Cum funcționează cântarele digitale?

Pe măsură ce tehnologia a avansat în ultimii ani, accesibilitatea și precizia cântarelor digitale au fost mult îmbunătățite, contribuind la utilizarea lor pe scară largă. Deși există multe tipuri de cântare digitale, cele mai obișnuite se bazează pe tehnologia extensometrului. Acest lucru se datorează preciziei lor ridicate și costului scăzut de producție.

Cântarele care utilizează celule de sarcină extensometrice funcționează pe baza principiului rezistenței electrice. Pentru a înțelege rezistența, este adesea util să ne gândim la electricitate ca la apă care curge printr-un furtun. Pe măsură ce apa trece prin furtun, debitul poate fi restricționat în multe moduri, cum ar fi ciupirea furtunului la un moment dat.

Într-un mod similar, fluxul de curent electric într-un circuit poate fi restricționat prin scăderea lățimii firului conductor. O modalitate de a reduce lățimea unui fir este prin întinderea acestuia ca pe o bandă de cauciuc.

Extensometrele sunt compuse dintr-o bandă de sârmă conducătoare dispusă în zig-zag care permite sârmei să fie întinsă sau comprimată în mai multe locuri de-a lungul lungimii sale, maximizând cantitatea de deformare. Curentul electric care curge prin celula de sarcină crește și scade pe măsură ce tensometrul este întins și comprimat.

Prin citirea tensiunii de intrare și de ieșire a circuitului de tensiometru, se poate măsura stresul.

Extensometrele sunt utilizate în multe aplicații pentru a măsura stresul la care este supus un material în timpul utilizării, cum ar fi corpul unui avion în timpul testelor aerodinamice.

Într-o celulă de sarcină cu extensometru, extensometrele sunt plasate de-a lungul unei lungimi de metal care formează un tip de arc asemănător unei scufundări. Corpul arcului celulei de sarcină are adesea găuri tăiate în lateral care slăbesc în mod intenționat arcul și concentrează forța către anumite puncte.

Tensometrele sunt plasate direct deasupra acestor puncte slabe pentru a măsura tensiunea maximă.

Platforma cântarului este montată pe capătul de primire a sarcinii al celulei de sarcină, în timp ce celălalt capăt este fixat la baza cântarului. Pe măsură ce se adaugă greutate la platformă, celula de sarcină se îndoaie, cu o persoană în picioare pe margine. Aceasta, la rândul său, face ca tensometrele să se întindă și să se comprime în punctele slabe, schimbând rezistența în circuitul celulei de sarcină. Modificările de tensiune, chiar și la capacitate maximă, sunt extrem de mici și necesită amplificare pentru a fi utile pentru măsurare.

CALIBRARE – DE LA SEMNUL ELECTRIC LA CITIRI DIGITALE

Dar cum măsoară cântarul greutatea folosind aceste citiri de tensiune? Aici intervine calibrarea. În timpul calibrării, citirile de tensiune de la celula de sarcină în timp ce nimic nu este pe platformă (zero/neutru) și cu greutatea maximă aplicată sunt convertite într-o valoare digitală și stocate în memorie.

Acesta este motivul pentru care este important să utilizați greutăți de calibrare precise atunci când calibrați cântarul. Deoarece calibrarea folosește o valoare cunoscută a masei, cum ar fi 500 g, de exemplu, cântarul poate determina factorul de conversie necesar pentru a scala citirea tensiunii într-o citire a greutății.

Procesul de măsurare a modificărilor tensiunii celulei de sarcină și de conversie a acestora la o citire a greutății nu este lipsit de dezavantaje. Deoarece modificările tensiunii de la celula de sarcină sunt atât de mici, ele pot fi influențate de „zgomotul” electric din mediul înconjurător, cum ar fi undele electromagnetice generate de dispozitivele electrice puternice și undele radio.

Majoritatea cântarelor au un anumit grad de ecranare electromagnetică pentru a reduce aceste influențe, dar undele electromagnetice puternice pot face totuși să fluctueze citirile scalei.

Este important să țineți telefoanele fără fir și routerele departe de cântar atunci când sunt utilizate.

Chiar și electricitatea statică poate cauza probleme cântarelor digitale. Pentru a reduce staticitatea, puteți folosi șervețele antistatice și puteți evita mediile extrem de uscate.

In practica de zi cu zi puteti alege un cantar electronic de mana, portabil si usor care va masura cu o precizie mare orice lucru aveti de cantarit.

Daca ti-a placut arata si altora!