Ce cheltuieli anuale au proprietarii autoturismelor?

Stim cu totii cat de importanta este masina la casa omului. Este placut ca atunci cand trebuie sa te deplasezi undeva, sa te urci in masina si sa pleci. Este placut sa nu mai fie nevoie sa depinzi de alte persoane pe care sa le rogi sa te duca si sa te aduca de la cumparaturi, servici sau in alte locuri.

Ei bine, ceea ce multe persoane nu iau insa in considerare, sunt cheltuielile anuale care vin la pachet cu un autotuism, si pe care le prezentam in cele ce urmeaza.

  1. Polita de asigurare RCA

Fara doar si poate, polita de asigurare RCA este una dintre cheltuielile anuale care insotesc un autoturism. O asemenea polita de asigurare se face pe 6 luni sau pe un an, sau pe 1-3 luni daca masina are numere rosii si urmeaza sa fie inmatriculata.

In functie de marca si modelul masinii, capacitatea cilindrica si anul fabricatiei, pretul politei de asigurare este mai mic sau mai mare. Chiar si varsta prorprietarului are o mare importanta in stabilirea pretului.

  1. Impozit

O alta taxa pe care trebuie sa plateasca proprietarii masinilor, este impozitul pentru masina. Acesta este influentat de-asemenea de capacitatea cilindrica a masinii.

  1. ITP

ITP sau Inspectia Tehnica Periodica este necesar sa fie realizata din punct de vedere al sigurantei. Este foarte important ca masinile sa aiba inspectia tehnica periodica valabila, in primul rand pentru ca soferii sa fie siguri ca masina pe care o conduc, se afla in stare perfecta de functionare.

Apoi, amenzile care sunt acordate soferilor care circula cu ITP-ul expirat sunt de-asemenea destul de mari, cuprinse intre 900 de lei si 2000 de lei. In trecut, ITP-ul se facea odata la 2 ani de zile, dar mai nou, in functie de vechimea masinii, soferii sunt obligati sa treaca pe la o statie itp Cluj Napoca in fiecare an pentru verificarea masinii.

Personalul de la statia ITP se ocupa de urmatoarele verificari in momentul in care masina ajunge pe mana lor:

  • Verifica daca sistemele de iluminare (pozitie, faza lunga, faza scurta, proiectoare de ceata, avarii, semnalizare) functioneaza.
  • Verifica trenul de rulare in conditii optime (sistem de directie, sistem de franare, articulatii si anvelope).
  • Verifica noxele
  • Verifica suprafetele neobstructionate/avariate (parbrzul nesaprt, folii omologae, caroserie neavariata).
  • Verifica seria de motor si seria sasiului.

In cazul in care soferii circula cu masina care nu indeplineste aceste conditii sau daca are ITP-ul expirat, vor plati dupa cum spuneam o amenda cuprinsa intre 900 de lei si 2000 de lei, si le va fi retinut certificatul de inmatriculare al masinii (talonul). Pentru recuperarea acestuia, masina va trebui ulterior verificata la Registrul Auto Roman (RAR).

Asadar, dupa cum se poate vedea, inspectia tehnica periodica a masinii este de-asemenea deosebit de importanta, si vine cu o cheltuiala in plus pentru proprietarii masinilor. Acestia vor scoate din buzunar intre 90 de lei si 150 lei, in functie de masina pe care o detin.

  1. Revizie in service

Cu siguranta, o masina trebuie sa fie dusa cel putin odata pe an in service pentru o revizie. Schimbarea uleiului si a filtrelor va costa de-asemenea cateva sute de lei, in functie de marca si modelul masinii. In plus, daca mai apare si vreo defectiune intre timp, costurile vor creste.

Asadar, dupa cum se poate vedea din randurile anterioare ale acestui articol, un autoturism la casa omului este foarte important. Trebuie insa luat in considerare faptul ca o masina vine la pachet cu unele cheltuieli, precum cele pe care le-am enumerat. Nu am mai pus insa la socoteala costul combustibilului, care de-asemenea este unul semnificativ.

Deci, o masina este deosebit de utila, dar vine la pachet cu mai multe cheltuieli.

Daca ti-a placut arata si altora!