Ce se intampla cand un pacient israelian cu ingrijitor strain moare?

Prin natura muncii lor, persoanele care presteaza servicii de ingrijire medicala se confrunta adesea cu situatii complexe. Ingrijitorii straini vin in Israel pentru a-i ajuta pe cei dragi in momente dificile.

Din nefericire, pacientii ajung adesea institutionalizati sau decedeaza in timpul in care sunt ingrijiti de catre ingrijitorul strain.

O astfel de situatie in mod evident ridica multe probleme legale, cum ar fi printre altele care este soarta ingrijitorilor straini din Israel ai caror pacienti mor sau sunt transferati la un azil? Muncitorul poate ramane in Israel si, daca da, cum poate fi aranjat? Aceste si alte probleme vor fi abordate in acest articol.

Ca o paranteza, in cazul in care intentionati sa plecati in Israel in acest scop, este deosebit de important sa luati legatura cu Samy Ilie avocat israel, care va poate oferi mai multe informatii despre cum se procedeaza intr-o situatie precum cea discutata in articol.

Ba chiar mai mult, indiferent ca aveti probleme cu legea precum suspendarea permisului, sau ati fost arestati, este important sa stiti ca avocatul Samy Ilie va poate veni in ajutor. Este cel mai renumit avocat roman din aceasta tara.

INSTITUTIONALIZAREA SAU MOARTEA UNUI PACIENT – INSEAMNA INCETAREA ANGAJARII

Pacientii care alapteaza de regula, sunt considerati angajatorii ingrijitorilor straini pentru toate intentiile si scopurile. Pacientii sunt responsabili pentru asigurarea drepturilor ingrijitorilor in calitate de angajati. In consecinta, cand un pacient este institutionalizat sau decedeaza, ingrijitorul strain ramane fara angajator. Drept urmare, angajarea lor este incetata automat.

Un angajator este obligat sa anunte un angajat in avans inainte de concedierea acestora, acordandu-i timp lucratorului sa se organizeze si sa gaseasca un nou loc de munca. In cazul in care notificarea in avans nu este data sau nu poate fi data, lucratorului trebuie sa i se acorde „compensatie in avans”.

Aceasta compensare se calculeaza pe baza salariului normal al lucratorului, in raport cu perioada pentru care nu a primit o notificare in avans. Curtea Muncii a decis ca aceasta lege se aplica ingrijitorilor straini ai caror pacienti decedeaza, chiar daca lucratorii nu intentioneaza sa ramana in Israel.

CUM RAMANE CU PLATA REMUNERATIILOR SI ALTE OBLIGATII FINANCIARE?

In plus fata de compensatia prealabila descrisa mai sus, ultima plata a unui lucrator strain trebuie sa includa si alte completari, cum ar fi; rascumpararea zilelor de vacanta nefolosite, plata bolii, indemnizatia (calculata prin inmultirea ultimului salariu al lucratorului cu numarul de ani in care a fost angajat de catre pacient), eliberarea fondurilor de pensii etc.

In cazurile in care ingrijitorii straini au fost angajati in comun de catre pacient si o agentie de asistenta medicala, fiecare dintre aceste parti trebuie sa contribuie la platile de mai sus, in functie de ponderea lor in totalul locurilor de munca.

CUI SE ADRESEAZA CEREREA DE PLATA?

Aceasta intrebare este relevanta in primul rand in cazurile in care pacientul care a angajat lucratorul strain a decedat, iar membrii familiei isi confirma obligatia de plata. Cea mai obisnuita ruta in astfel de cazuri este de a depune o cerere impotriva executorului testamentului pacientului decedat.

Cu toate acestea, in anumite cazuri, instantele de munca pot permite unui lucrator strain sa depuna o cerere directa impotriva membrilor familiei care vor mosteni bunuri de la decedat.

Unui lucrator strain ii poate fi de asemenea, permis sa dea in judecata un membru al familiei daca pacientul este in viata, dar permanent institutionalizat. Instantele de munca au decis intr-o serie de cazuri ca atunci cand un membru al familiei a fost implicat semnificativ in problemele pacientului, dincolo de nivelul normal de supraveghere.

In astfel de cazuri, membrul familiei este considerat in general angajatorul ingrijitorului si poate fi trimis in judecata.

CARE SUNT OPORTUNITATILE ALTERNATIVE DE ANGAJARE ALE UNUI INGRIJITOR STRAIN?

De regula, ingrijitorii straini din Israel sunt limitati doar la ocuparea fortei de munca in sectorul de asistenta medicala. Legea nu restrictioneaza un ingrijitor de la transferul la un alt loc de ingrijire medicala cand angajatorul lor moare sau este institutionalizat.

In plus, in ciuda restrictiilor geografice asupra schimbarii angajatorilor, in cazurile in care angajatorul moare sau este institutionalizat, aceste restrictii sunt anulate.

Cu toate acestea, situatia este diferita daca muncitorul strain a stat in Israel mai mult de 51 de luni, din cauza restrictiei legale privind sederea unui lucrator strain in Israel. In astfel de cazuri, lucratorul poate fi plasat temporar ca substitut al unui alt ingrijitor strain care a parasit Israelul in vacanta.

De asemenea, in cazuri exceptionale lucratorului i se poate permite sa continue sa munceasca in Israel, solicitand o viza umanitara.

CONTACTATI UN AVOCAT SPECIALIZAT IN DREPTUL MUNCII RELEVANT PENTRU SECTORUL DE ASISTENTA MEDICALA

Daca aveti nevoie de asistenta juridica cu privire la orice problema legata de sectorul de asistenta medicala sau, in special cu privire la un lucrator strain al carui angajator a murit sau a fost institutionalizat, contactati un avocat de top.

Samy Ilie desi in mare parte se ocupa de alte genuri de cazuri, cu siguranta nu va sta cu mainile in san si va va ajuta cu mare drag.

 

Daca ti-a placut arata si altora!