Instalarea panourilor solare este o optiune de autoconsum de energie pentru care tot mai multi oameni opteaza pentru a economisi la factura de energie electrica.
Daca aveti in vedere si acest lucru, mai intai sunteti interesat sa cunoasteti cateva date fundamentale, cum ar fi cantitatea de energie electrica pe care o poate produce acest sistem.
Aceste informatii sunt importante pentru a estima procentul aproximativ in care va puteti reduce cheltuielile lunare de energie folosind acest tip de energie verde.
Ce este un panou solar?
Un modul sau panou solar este o structura care capteaza energia radiatiei solare si o transforma pentru a fi utila oamenilor.
Celulele fotovoltaice sunt cele mai importante componente ale unui panou solar. Explicate intr-un mod foarte simplu, atunci cand soarele ii loveste, ei dau electroni si transforma energia luminoasa in energie electrica.
Avand un design modular, panourile de energie solara pot fi adaptate atat la suprafete mari de teren, cat si la spatii mai mici, cum ar fi casele private sau acoperisurile comunitatilor vecine.
Modulul solar este elementul de baza al unui sistem fotovoltaic. In plus, un kit de panouri solare include:
- Regulator de incarcare, pentru a gestiona eficient energia.
- Baterie, pentru a acumula si stoca energie electrica.
- Invertor, pentru a converti curentul direct in curent alternativ.
Curentul produs de sistemul de panouri fotovoltaice va produce curent verde care nu polueaza.
Cata energie electrica genereaza un panou solar?
Pentru a estima cat de mult produce un panou solar, trebuie luate in considerare mai multe variabile:
– Tipul de celule fotovoltaice
Acestea pot fi cristaline sau amorfe. Primele sunt formate din siliciu cristalizat, iar cele din urma sunt necristalizate. Cele cristaline au performante mai mari decat primele, dar si un pret mai mare.
– Dimensiunea panoului fotovoltaic
Este de obicei intre 200×100 cm si are de obicei 60 sau 72 de celule.
– Cantitatea de lumina pe care panoul o primeste in functie de locatia sa
Orientarea, inclinatia si pozitia geografica a panoului solar influenteaza performanta acestuia. Directia ideala de pozitionare a panourilor este spre sud. Daca va intrebati cum sa calculati inclinarea unui panou solar, cel mai bine este sa alegeti un unghi cuprins intre 34 si 36 de grade.
– Puterea de iesire a panoului
Este exprimata in unitati de wati (W) si este cantitatea maxima de energie pe care o poate produce in conditii ideale de temperatura si lumina solara (iradiere solara de 1000 wati/m2, atmosfera standard si celule modulale la 25 de grade de temperatura).
Clasificarea panourilor solare in functie de sectiunile lor de energie electrica
De obicei, panourile solare sunt clasificate in trei grupe in functie de sectiunile lor de energie electrica:
– Panouri solare de 12 V
Puterea lor este intre 5 W si 140 W si au 36 de celule. Aceste panouri produc suficienta tensiune pentru a incarca o baterie care functioneaza cu 12 V. Acestea accepta regulatoare de incarcare PWM (nu profita la maximum de energia generata) sau maximizatoare MPPT (obtin performante maxime).
Cum au aparut panourile solare?
In anii 1970, o penurie de petrol a adus constientizarea dependentei SUA de resursele energetice straine. A fost o perioada de inflatie ridicata, cand americanii au fost stransi din punct de vedere economic, iar lipsa de produse esentiale a facut ca necesitatea unei inovatii ulterioare sa fie evidenta.
In aceasta perioada, presedintele Jimmy Carter a instalat panouri solare pe acoperisul Casei Albe. Aceasta a fost o declaratie de a face energia curata prin solar mai tangibila pentru oameni si de a raspandi constientizarea.
Chiar si cu mai multi oameni interesati de energie solara in ultimele decenii, costurile si eficienta s-au imbunatatit incet. Deoarece panourile solare sunt construite pentru a fi mai eficiente si pentru a costa mai putin, energia solara a devenit o modalitate realista pentru oamenii obisnuiti de a genera energie pentru casele si afacerile lor.
Poate cele mai semnificative salturi inainte pentru energia solara, atat in ceea ce priveste eficienta, cat si pretul, au fost in ultimii cativa ani.
Eficienta panoului solar si pretul de-a lungul anilor
Imbunatatirile celulelor solare bazate pe descoperirea initiala de catre Becquerel a efectului fotovoltaic au adus panourile solare timpurii la o eficienta de aproximativ 1% si aproximativ 300 USD per watt. La acea vreme, generarea de energie electrica din carbune costa aproximativ 2 – 3 USD per watt.
Celulele solare din siliciu ale Bell Labs din 1954 au functionat cu o eficienta de aproximativ 4% si mai tarziu au atins o eficienta de 11%. Aceasta a fost o crestere semnificativa care a permis alimentarea unui dispozitiv electric timp de cateva ore, pentru prima data in istorie.
Apoi, in 1959, Hoffman Electronics a atins o eficienta de 10%. Curand dupa aceea, ei si-au batut propriul record cu o eficienta de 14% in 1960.
Aceste imbunatatiri ale eficientei au ajutat la impingerea panourilor solare in programul spatial. Utilizarea panourilor solare in programul spatial prin anii 1960 a crescut productia si, incet, pretul s-a redus la aproximativ 100 USD per watt.
Exxon a finantat cercetarea doctorului Elliot Berman in anii 1970, care a produs o celula solara mai putin costisitoare si a redus costul panoului solar la aproximativ 20 de dolari pe watt.