Ce este o bicicleta fitness?

Bicicleta de exercitii este numele unui dispozitiv de fitness asemanator unei biciclete si conceput pentru a reproduce miscarea de ciclism in interior – nu degeaba se mai numeste si bicicleta stationara, bicicleta fitness etc.

Spre deosebire de alte activitati, cum ar fi spinning, fit boxing etc., care necesita indrumarea unui antrenor, exercitiile pe o bicicleta de exercitii se fac in principal ca fitness la domiciliu, fara prezenta unui antrenor.

Bicicleta de exercitii nu este o bicicleta de spinning. Daca nu aveti spatiu acasa, puteti opta oricand pentru mini-bicicleta de exercitii. Daca, pe de alta parte, folositi bicicleta de exercitii ca pregatire pentru alergare, cititi programul saptamanal complet si programul de antrenament la domiciliu pentru alergare.

Beneficiile bicicletei fitness

Utilizarea bicicleta fitness eliptica Progressive EX2000 poate avea o serie de beneficii care nu pot fi trecute cu vederea. Amploarea acestor beneficii este cu atat mai mare cu cat nivelul general de fitness al persoanei care il foloseste este mai scazut; de asemenea, creste, evident, pe masura ce creste sarcina de antrenament. Acestea includ, printre altele:

  • Imbunatatirea capacitatii cardio-vasculare si respiratorii
  • Imbunatatirea aptitudinii musculare specifice
  • Optimizarea pierderii in greutate
  • Actiune preventiva si terapeutica asupra articulatiilor picioarelor
  • Imbunatatirea starii de spirit.

Bicicleta de exercitii si imbunatatirea capacitatii cardiovasculare si respiratorii

Utilizarea regulata a bicicletei pentru exercitii fizice imbunatateste capacitatea cardiovasculara si respiratorie. Aceasta nu este o prerogativa a acestei activitati si orice tip de efort aerobic suficient de prelungit si repetat pe termen scurt ar trebui sa aduca mai mult sau mai putin aceleasi beneficii.

Activarea metabolismului aerobic stimuleaza organismul sa se adapteze prin imbunatatirea eficientei cardio-circulatorii, dar si a eficientei pulmonare.

Totusi, aceste imbunatatiri nu se obtin doar cu intensitati mici sau medii, care sunt utile mai ales pentru incepatori, ci si, mai ales, prin depasirea pragului anaerob pana la consumul maxim de oxigen (VO2max); este de la sine inteles ca durata antrenamentului trebuie sa fie in orice caz suficienta, ceea ce impune o anumita grija in alegerea intensitatii in raport cu volumul.

Va ajuta o bicicleta fitness sa pierdeti in greutate?

Pierderea in greutate apare atunci cand balanta energetica, adica rezultatul formulei, este negativa; cu alte cuvinte, atunci cand mancati insuficient in comparatie cu ceea ce consumati in timpul zilei. Cu toate acestea, acest lucru va poate ajuta sa slabiti doar daca cealalta variabila ramane constanta sau nu creste pana la punctul de a crea un echilibru neutru.

De asemenea, se stie ca exercitiile fizice cresc pofta de mancare, in principal din cauza epuizarii rezervelor de zahar din sange si de glicogen. Acest lucru se datoreaza, in principal, epuizarii glicemiei si a rezervelor de glicogen, astfel incat, desi sportul ne ajuta sa mancam mai mult, creste si nevoia de a manca.

Prin urmare, este esential sa va mentineti un anumit autocontrol, fara a supraestima cat de mult ati “ars” in timpul sesiunii. In general, utilizarea bicicletelor de exercitii este considerata sigura si pozitiva pentru:

  • Prevenirea anumitor boli ale articulatiilor
  • Imbunatatirea anumitor disconforturi preexistente
  • Pastrarea trofismului muscular implicat
Daca ti-a placut arata si altora!