Ce alegem dintre motosapa si motocultor?

Inca din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, agricultura a fost o ocupatie de baza pe teritoriul Romaniei. Mereu s-au cultivat fructe si legume, cereale si leguminoase pe teritoriul tarii noastre.

Important de mentionat insa este faptul ca, in trecut se foloseau animalele pentru munca pe camp (caii si boii pentru a ara terenurile). Odata cu trecerea anilor insa, au aparut diferite utilaje care pot fi utilizate in acest sens, iar acum exista motosape si motocultoare pe care agricultorii le pot folosi.

Pentru cei care nu stiu, intre motosape si motocultoare exista unele diferente, iar in randurile care urmeaza vom discuta despre acest subiect, si veti putea intelege mai bine care dintre utilaje vi se potriveste.

Motosapa

Motosapa este un utilaj de mici dimensiuni, care poate fi folosit pentru maruntirea solului. Este o unealta cu transmisie melcata, care nu are o latime atat de mare a frezelor precum motocultorul (motosapa are maxim 50 de centimetri), si care poate avea atasate unele accesorii.

Important de mentionat in ceea ce priveste motosapele, este ca acestea au dimensiunile mai mici in comparatie cu motocultoarele, au de-asemenea puterea mai mica in comparatie cu motocultoarele si pot fi utilizate pe suprafete mai mici de teren in comparatie cu motocultoarele.

Puteti alege o motosapa care are motorul in 4 timpi, cu scopul de a marunti solurile usoare din gradini, sere sau solarii. Trebuie sa facem insa precizarea ca suprafata de teren pe care utilizati motosapa, trebuie sa aiba maxim 1500 de metri patrati.

Din acest motiv, in cazul in care suprafata de teren pe care o detineti si pe care cultivati diferite legume, cereale sau leguminoase are mai mult de 1500 de metri patrati, este recomandat sa va indreptati atentia spre un motocultor.

Motocultoare

In ceea ce priveste motocultoarele, acestea sunt utilaje care dupa cum ati putut deduce din randurile de mai sus ale acestui articol, au dimensiunile mai mari decat motosapele.

De-asemenea, motocultoarele sunt mai puternice decat motosapele, si pot fi utilizate pe suprafete mari de teren, in comparatie cu motosapele. De la suprafetele de 1000 de metri patrati, se pot utiliza motocultoarele hobby.

Pentru suprafete mai mari de teren, exista mai multe modele de motocultoare de putere mai mare, care pot face fata cerintelor, iar un motocultor Rabota K7 75q, care are un motor pe benzina, euro 5, de 7 CP.

Un asemenea motocultor Rabota poate fi utilizat fara probleme chiar si pe suprafete care depasesc 8000 de metri patrati. Latimea de lucru cuprinsa de catre un astfel de utilaj este intre 560 si 830 metri patrati.

In ceea ce priveste adancimea de lucru a motocultorului K7 75q de la Rabota, aceasta este cuprinsa intre 150 mm si 300 mm, iar utilajul poate fi utilizat atat in gradina, cat si pe camp.

Acesta este doar un exemplu de motocultor, insa exista si alte motocultoare Rabota care pot fi destinate utilizarii pe suprafete mai mari de teren. Puteti alege motocultoare Rabota care pot fi utilizate fara probleme si pentru suprafete de peste 10.000 sau peste 12.000 de metri patrati.

In cazul in care insa nu detineti o suprafata foarte mare de teren, alegeti un motocultor Rabota K7 75q, care poate fi utilizat la suprafete de peste 8000 de metri patrati, si care poate fi utilizat si intretinut simplu si usor, chiar si de catre persoanele fara experienta.

Atunci cand alegeti un astfel de utilaj, este indicat sa va indreptati atentia si spre diferite accesorii, precum un plug pentru arat de exemplu, pe care sa il folositi pentru a ara solul. Puteti alege de-asemenea o presa pentru balotat, o semanatoare, iar exemplele pot continua.

Pentru a rezuma asadar, cand aveti nevoie de un utilaj pentru suprafete mici (de mai putin de 1500 mp), puteti alege motosapa. Pentru suprafete mai mari, alegeti motocultorul.

Daca ti-a placut arata si altora!