Ai ajuns la concluzia ca o afacere construita de la zero e mult prea riscanta pentru tine si te-ai hotarat sa cumperi o afacere la cheie? Trebuie sa stii ca nici aceasta optiune nu e lipsita de riscuri si nici ieftina. Unul din cele mai importante aspecte in achizitionarea unui business este momentul negocierii.
Arta negocierii trebuie stapanita de orice antreprenor de succes. In spatele unei negocieri reusite trebuie sa stea o strategie bine pusa la punct. Nu iti vor fi de ajuns doar talentul nativ si intuitia. Iti ofer un mic ghid despre cum poti incheia o negociere in avantajul tau.
Nu semna nimic inainte sa te informezi ca la carte.
Ia-ti toate masurile de precautie posibile informandu-te in prealabil despre orice detaliu ascuns al business-ului pe care vrei sa il cumperi. Nu exista afacere perfecta. Orice business are puncte forte si puncte slabe. Fii constient de acestea inainte sa semnezi orice act oficial. Este recomandat ca un consilier juridic sa analizeze toate documentele oficiale pentru a putea negocia clauzele contractuale si a fi acoperit din punct de vedere legal.
Cerceteaza piata afacerilor de vanzare
Strategia de negociere trebuie construita in functie de industria business-ului pe care vrei sa il cumperi. Fii la curent cu stirile din aceasta zona, analizeaza piata si fluctuatiile sale pentru a fi cu un pas in fata in momentul negocierii. Un prim pas este sa studiezi publicatiile si site-urile de specialitate, pentru a-ti face o idee despre preturi si tendintele din piata de afaceri de vanzare.
Este foarte important sa cunosti fluctuatiile pietei in momentul negocierii. De exemplu, poti obtine un pret mai mic daca industria business-ului pe care vrei sa il cumperi trece printr-o perioada de incertitudine. Acesta va avea un grad de risc mai mare si vei putea folosi acest aspect in avantajul tau in timpul negocierii.
Vrei sa ai cu adevarat succes in timpul unei negocieri? Angajeaza un broker!
Poate crezi ca este de ajuns sa te documentezi pe internet in legatura cu arta negocierii, dar sunt foarte multe aspecte ascunse pe care un om cu experienta le observa mult mai usor. Achizitionarea unei afaceri este un proces mult mai complex decat pare la prima vedere iar un broker competent stapaneste arta negocierii datorita experientei bogate in domeniu.
Gandeste-te ca interesul lui este ca tu sa beneficiezi de cea mai buna oferta posibila. Evident, va trebui sa ii platesti un comision, dar cu totii stim ca ce e bun, costa.
Gaseste punctele slabe ale ofertantului si foloseste-le in avantajul tau
Dupa cum am zis mai devreme, fiecare business are puncte forte si puncte slabe. Identifica-le pe cele slabe si scoate-le in evidenta pentru a obtine o oferta mai buna. Spre exemplu, poate locatia nu este una foarte avantajoasa pentru ofertant, motiv pentru care vrea sa vanda afacerea cat mai repede. Profita de asta si cere un pret mai bun!