Ce este irigarea?

Irigarea este aplicarea artificiala a apei pe sol prin diferite sisteme de tuburi, pompe si spray-uri. Irigarea este de obicei folosita in zonele in care precipitatiile sunt neregulate sau in zonele de seceta sau unde se asteapta seceta. Exista multe tipuri de sisteme de irigare, in care apa este furnizata uniform intregului camp.

Apa de irigatie poate proveni din apele subterane, prin izvoare sau puturi, apa de suprafata, prin rauri, lacuri sau rezervoare, sau chiar din alte surse, cum ar fi apa uzata tratata sau apa desalinizata. Drept urmare, este esential ca fermierii sa isi protejeze sursa de apa agricola pentru a reduce potentialul de contaminare.

La fel ca in cazul oricarei eliminari a apelor subterane, utilizatorii de apa de irigatie trebuie sa fie atenti sa nu pompeze apa subterana dintr-un acvifer mai repede decat este reincarcat.

Tipuri de sisteme de irigare

Exista multe tipuri diferite de sisteme de irigare, in functie de modul in care apa este distribuita pe camp. Unele tipuri comune de sisteme de irigare includ:

Irigarea de suprafata

Apa este distribuita pe uscat si pe toata suprafata in functie de gravitatie, nu este implicata nicio pompa mecanica.

Irigare localizata

Apa este distribuita la presiune joasa, printr-o retea de conducte care pot fi alese de pe https://www.regalfermierul.ro/sisteme-si-accesorii-irigatii, si aplicata pe fiecare planta.

Irigare prin picurare

Un mod extrem de eficient de irigare a gradinii dvs. care va economiseste timp si economiseste apa este acesta. Folosind o retea de tevi pentru a transporta apa in jurul gradinii dvs., cu mici emitatori de picurare pozitionati pentru fiecare planta, sistemul este unul ideal.

Emitentii de picurare elibereaza apa incet, permitand timp pentru ca zona de radacina a plantei sa se inmoaie complet fara scurgeri si risipa.

Datorita naturii lente a furnizarii de apa plantelor, puteti fi mult mai precis si cu volumul. De asemenea, puteti utiliza furtunul de inmuiat, deoarece este o conducta poroasa care elibereaza apa incet.

Combinati-l cu un cronometru automat de apa si aveti un sistem de udare care poate avea grija de gradina pentru dvs. Un sistem de irigare prin picurare este ideal pentru borduri, paturi de flori, petice de legume, sere, cosuri si plante in containere.

Micro Jet si sisteme de pulverizare

Acestea sunt o alegere foarte populara pentru gradini, deoarece necesita putin timp pentru instalare si sunt rentabile in comparatie cu irigarea prin picurare. Micro-jeturile ofera un spray de inmuiere pe suprafete mari si pot fi folosite pentru a acoperi multe plante folosind un singur spray.

Un sistem cu micro jet nu este la fel de eficient cu apa, precum este un sistem de picurare, dar poate fi totusi mai putin risipitor decat utilizarea unui furtun de gradina.

Fiecare spray acopera o suprafata de pana la 2 metri raza, astfel utilizata cel mai bine in paturi de flori, granite si alte zone amenajate. De asemenea, pot fi utilizate in pulverizarea de sera de sus. Acest tip de sistem poate fi utilizat cu un cronometru de apa pentru automatizare.

Aspersoare pop up

O modalitate excelenta de a iriga gradina este prin utilizarea unui sistem de aspersoare pop up. Instalate complet in subteran, stropitoarele pop up se vad doar atunci cand sistemul este activat si se retrag inapoi cand s-a terminat udarea. Stropitoarele pop up ofera o acoperire mai buna decat orice alt tip de stropitoare de gazon si sunt mult mai eficiente, reducand astfel risipa de apa.

Folosind un cronometru electronic pentru apa, puteti automatiza activarea unui sistem de stropire pop up, ceea ce inseamna ca va puteti mentine gazonul cu aspect nou pe tot parcursul anului, cu putin efort.

Mini sisteme de stropire

Asemanatoare cu sistemele de jet si spray, acestea se afla deasupra solului si sunt folosite pentru acoperirea unor suprafete mari. In loc sa ofere un spray fin de inmuiere, au un jet rotor care ofera picaturi grele de apa. Mini stropitoare pot acoperi zone cu o raza de pana la 5 metri, ceea ce inseamna ca acestea sunt excelente pentru zonele mari amenajate si portiunile vegetale mari.

De asemenea, puteti achizitiona modele inversate pentru a le permite sa pulverizeze aerul in sere. Din nou, acestea pot fi utilizate impreuna cu un cronometru pentru a controla automat ciclurile de udare.

Sistemele de irigare din gradina devin rapid un plus indispensabil pentru gradinari. Avantajul de a avea un sistem de udare automat este ca poate avea grija de udarea pentru dvs., eliberandu-va timpul pentru petrecerea timpului liber sau chiar pentru a avea grija de gradina atunci cand plecati in vacanta.

Daca sunt instalate corect, sistemele mentionate in randurile de mai sus pot fi de asemenea, mult mai eficiente decat udarea cu mana sau folosirea unui stropitor de gradina.

Exista destul de multe varietati din care sa alegeti, fiecare avand propriile utilizari si beneficii. Speram ca aceasta imagine de ansamblu a irigatiei de gradina si beneficiile acesteia v-au ajutat sa intelegeti mai bine ce este irigarea pentru gradina si cum sa o utilizati.

Daca ti-a placut arata si altora!