Asa cum este in toate domeniile si in domeniul afacerilor unora le merge mai bine, altora mai rau. Cand iti merge bine, nu prea ai motive pentru a vinde afacerea pe care o ai, insa, daca nu iti merge, nu prea ai ce face.
Sa vinzi o afacere nu e deloc simplu. Astfel de vanzari trebuie facute in mod responsabil astfel incat la final sa ai satisfactia unei afaceri incheiate in mod profitabil. Chiar daca nu e un caz fericit atunci cand iti vinzi afacerea, macar fa acest lucru asa cum e mai bine.
In cele ce urmeaza vom vorbi de o serie de pasi pe care e bine sa-i parcurgi atunci cand vrei sa-ti vinzi afacerea.
• Pregateste-ti afacerea
Nu poti pur si simplu sa vinzi o afacere, fara a pregati totul in detaliu. Pregateste un dosar care sa contina: situatiile financiare, declaratiile fiscale din ultimii ani, copii ale avizelor de evaluare si alte acte necesare.
• Stabileste in mod clar ce anume vrei sa vinzi
Ai doua mari posibilitati: fie vinzi actiuni, fie vinzi active. Mare grija in privinta acestui aspect, deoarece actiunile difera de active. Un cumparator va dori sa stie clar ce anume cumpara.
• Fa o lista a lucrurilor pe care le vinzi
Pentru a-ti fi mai usor, fa o lista care sa contina lucrurile pe care vrei sa le vinzi. Un astfel de inventar iti poate fi extrem de folositor.
• Pregateste informatiile despre profitul companiei
O persoana de afaceri va dori cu siguranta sa stie care este profitul in curs a societatii, pentru a sti in ce mod va continua afacerea. Asadar, aceste informatii sunt esentiale.
• Determina valoarea reala a afacerii
In mod categoric, din moment ce vinzi o afacere trebuie sa o valorifici. Informeaza-te in legatura cu pretul pe piata al afacerii pe care o vinzi si evalueaz-o corect daca vrei sa ai cumparatori. Daca iti vei supraevalua afacerea, cumparatorii nu vor fi prea atrasi de ceea ce ai tu de vanzare.
• Pregateste un rezumat al afacerii
E bine sa ai pregatit un rezumat al afacerii tale, in cazul in care un posibil cumparator ti-l va cere. Mare atentie daca treci informatii confidentiale in acest raport. La ce sa fii atent? Nu il inmana posibilului client pana cand acesta nu semneaza un raport de confidentialitate.
• Stabileste cine se va ocupa de vanzarea afacerii tale
In acest caz, fie te ocupi tu, fie angajezi un broker de afaceri. Aici depinde mult de abilitatile si de cunostintele pe care le ai. Asigura-te ca optezi pentru cea mai buna varianta.
Acesti pasi iti pot fi de mare folos daca ii vei urma cu grija si responsabilitate. Lumea afacerilor este o lume mare in care toti incearca sa faca tot ce le sta in putinta pentru a reusi, pentru a avea profit, pentru a avea satisfactia implinirii. Nu uita ca inainte de toate trebuie sa faci lucrurile in mod corect si cinstit, asta daca nu vrei ca pe viitor sa simti pe propria piele urmarile.