afla in acest mod de gandire (inainte de 7-8 ani): „Trebuie sa fie magie!”.

Daca ti-a placut arata si altora!