Daca aveti de gand sa va asamblati bucataria sau doriti sa o reinoiti cu oale si tigai noi, aici veti afla tot ce aveti nevoie pentru a face o alegere buna. Nu numai ca ar trebui sa luati in considerare materialul, dar, de asemenea, ia in considerare si pentru cat de multi oameni vei gati.
Cauta optiuni de bucatarie care se potrivesc nevoilor tale, fie ca esti un maestru bucatar sau un amator care doreste sa incerce retete noi. Vezi aici oala cu capac emailata rosie 10l.
Ce materialitate in oale si tigai ar trebui sa aleg?
Atunci cand cumperi oale si tigai pentru bucataria ta este esential sa iei in considerare materialul din care sunt confectionate. Aceasta alegere ar trebui sa fie direct legata de tipurile de preparate pe care le faceti de obicei. Optiunile sunt mai multe:
Aluminiu:
Excelent conductor de caldura si rezistent la zgarieturi. De asemenea, este de obicei un material foarte usor, prin urmare, usor de gestionat. Ideal pentru utilizarea cu ustensile, cum ar fi linguri de lemn, bambus sau silicon.
- Aluminiu anodizat:
Are aceleasi beneficii ca aluminiul. Principala diferenta este ca bazele acestor tigai sunt sigilate, ceea ce le face mai sigure si mai rezistente la zgarieturi, precum si facilitarea curatarii lor. - Teflon:
Principalul sau avantaj este ca acestea sunt non-stick si nu necesita grasimi pentru a gati alimente. Este recomandat pentru utilizare pentru preparate usoare la temperatura medie sau scazuta, cum ar fi caramelizarea legumelor sau prepararea unei omlete. De indata ce aveti o uzura a teflonului, este recomandabil sa schimbati oala sau tigaia afectata. - Ceramica:
Materialul sau permite gatitul alimentelor, pastrandu-i aroma si suculenta naturala. Perfect pentru retete de gatit lent, cum ar fi carne sucata sau peste curry. Ei au nevoie de o buna intretinere pentru a-si pastra proprietatile. Se sugereaza ca curatarea sa sa fie manuala. - Otel inoxidabil:
Sunt o optiune buna pentru gatit la temperaturi ridicate. Rezistent la oxidare, ceea ce il face o alegere mai buna fata de aluminiu si fier. Pentru a preveni lipirea alimentelor, ar trebui sa utilizati un strat natural de nonstick, cum ar fi uleiul, pe care il puteti aplica anterior cu o hartie de bucatarie. - Fonta:
Excelent pentru gatitul lent al unor alimente sau preparate, cum ar fi tocane sau tocane. Util pentru gatit direct pe foc sau in cuptor. In ambele ocazii, se recomanda utilizarea tomaollasului pentru manipulare. Ele sunt durabile, atata timp cat sunt bine intretinute. - Cupru:
Ca material, cuprul este un bun conductor de caldura, astfel incat vasele si tigaile distribuie bine temperatura. Sunt unul dintre cele mai rezistente materiale, mai mult decat fierul si aluminiul. Incercati sa le achizitionati pe cele care aduc acoperire. Daca sufera de o zgarietura, ele devin inutilizabile. - Sticla: Acestea sunt cunoscute sub numele de vase organice, deoarece impactul lor asupra alimentelor este minim. Disponibil in vase pentru foc direct sau pentru cuptor. Nu modifica gustul produselor. Potrivit pentru gatitul cu microunde sau chiar pentru servirea alimentelor calde la masa.
Cum se fierbe corect orezul?
Daca orezul tau este vreodata prea gumos sau prea tare, nu esti singur. Orezul este foarte usor de inselat, dar odata ce ai terminat tehnica, este, de asemenea, foarte usor sa faci corect. Si odata ce ai frumosul tau castron plin cu orez, vei fi la jumatatea drumului pana la acest pui de Szechuan pe masa. Iata cum sa gatesti o oala perfecta de orez pe plita de fiecare data.
- Clatiti orezul.
Uf, stiu, clatirea este enervanta, dar dureaza 20 de secunde si scapa de amidonul prafuit care poate duce la excesul de lipiciitate. Puneti orezul intr-o strecuratoare cu plasa fina si clatiti-l sub apa rece pana cand apa devine limpede.
- Amintiti-va raportul.
Pentru majoritatea tipurilor de orez, veti folosi intotdeauna un raport de 1 cana de orez la 2 cani de apa, pe care il puteti mari. (Verificati de doua ori ambalajul cu orez pentru a fi sigur.) Simtiti-va liber sa puneti si pui sau alte arome.
- Aduceti apa la fiert.
Apoi amestecati orezul si sarea. Si daca doriti sa adaugati unt, puneti – orezul dvs. va avea un gust de 10 ori mai bun.
- Obtineti o fierbere constanta.
Dupa adaugarea orezului, temperatura apei va scadea semnificativ si se va opri din fierbere. Lasati-l sa fiarba usor (altfel riscati ca apa sa se gateasca mai repede decat se inmoaie orezul).
- Nu scoateti capacul.
Acoperiti cratita si reduceti focul la mic. Desi va fi tentant, tine capacul! Nu vrei sa te incurci cu aburul. Este foarte important!
- Verificati la 18 minute.
Pentru orezul alb cu bob lung. Lasa orezul sa fie indicatorul tau, nu apa. Daca a mai ramas putina apa, e perfect! Doar inclinati usor cratita pentru a o scurge. (Gatiti orez brun? Verificati la 30 de minute.)