Orice afacere pe care vrei sa o incepi, presupune un plan de afaceri. Acesta descrie in detaliu modul de functionare al unei afaceri, nu doar pentru inceput, ci si pe parcurs. Planul de afaceri poate fi comparat cu o harta care te ajuta sa urmezi drumul astfel incat sa ajungi pe culmile succesului.
Din nefericire sunt des intalnite situatiile in care antreprenorii fac greseli destul de grave in conceperea unui plan de afaceri, greseli care au bineinteles urmari neplacute.
O greseala frecvent intalnita consta in faptul ca nu se estimeaza lucrurile asa cum ar trebui din punct de vedere financiar. Trebuie facut cu atentie un plan atat de profit cat si de pierdere, care sa fie credibil si consistent. Bineinteles, cu exactitate nu poti spune ce si cum vei cheltui, insa, trebuie sa ai capacitatea de a aproxima totul cat mai bine.
Orice oportunitate trebuie argumentata. O oportunitate neargumentata constituie o greseala in planul de afaceri. Spune care este oportunitatea, ce produs o satisface si care-i sunt beneficiile.
Publicul tinta este esential daca vrei sa ai succes in afaceri. Daca nu ajungi la el, ai facut o mare greseala. Piata accesata trebuie sa aduca profit. Trebuie facuta o analiza si sa incerci sa ajungi la cat mai multi clienti, utilizand costuri cat mai mici.
O alta greseala frecventa o intalnim in momentul in care sunt supraestimate veniturile. Este adevarat, nimeni nu deschide o afacere ca sa piarda, insa, nu trebuie sa te astepti la venituri foarte mari, din moment ce esti la inceput, sau daca afacerea ta este una locala. Ia-o incet si cu timpul poti ajunge cat mai sus. Nu uita ca in orice întreprindere, cheltuielile sunt mari si te poti trezi cu neplacuta surpriza a faptului ca ai costuri mai mari decat veniturile.
Un plan de afaceri trebuie facut cu cap. Trebuie sa stii exact ce scop are planul pe care il faci si sa-l construiesti astfel incat sa te ajute. Una e sa faci un plan de afaceri pentru ca vrei sa obtii o finantare, si alta este sa-l faci pentru a avea un plan dupa care sa-ti organizezi afacerea.
Orice afacere implica si concurenta. Rare sunt siuatiile in care se deschide o afacere cu totul si cu totul noua. Insa, chiar si asa, nu va ramane noua pentru mult timp, pentru ca mereu se va mai gasi cineva care sa urmeze aceeasi idee pe care initial a fost a altcuiva. Asadar, ia in calcul concurenta. Intotdeauna concurenta va fi o amenintare pentru investitori, deoarece oricine incearca sa faca tot posibilul pentru a avea cat mai multi clienti.
Mare atentie si la modul de redactare al unui plan de afaceri. Acesta trebuie sa fie scris foarte corect din punct de vedere gramatical. De asemnea, planul de afaceri trebuie sa fie consistent, pentru a fi facut in mod corect. Nu trebuie sa existe contradictii intr-un astfel de plan, ci totul trebuie sa fie corect si limpede.
Construieste cu responsabilitate planul de afaceri si nu uita ca el este punctul de plecare al afacerii tale.