Ce sunt ingrasamintele chimice?

Ingrasamintele chimice sunt substante sintetice care asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantelor. Ingrasaminte chimice combina forme sintetice de macronutrienti primari pentru plante, cum ar fi azot, fosfor si potasiu, precum si o varietate de micronutrienti si aditivi.

Aceste ingrasaminte chimice lichide si solide, fiind dezvoltate sintetic, ofera avantajul de a avea mai multi nutrienti per kilogram decat ingrasamintele organice, reducand astfel costurile. Ingrasamintele chimice au multe utilizari pentru gradinarul mediu si proprietarul casei, precum si pentru uz comercial.

Astazi, fermierii pot alege intre ingrasaminte granulare si lichide pentru a asigura randamente mai mari, mai sanatoase. Ingrasamantul lichid a crescut in popularitate in ultimii ani si este o optiune excelenta pentru cei care nu stiu care este cea mai buna alegere.

In urmatoarele randuri ale acestui articol, ne-am propus sa va ajutam sa determinati ce optiune de ingrasamant este potrivita pentru ferma dvs.

Urmatoarele sunt cateva beneficii pe care le puteti primi prin fertilizarea cu ingrasaminte lichide:

Aplicare usoara, uniforma

Atunci cand se aplica ingrasaminte granulare, ele pot fi aruncate pe toate terenurile care nu sunt neaparat uniforme, ceea ce pur si simplu inseamna ca se pot raspandi in anumite zone mai depede decat in alte zone.

Dimpotriva, ingrasamintele lichide pot sa se scurga in sol si sa se raspandeasca mai uniform, oferind astfel campurilor dvs. o acoperire uniforma, astfel incat toate plantele sa primeasca aceleasi nutrienti indiferent de locatie. Este un proces usor acesta de aplicare a ingrasamantului lichid si lucreaza in sol in moduri mai uniforme.

Actioneaza rapid

Una dintre avantajele ingrasamintelor lichide este aceea ca, deoarece lichidul patrunde imediat in sol, plantele au acces mai rapid la substantele nutritive. Unele plante vor vedea rezultatele acestei aplicatii aproape imediat.

De fapt, multi fermieri folosesc acest tip de ingrasamant la inceputul sezonului pentru a asigura o crestere rapida a radacinilor, astfel incat plantele sa se tina la indemana atunci cand este esential pentru a face acest lucru.

Diversitatea in optiunile aplicatiei

Daca se amesteca cu produse de protectie a culturilor, ingrasamintele lichide pot lucra intr-o singura aplicare pentru un sezon intreg. Acestea sunt moduri perfect acceptabile pentru a aplica ingrasamantul, toate putand fi mai usor de aplicat si mai putin consumatoare de timp si bani in comparatie cu aplicarea ingrasamintelor granulare.

Plante mai sanatoase

Ingrasamintele lichide sunt mai bune la echilibrarea pH-ului solului pe baza substantelor chimice pe care le livreaza. Azotul, de exemplu, poate fi incredibil de util in cantitatile potrivite, dar poate, de asemenea, sa ucida plantele daca se aplica prea mult.

Ingrasamintele pe baza de potasiu pot fi de asemenea de ajutor, dar numai in cantitatea potrivita. Optiunile lichide pot face pentru plante mai sanatoase, ceea ce reprezinta un alt motiv pentru care ele sunt de multe ori o optiune inteligenta pentru culturi.

APLICATII ALE INGRASAMINTELOR CHIMICE

Ingrasamintele chimice pot fi folosite pentru gradinarit.

Azotul din ingrasamant promoveaza diviziunea celulara si vegetatia cu frunze, fosforul ajuta plantele cu fotosinteza si respiratia, iar potasiul ajuta plantele sa absoarba celelalte substante nutritive, potrivit NASA.

Ingrasamintele chimice contin o concentratie mai mare de macro si micronutrienti decat ingrasamintele organice, ceea ce permite gradinarilor sa se raspandeasca mai putin dintr-o concentratie pentru aceleasi rezultate. In functie de marca, ingrasamintele chimice ofera nivele diferite de aditivi, care ajuta la cresterea plantelor mai repede si mai puternice.

Ingrijirea gazonului

Materialele nutritive adaugate sintetic la ingrasamintele chimice ajuta la ingrijirea gazonului prin promovarea unei cresteri rapide si verzi. Ingrasamantul pentru peluze, precum si soiurile de gradinarit, are doua forme principale, eliberare rapida si eliberare lenta. Ambele soiuri au avantajele si dezavantajele lor pentru cresterea plantelor.

ELIBERAREA INGRASAMINTELOR CHIMICE

Eliberare rapida

Ingrasamintele chimice cu eliberare rapida, obtinute din compusi solubili in apa, permit plantelor sa absoarba substantele nutritive imediat dupa aplicare. Acest proces produce o crestere considerabila a plantelor intr-o perioada scurta de timp.

Cu toate acestea, ingrasamintele cu eliberare rapida au mai multe sanse decat ingrasamintele cu eliberare lenta sa provoace arsuri ale plantelor. Datorita absorbtiei rapide, ingrasamintele cu eliberare rapida sunt aplicate pe o baza sistemica mai des decat ingrasamintele cu eliberare lenta.

Eliberare usoara

Ingrasamintele cu eliberare lenta elibereaza substantele nutritive pe o perioada extinsa de timp. Ingrasamintele cu eliberare lenta elibereaza azot solubil fie prin hidroliza, fie prin procese microbiene.

Aceasta aplicatie permite gradinilor, peluzei sau culturilor sa aiba nutrienti permanenti fara fertilizare regulata. Ingrasamintele cu eliberare lenta sunt mai putin susceptibile de a provoca arsuri de plante sau gazon, dar pot fi spalate cu usurinta de ploi abundente.

Daca ti-a placut arata si altora!