Care sunt criteriile de selectie a jucariilor smart?

Problema echilibrului este adesea mentionata in legatura cu jucariile inteligente – si anume ca utilizarea lor trebuie mentinuta in proportie cu alte activitati de joaca. De asemenea, ar trebui sa fie adecvate varstei si sa nu devina un substitut pentru interactiunea cu parintii. Jocul cu jucariile inteligente ar trebui sa fie un supliment, nu un inlocuitor, pentru activitatile traditionale de joaca.

Stevanne Auerbach pune accent pe jucariile inteligente care au o valoare de joc puternica pentru copil si sunt „jucaria potrivita la momentul potrivit”. Ea nu favorizeaza acele jucarii care nu incurajeaza descoperirea si explorarea. Auerbach glumeste ca „o jucarie care se joaca cu un copil, spre deosebire de un copil care se joaca cu o jucarie, nu este benefica pentru copilVezi informatii suplimentare intrand pe link.

Acele jucarii care ofera copilului control asupra interactiunii sunt cele mai bune potrivit unor cercetatori in dezvoltarea copilului. Kiely Gouley sustine ca „… unele dintre aceste jucarii sunt foarte distractive si fac din copil un observator pasiv”. Ea continua: “… vrei ca copilul sa se contecteze cu lumea. Daca jucaria face totul daca canta, bipaie si arata imagini, ce trebuie sa faca copilul?”

Jucariile inteligente ar trebui sa aiba interfete cu utilizatorul foarte curate, usor de inteles si de navigare . Claire Lerner, specialista in dezvoltarea copiilor, spune ca jocul de prefatura poate fi inhibat de jucarii foarte structurate: „Suprapun copiilor povestea altcuiva. Deci copiii nu isi dezvolta imaginatia”. In opinia ei, jucariile mai simple sunt de preferat, deoarece sunt mai flexibile.

Din punctul de vedere al unui designer de jucarii inteligente, aceasta inseamna ca, pentru a obtine simplitate, tehnologiile trebuie sa fie combinate astfel incat sa ofere o interfata de utilizator foarte naturala in limitele altor constrangeri de design.

Copiii prin natura lor sunt imprevizibili si adesea nu reusesc sa respecte aceleasi reguli pe care le urmeaza adultii. Una dintre sarcinile designerului este de a anticipa modalitatile prin care interactiunea cu copiii nu poate fi asa cum se astepta si de a ghida utilizatorul catre unul dintre raspunsurile asteptate. Acest lucru poate fi realizat oferind copilului optiuni de selectat si alte tipuri de indicii de urmat.

Pentru parinti si specialisti in dezvoltarea copilului deopotriva, sarcina ramane sa selecteze jucariile potrivite la momentul potrivit. Cu toate acestea, din punctul de vedere al designerului de jucarii, provocarea este de a identifica cele mai bune tehnologii la un cost fezabil si apoi de a dezvolta produse in jurul acelor capacitati si limitari ale tehnologiilor utilizate in jucariile inteligente. [36]

Antropologul David Lancy sustine ca jocul parinte-copil este in mare masura un artefact al tarilor dezvoltate bogate, care nu este practicat de majoritatea populatiei lumii. Rezulta din presiunile competitive de a pregati copiii pentru supravietuire intr-o economie bazata pe informatii.

El vede promovarea interactiunii dintre parinti si copii in „activitati de joaca” ca pe o forma de imperialism cultural practicata de clasa de mijloc superioara si superioara pe straturile socioeconomice cu venituri mai mici. Aceasta este, probabil, o rezerva dintr-o viziune complet nerestrictionata conform careia parintii ar trebui sa fie intotdeauna implicati in selectarea jucariilor inteligente adecvate pentru copiii lor.

Daca ti-a placut arata si altora!