Cum sa faci baia alaturi de bebelusul tau?

Unii parinti aleg sa faca baie cu bebelusii si copiii mici pentru a-i linisti si a-i obisnui cu acest obicei, chiar daca baia nu este o activitate populara pentru multi copii mici. Acesta este un subiect intens dezbatut in cadrul comunitatii de parinti – in timp ce unii spun ca a face baie impreuna este una dintre cele mai relaxante activitati, alti parinti sunt strict impotriva acestei idei din diverse motive.

Nu exista niciun argument definitiv pentru sau impotriva imbaierii cu bebelusul sau copilul dumneavoastra. Depinde de parinte sa decida ce functioneaza cel mai bine pentru el si pentru copilul sau. Unii parinti considera ca este mai usor si mai sigur sa isi imbaieze micutul intr-o cadita mai mica de dimensiune 100 x 44 x 20 cm, in timp ce altora le este mai usor sa intre in cada cu el. Acest lucru tine atat de opiniile personale ale parintilor, cat si de societate – exista culturi in care baia alaturi de copil este un obicei general, practicat de toti.

Este recomandat sa faceti baie impreuna cu bebelusul sau copilul dumneavoastra din mai multe motive.

Ridicarea bebelusului si intrarea in baie cu el este o modalitate excelenta de a-l obisnui cu ritualul de igiena. Nou-nascutul se va simti mult mai relaxat si mai in siguranta la picioarele mamei sale, la fel si copilul mai mare, asezat in apa langa parinte. Toata bataia de cap de a-i calma si convinge sa stea jos in timp ce sunt spalati dispare.

Este important sa aveti un contact direct cu bebelusul sau copilul dumneavoastra, cum ar fi sa faceti baie impreuna. Acest lucru ofera momente intime si relaxante atat pentru copil, cat si pentru parinte. Unii sugereaza chiar ca puteti alapta in baie.

A face baie impreuna poate fi distractiv atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, mai ales atunci cand acesta este putin mai mare si poate sta in picioare singur. Se pot juca cu jucariile lor de baie in timp ce tu te ocupi de spalat si este o modalitate excelenta de a crea legaturi.

Argumente contra imbaierii impreuna cu bebelusul tau

Ar putea fi dificil sa va dezobisnuiti de baie impreuna. Bebelusii si copiii mici vor asocia scaldatul cu contactul direct cu parintele si apropierea de acesta, daca sunt invatati sa faca acest lucru. Este posibil sa protesteze vehement atunci cand va fi timpul sa faca baie singur. Contactul intim cu un bebelus poate fi realizat in diverse moduri, dar imbaierea nu poate ramane un ritual obisnuit pentru mult timp.

Este firesc ca la un moment dat copiii sa se simta jenati de bai – de obicei, atunci este momentul sa ca acest lucru sa se opreasca. Nu exista o limita de varsta clara pentru momentul in care acest lucru ar trebui sa se intample, dar unii experti spun ca varsta de trei ani este o varsta buna, in timp ce altii spun ca poate continua pana la cinci ani daca nu exista jena. Totul depinde de familie si de modul in care asimileaza copilul informatiile din jur.

Bebelusii au o reputatie de a avea pielea perfecta, asa ca ii surprinde pe majoritatea noilor parinti sa afle ca pielea moale ca bebelusului este un pic un mit. Petele pielii sunt de fapt destul de frecvente in primul an de viata.

Mai jos sunt cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a te asigura ca pielea bebelusului tau ramane neteda si sanatoasa.

Fereste-ti copilul de soare

Ar trebui sa limitezi cat mai mult timpul petrecut la soare. Cand ii scoti afara, incearca sa le tii pielea departe de soare, chiar si iarna.

In conformitate cuAdministratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) Sursa de incredere, nu trebuie sa aplicati protectie solara unui copil sub 6 luni.

Limitati expunerea la soare intre orele 10 si 16 cand razele ultraviolete (UV) sunt cele mai puternice

De asemenea, este important sa va mentineti copilul hidratat cu lapte matern sau formula daca petreceti mai mult de cateva minute afara.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) ofera sfaturi similare. Ei recomanda evitarea punerii de protectie solara la bebelusii mai mici de 6 luni, dar recomanda copiilor mai mari sa foloseasca protectie solara cu un SPF de cel putin 15.

Daca aveti intrebari despre utilizarea protectiei solare la copilul dumneavoastra, medicul copilului dumneavoastra ar trebui sa va poata ajuta.

Nu la toti bebelusii trebuie sa li se aplice o crema hidratanta. Este normal ca bebelusii sa dezvolte mici pete de piele uscata in primele cateva saptamani dupa ce vin acasa. Aceste plasturi vor disparea adesea de la sine, fara a fi nevoie de vreo crema hidratanta suplimentara.

Daca bebelusul tau are pielea foarte uscata sau crapata, poti aplica produse pe baza de vaselina. De asemenea, poti aplica o lotiune hidratanta pe piele daca nu contine parfumuri si coloranti, care pot irita si mai mult pielea bebelusului tau.

Uleiurile naturale din plante, cum ar fi uleiurile de masline, nuca de cocos sau seminte de floarea soarelui, au fost sugerate ca hidratanti pentru bebelusi, dar exista uneledoveziSursa de incredereca de fapt pot agrava pielea uscata sau eczema la copii.

Daca ti-a placut arata si altora!