Mentinerea unei diete sanatoase in timpul sarcinii este foarte importanta. In acest timp, corpul tau are nevoie de nutrienti, vitamine si minerale suplimentare. De fapt, este posibil sa ai nevoie de 350-500 de calorii suplimentare in fiecare zi in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru. O dieta lipsita de nutrienti cheie poate afecta negativ dezvoltarea copilului. Obiceiurile alimentare nesanatoase si cresterea in greutate in exces pot, de asemenea, sa creasca riscul de diabet gestational sau complicatii la nastere. Daca ai un regim alimentar sarcina bun, cu siguranta vei reusi sa te mentii la o greutate normala, in timp ce furnizezi toti nutrtientii necesari copilului.
- Produse lactate
In timpul sarcinii, trebuie sa consumi suplimentar proteine si calciu pentru a satisface nevoile fatului in crestere.
Produsele lactate contin doua tipuri de proteine de inalta calitate: cazeina si zerul. Produsele lactate sunt cea mai buna sursa dietetica de calciu si furnizeaza cantitati mari de fosfor, diverse B-uri, magneziu si zinc.
Iaurtul , in special iaurtul grecesc, este deosebit de benefic pentru femeile insarcinate. Contine mai mult calciu decat majoritatea produselor lactate. Unele soiuri contin si bacterii probiotice, care sustin sanatatea digestiva.
- Leguminoase
Acest grup de alimente include linte, mazare, fasole, naut, soia si alune. Leguminoasele sunt surse excelente de plante, fibre, proteine, fier, folat (B9) si calciu – toate elementele de care corpul tau are nevoie cel mai mult in timpul sarcinii.
Folatul este una dintre vitaminele B (B9). Este foarte important pentru sanatatea mamei si a fatului, mai ales in primul trimestru. Cu toate acestea, majoritatea femeilor insarcinate nu consuma suficient folat.
Mai mult, leguminoasele sunt in general foarte bogate in fibre. Unele soiuri sunt de asemenea bogate in fier, magneziu si potasiu.
- Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt foarte bogati in beta-caroten, un compus vegetal care este transformat in vitamina A in corpul tau. Vitamina A este esentiala pentru crestere si diferentierea majoritatii celulelor si tesuturilor. Este foarte importanta pentru dezvoltarea fetala sanatoasa. In general, femeile insarcinate sunt sfatuite sa isi creasca aportul de vitamina A cu 10–40%. Cu toate acestea, li se recomanda, de asemenea, sa evite cantitati foarte mari de surse animale de vitamina A, care pot provoca toxicitate atunci cand sunt consumate in exces. Prin urmare, beta-carotenul este o sursa foarte importanta de vitamina A pentru femeile insarcinate.
- Somon
Somonul este foarte bogat in acizi grasi esentiali omega-3. Majoritatea oamenilor, inclusiv femeile gravide, nu primesc suficient de omega-3 prin dieta lor. Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali in timpul sarcinii, in special acizii grasi omega-3 cu catena lunga DHA si EPA. Acestia se gasesc in cantitati mari in fructe de mare si ajuta la sustinerea creierului si a ochilor.
Cu toate acestea, femeilor insarcinate li se recomanda, in general, sa-si limiteze aportul de fructe de mare la de doua ori pe saptamana, din cauza mercurului si a altor contaminanti gasiti in pestele gras. Acest lucru a facut ca unele femei sa evite fructele de mare in totalitate, limitandu-si astfel aportul de acizi grasi esentiali omega-3.