In ultimii ani, dupa cum bine se stie, numarul persoanelor decedate care au fost incinerate a crescut considerabil. In unele cazuri, persoanele decedate au fost incinerate intr-un crematoriu in Cluj, dat fiind faptul ca aceasta a fost ultima lor dorinta inainte de a parasi aceasta lume.
Exista situatii in care familiile isi incinereaza decedatii, dat fiind faptul ca aceasta procedura este mai putin costisitoare in comparatie cu pregatirea unei inmormantari. Cei care nu au o situatie financiara foarte buna, cu siguranta aleg aceasta solutie, care este mai atractiva din punct de vedere financiar.
Alte familii, nu au timpul necesar pentru a se ocupa de inmormantare, asa ca aleg sa isi duca decedatii intr-un crematoriu, pentru a-i incinera. In randurile care urmeaza, veti afla unele lucruri interesante in ceea ce priveste incinerarea umana.
Cat de fierbinte este Cuptorul?
Crematia foloseste caldura extrema, pana la 1200 de grade Celsius pentru a reduce corpul uman de la forma sa familiara la fragmente de os. In esenta, atunci procesul de cremare avanseaza un proces natural, cel al descompunerii se realizeaza in doar cateva ore, proces ce ar fi trebuit sa se desfasoare in cateva luni sau chiar ani daca se opta pentru inhumare.
Astazi, procesul de cremare implica utilizarea unor echipamente foarte specializate numite replica, care este practic un cuptor alimentat fie de propan, fie de gaz natural.
Cat dureaza crema?
De obicei, dureaza aproximativ de la doua ore, la doua si jumatate sau in unele cazuri chiar si trei ore pentru ca un corp sa fie complet redus la fragmentele osoase prin procesul de cremare (timpul implicat depinde in mare masura de varsta replicii utilizate, dar de marimea iar greutatea resturilor fizice este de asemenea un factor).
Ce este cenusa?
Dupa terminarea cremarii, trebuie sa existe o perioada de racire, astfel incat fragmentele osoase sa fie suficient de racite inainte de manipulare. Cand sunt racite, ramasitele cremate sunt indepartate cu respect, fiind scoase cu atentie din replica. Dupa aceea, toate resturile metalice (cum ar fi de exemplu dintii din aur sau implanturile dentare din titan, sau alte asemenea dispozitive) sunt indepartate manual din ramasitele cremate.
Ceea ce ramane este apoi introdus intr-un procesor special conceput pentru a pulveriza fragmentele osoase pana la o consistenta mai fina. Acest material, cunoscut in mod obisnuit sub numele de “cenusa”, este apoi plasat intr-o urna, iar urna va fi predata familiei indoliate.
Familia poate asista la cremare?
Exista situatii in care familiile indoliate isi doresc sa astepte la crematoriu pana cand intreg procesul este finalizat. Cu siguranta crematoriile le permit acest lucru, insa in mod evident este dureros pentru cineva sa vada cum un membru al familiei arde si se descompune pana la stadiul de cenusa.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste procesul de incinerare umana. Dat fiind faptul ca numarul incinerarilor umane creste considerabil in Romania, este bine sa cautati cat mai multe informatii, pentru ca s-ar putea ca ultima dorinta a cuiva drag dvs. sa fie aceea de a fi incinerat/a.