Tipuri de becuri pentru corpurile de iluminat

O lumina electrica, o lampa sau un bec este o componenta electrica care produce lumina. Este cea mai comuna forma de iluminare artificiala. Lampile au de obicei o baza din ceramica, metal, sticla sau plastic, care fixeaza lampa in soclul unui corp de iluminat, care este adesea numit si „lampa”. Conexiunea electrica la priza se poate face cu o baza filetata, doi stifturi metalici, doua capace metalice sau un capac baioneta.

Cele trei categorii principale de lumini electrice sunt lampile cu incandescenta, care produc lumina printr-un filament incalzit alb-incins prin curent electric, lampile cu descarcare in gaz, care produc lumina prin intermediul unui arc electric printr-un gaz, cum ar fi lampile fluorescente, si LED -urile. Lampi, care produc lumina printr-un flux de electroni printr-o banda interzisa intr-un semiconductor.

Inainte ca iluminatul electric sa devina comun la inceputul secolului al XX-lea, oamenii foloseau lumanari, lumini cu gaz, lampi cu ulei si focuri.  Vasily Vladimirovici Petrov a dezvoltat primul arc electric persistent in 1802, iar chimistul englez Humphry Davy a facut o demonstratie practica a unei lumini cu arc in 1806.

Pana in anii 1870, lampa cu arc a lui Davy a fost comercializata cu succes si a fost folosita pentru a ilumina mult public. Spatii.  Eforturile lui Joseph Swan si Thomas Edison a facut ca becurile cu incandescenta comerciale sa devina disponibile pe scara larga in anii 1880, iar la inceputul secolului al XX-lea acestea au inlocuit complet lampile cu arc.

Eficienta energetica a iluminatului electric a crescut radical de la prima demonstratie a lampilor cu arc si a becului cu incandescenta din secolul al XIX-lea. Sursele de lumina electrica moderne vin intr-o abundenta de tipuri si dimensiuni adaptate multor aplicatii. Majoritatea iluminatului electric modern este alimentat de energie electrica generata central, dar iluminatul poate fi alimentat si de generatoare electrice mobile sau de rezerva sau sisteme de baterii.

Lumina alimentata cu baterii este adesea rezervata pentru cand si unde luminile stationare se defecteaza, adesea sub forma de lanterne sau felinare electrice, precum si in vehicule.  Atunci cand sunt cumparate corpuri de iluminat Electrice Constructii trebuie selectat si tipul corect de bec.

Lumini incandescente

Desi capacitatea firelor de a ilumina atunci cand sunt alimentate cu curent a fost descoperita pentru prima data in timpul Iluminismului, a fost nevoie de mai mult de un secol de imbunatatiri continue si progresive, inclusiv numeroase modele, brevete si dispute de proprietate intelectuala care au rezultat, pana cand becurile cu incandescenta au devenit disponibile comercial in anii 1920. In forma sa moderna, becul incandescent consta dintr-un filament spiralat de tungsten sigilat intr-o camera globulara de sticla, fie in vid, fie plina cu un gaz inert, cum ar fi argonul.

Cand este conectat un curent electric, wolframul este incalzit la 2.000 pana la 3.300 K (1.730 pana la 3.030 °C; 3.140 pana la 5.480 °F) si straluceste, emitand lumina care aproximeaza un spectru continuu.

Becurile cu incandescenta sunt extrem de ineficiente, deoarece doar 2-5% din energia consumata este emisa ca lumina vizibila, utilizabila. Restul de 95% se pierde sub forma de caldura. [6] In climatele mai calde, caldura emisa trebuie apoi indepartata, punand o presiune suplimentara asupra sistemelor de ventilatie sau de aer conditionat. Pe vreme mai rece, produsul secundar de caldura are o anumita valoare si a fost valorificat cu succes pentru incalzire in dispozitive precum lampile de caldura. Cu toate acestea, becurile cu incandescenta sunt eliminate treptat in favoarea tehnologiilor precum CFL si becurile LED in multe tari, din cauza eficientei lor energetice scazute. TheComisia Europeana a estimat in 2012 ca interzicerea completa a becurilor cu incandescenta ar contribui cu 5 pana la 10 miliarde de euro la economie si ar economisi 15 miliarde de tone metrice de emisii de dioxid de carbon.

Becul cu halogen

Lampile cu halogen sunt de obicei mult mai mici decat lampile incandescente standard, deoarece pentru o functionare cu succes este necesara in general o temperatura a becului de peste 200 °C. Din acest motiv, majoritatea au un bec de silice topita (cuart) sau sticla aluminosilicat. Acesta este adesea sigilat in interiorul unui strat suplimentar de sticla.

Sticla exterioara este o masura de siguranta, pentru a reduce emisia de ultraviolete si pentru a contine cioburi de sticla fierbinte in cazul in care plicul interior exploda in timpul functionarii. Reziduurile uleioase de la amprentele digitale pot provoca spargerea unui plic de cuart fierbinte din cauza acumularii excesive de caldura la locul de contaminare. Riscul de arsuri sau incendiu este, de asemenea, mai mare la becurile goale, ceea ce duce la interzicerea acestora in unele locuri, cu exceptia cazului in care sunt inchise de corpul de iluminat.

Cele proiectate pentru functionare la 12 sau 24 de volti au filamente compacte, utile pentru un bun control optic. De asemenea, au eficiente mai mari (lumeni pe watt) si o viata mai buna decat tipurile fara halogen. Iesirea luminii ramane aproape constanta pe tot parcursul vietii.

Daca ti-a placut arata si altora!