Estimările arată că unul din trei oameni se confruntă cu un anumit grad de „intoleranță vizuală la înălțime”, însemnând că numai faptul de a privi la ceva înalt îi poate face să se teamă că îşi vor pierde echilibrul și că se vor prăbuși. Dacă frica de înălțime începe să interfereze cu viața de zi cu zi, împiedicându-vă să faceţi lucrurile pe care vreţi să le faceţi, atunci s-ar putea să vreţi să faceţi ceva pentru a o depăşi. Abordările cognitiv-comportamentale sunt un tratament eficient pentru multe fobii, inclusiv acrofobia, iar mai jos sunt câteva principii generale pe care le puteți încerca singuri.
Recunoașteți și înțelegeți simptomele anxietății
Răspunsul uman la anxietate este o parte naturală a funcționării sănătoase. Când detectăm o amenințare, sistemul nostru nervos simpatic se activează și începe să ne pregătească corpul pentru acțiune. Acest lucru este cunoscut sub numele de fight or flght și funcționează pentru a ne proteja. Multe dintre simptomele neplăcute ale anxietății apar deoarece corpul nostru încearcă să pompeze mai mult sânge către mușchii noștri, pentru a ne pregăti să luptăm sau să fugim.
Creșteţi-vă treptat toleranța la aceste simptome
Terapia prin expunere graduală folosește natura tranzitorie a anxietății, ajutându-vă să tolerați și să eliminați răspunsul de anxietate al corpului dumneavoastră. Ideea este să vă expuneţi treptat la lucrul de care vă temeţi, pornind de la mic și trecând încet la situații mai dificile. Exersaţi fiecare pas până când anxietatea scade, iar acest lucru vă va ajuta să creaţi noi amintiri despre experiența de care vă temeţi, fără a vă simți anxioşi. Pe măsură ce exersaţi și deveniţi mai încrezători, vă suprascrieţi asocierea dintre stimul și frică în mintea voastră. În timp, scenariul cândva temut începe să trezească mai puțină anxietate.
Una dintre modaltăţile de expunere este zborul cu avionul de mici dimensiuni, care zboară la înalţimi joase. Un zbor cu avionul la Brasov poate fi exact ceea ce aveţi nevoie.
Înțelegeți și apoi contestați-vă convingerile despre înălțimi
În timp ce terapia de expunere se concentrează pe reducerea sentimentelor de anxietate, exercițiile de terapie cognitivă se concentrează pe convingerile unei persoane despre înălțimi. Mulți oameni cu fobie de înălțime cred că ceva rău se va întâmpla atunci când sunt sus. În terapia cognitivă, scopul este de a vă ajuta să învăţați că sunteţi mai în siguranță decât credeţi și că evenimentul de care vă temeţi nu se va întâmpla de fapt.
Încercați să identificați comportamentele de siguranță pe care le utilizați
Acestea sunt comportamente pe care le folosim pentru că credem că ne ajută să ne menținem în siguranță. Cel mai obișnuit comportament de siguranță este evitarea: pur și simplu nu mergeți în niciun loc care presupune înălţmi. Exemple mai subtile includ închiderea ochilor, a nu privi în jos sau peste margini, a ne ţine strâns de ceva sau a ne concentra atenția pe repetarea unei anumite fraze. Deşi aceste comportamente pot fi utile pe termen scurt, ele acționează de fapt ca bariere, împiedicându-ne să ne confruntăm cu adevărat cu înălțimea. Drept urmare, nu putem afla că suntem, de fapt, în siguranță și că putem face față fără aceste comportamente. Încercați să identificați ce mecanisme de apărare folosiți și apoi repetați experimentele comportamentale fără a le folosi.