Ce ar trebui sa invete elevii de gradinita?

Odata cu cresterea asteptarilor si a responsabilitatilor impuse profesorilor si parintilor timpurii, programa de gradinita a devenit din ce in ce mai complicata si axata pe matematica avansata.

Oamenii de stiinta au comparat clasele de gradinita publica intre 1998 si 2010 si au descoperit schimbari majore in convingerile profesorilor lor despre pregatirea scolara, timpul petrecut pe continutul academic si non-academic, organizarea clasei, abordarea pedagogica si utilizarea evaluarilor standardizate.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, dintr-o varietate de motive, gradinitele s-au concentrat mai mult pe mediul academic si mai putin pe explorare, dezvoltarea abilitatilor sociale si joc.

Studiul  a constatat ca presiunea responsabilitatii a scazut asupra sectorului prescolar din cauza efectelor Legii privind lipsa copilului lasat in urma din 2002. Legea Impune statelor sa testeze elevii din clasele de citire si matematica de la trei la a opta. In timp ce unii elevi nu sunt obligati sa sustina examene pana in clasa a treia, pregatirea buna a testului incepe devreme. Vezi aici totul despre gradinita privata Equilibrum.ro.

Marcia Nell, profesor de educatie prescolara la Universitatea Millersville, “exista inca o multime de studenti in clasa a treia care nu primesc notele pe care oamenii cred ca ar trebui sa le obtina”.

Chistopher P. Brown, profesor asociat de educatie prescolara la Universitatea Texas din Austin, a remarcat ca elevii de gradinita tind sa aiba performante slabe in toate domeniile, chiar daca unele sisteme de invatamant de stat incep sa le evalueze la acea varsta. In 2010, 73% dintre elevii de gradinita au fost rugati sa faca o evaluare standardizata, iar o treime dintre ei au avut una in ultimele treizeci de zile, potrivit studiului.

Inscrierea la gradinita este mai populara ca niciodata, iar inscrierea intr-un program prescolar de gradinita s-a dublat intre 1990 si 2011, crescand foarte mult investitiile publice si private, se arata in studiu.

Potrivit lui Scott Latham, coautor al raportului si absolvent al Universitatii Stanford, alte cercetari la care a participat au aratat ca a existat o schimbare mare a numarului de studenti care frecventeaza gradinite de zi intreaga, cu 80% inscrisi in 2010, comparativ cu 56% in 1998.
“Ceea ce vedeti  este mai multa atentie acordata pentru a va asigura ca toti copiii ajung la scoala cat mai curand posibil”, a spus Brown. “Ne transformam intr-o societate mai globalizata, asa ca multi parinti vor sa se asigure ca copiii lor sunt pregatiti sa se descurce bine la scoala, astfel incat sa poata merge la facultate si sa obtina un loc de munca.”

Potrivit studiului, intre 1998 si 2011, procentul profesorilor care au spus ca sunt de acord ca , copiii sa invete sa citeasca la gradinita a crescut de la 31% la 80%.S-au inregistrat schimbari majore in ceea ce priveste timpul de predare petrecut in muzica, arte, dans, teatru si limbi straine, care au scazut cu 18 puncte procentuale in 2010.

Activitatile selectate de copii au scazut cu 40%, iar utilizarea zilnica a manualelor pentru citire si matematica s-a dublat.

Gradinitele in lume

In Bulgaria , termenul detska gradina ( детска градина ) se refera la ingrijirea si scolarizarea copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani (in unele cazuri 6). De obicei, copiii merg la detska gradina de dimineata pana dupa-amiaza tarziu, cand parintii lor se intorc de la serviciu. Majoritatea gradinitelor bulgare sunt publice. Din 2012, doi ani de invatamant prescolar sunt obligatorii. Acesti doi ani de invatamant prescolar obligatoriu pot fi urmati fie la gradinita, fie in grupe pregatitoare la scolile primare.

Scolile din afara Ontario si Teritoriile de Nord-Vest ofera in general un an de gradinita, cu exceptia unor scoli private care ofera gradinita juniori (JK) pentru copiii de 4 ani (scoala inainte de gradinita este denumita cel mai frecvent prescolar ). Gradinita este obligatorie in Columbia Britanica , New Brunswick si Insula Printului Eduard si este optionala in alta parte. [26] Provincia Nova Scotia se refera la gradinita ca grad primar. Dupa gradinita, copilul incepe clasa intai.

Provincia Ontario si Teritoriile de Nord-Vest ofera doi ani de gradinita, de obicei parte a unei scoli primare. In sistemul scolar francez din Ontario, gradinita pentru juniori se numeste maternelle , iar gradinita pentru seniori se numeste jardin d’enfants , care este un calcul al cuvantului german Kindergarten .

In provincia Quebec , gradinita pentru juniori se numeste prématernelle (care nu este obligatorie), este frecventata de copii de 4 ani, iar gradinita pentru seniori (SK) se numeste maternelle , care nu este obligatorie pana la varsta de 5 ani; aceasta clasa este integrata in scolile primare.

In Chile, termenul echivalent cu gradinita este educación parvularia , uneori numit si educación preescolar . Este primul nivel al sistemului educational chilian . Ea raspunde integral nevoilor baietilor si fetelor de la nastere pana la intrarea lor in educatia básica (invatamantul primar), fara a fi considerata obligatorie. In general, scolile care predau acest nivel, JUNJI (Consiliul National al Scolilor de Gradinite) si alte institutii private au urmatoarea organizare de grupuri sau subcategorii de niveluri.

Daca ti-a placut arata si altora!