Cum sa renovezi caminul in siguranta pentru un parinte in varsta ?

Se pot face mici (si, de asemenea, mari) modificari pentru a va proteja persoana iubita.

Deoarece cei dragi traiesc mai mult si au nevoie de mai multa ingrijire, multor familii le este greu sa gaseasca cea mai buna modalitate de a ajuta un membru mai in varsta al familiei.

Mai mult de trei sferturi dintre adultii cu varsta de 50 de ani si peste din Statele Unite doresc sa ramana in casa lor actuala cat mai mult timp posibil, potrivit studiului AARP Home and Community Preference Survey din 2021. Dar un studiu din mai 2020 al Biroului de Recensamant al SUA a constatat ca mai putin de 10% din gospodariile natiunii sunt “potrivite pentru imbatranire”, ceea ce inseamna ca au o intrare fara trepte, o baie si un dormitor la primul etaj si cel putin o caracteristica de accesibilitate in baie. Cum ar fi un bar de prindere sau un scaun de dus.

Adaptarea unei case la nevoile unei persoane dragi poate fi un pas dificil. Dar daca aveti in vedere acest lucru, tineti cont de sfaturile expertilor, care spun ca aceasta tendinta este probabil sa continue pe masura ce populatia tarii imbatraneste.

“Auzim din ce in ce mai multe cazuri de ingrijitori care isi modifica locuinta, astfel incat un membru mai in varsta al familiei sa se poata muta cu ei”, spune Sandy Markwood, directorul executiv al USAging, o asociatie nationala a agentiilor zonale privind imbatranirea.

Agentiile locale pot oferi evaluari ale sigurantei la domiciliu, spune Markwood. Dar recunoaste ca uneori adaptarile nu sunt usoare.

Pasul 1: Sfaturi de siguranta cu costuri reduse

Multi oameni isi dau seama ca pot face aceste schimbari pe cont propriu.

 • Adaugati benzi antiderapante texturate in cada si dus.
  • Aplicati ceara antiderapanta pe podele.
  •  Instalati un scaun impermeabil in dus.
  •  Instalati benzi antiderapante pe pasi.
  •  Scoate covoarele.
  •  Scoate rotile de pe scaune.
  •  Inlocuiti manerele obisnuite ale usilor cu manere.
  •  Inlocuieste toaleta cu una mai inalta.
  •  Utilizati covorase de baie cu suport de cauciuc.

Pasul 2: Modificari costisitoare

Aceste modificari necesita adesea ajutor profesional pentru a face o casa mai accesibila pentru scaunul cu rotile.

 • Remodelati dusul astfel incat sa puteti intra pe jos, fara a fi nevoie sa urcati o treapta.
  • Creati intrari fara praguri.
  •  Mutati intrerupatoarele astfel incat sa poata fi accesate cu usurinta din scaunul cu rotile sau din pat.
  •  Extindeti intrarile si coridoarele.

“Primul lucru pe care oamenii cred ca este, Acest lucru va arata ca un spital, si nu vreau casa mea sa arate rau”, spune el. “Puteti face schimbari care se integreaza in decor si transforma casa.”

Pasi simpli pentru a evita caderile

Potrivit Centrelor americane pentru controlul si prevenirea bolilor, caderile reprezinta un risc grav pentru sanatatea adultilor in varsta, provocand milioane de raniti si 32.000 de decese pe an. Unele simple, ieftine de cazare poate merge un drum lung spre reducerea riscului, spune Bryan Oden, un terapeut fizic de lunga durata si co-fondator al BubbleCare, o companie cu sediul in Texas, care ajuta familiile sa gaseasca asistenta pentru ingrijitori.

De exemplu, Oden spune ca atunci cand a fost responsabil de a face evaluari de siguranta la domiciliu pentru compania sa, aproximativ jumatate din casele pe care le-a vizitat aveau un animal de companie. Pentru a evita impiedicarea, el recomanda sa aveti o zona sigura pentru animalul de companie in timp ce persoana in varsta se misca. De asemenea opteaza pentru un azil. Vezi galerie Otopeni.

Covoarele sunt, de asemenea, un pericol, in special pentru persoanele care folosesc un walker, deoarece partea din fata a walkerului poate trece, dar spatele se poate bloca. Firele electrice sunt un alt pericol, spune el.

Pentru mai multa iluminare, el recomanda conectarea luminilor de detectare a miscarii. Odata cu varsta, sansele de cataracta si dificultatea de a vedea bine atunci cand lumina este slaba cresc.

Retine ca ceea ce ati putea considera a fi pasi simpli pentru a face o casa sigura pentru oameni pe masura ce imbatranesc, poate parea parintilor tai “ceva mai grav, cum ar fi pierderea independentei”, spune Oden. “Ar putea fi foarte deranjant si un mare obstacol in calea schimbarii. Demonstrati empatie, intelegere si compasiune.”

Cerere mare pentru modificari acasa

O treime dintre adultii americani chestionati de AARP o sa fie nevoiti sa-si modifice resedinta actuala, astfel incat ei sau o persoana draga sa poata imbatrani acolo. Printre cele mai importante nevoi se numara:

 • Caracteristici de siguranta pentru baie, cum ar fi barele de prindere sau dusurile fara trepte: 79%
 • Caracteristici de accesibilitate, cum ar fi o rampa, un lift pentru scaune cu rotile sau o usa mai lata: 71%
 • Sistem de raspuns in caz de urgenta: 61%
 • Dispozitive inteligente pentru casa, cum ar fi o sonerie cu o camera video sau un asistent vocal activat: 48%
 • Iluminat exterior imbunatatit: 38%
 • Iluminat interior imbunatatit: 29%
Daca ti-a placut arata si altora!