De cate tipuri este plasticul?

In fiecare zi, oamenii folosesc materiale plastice in diferite aplicatii cum ar fi ladite fructe din plastic, ambalaje din plastic, PET-uri, etc. In ultimii 50 – 60 de ani, utilizarile pentru plastic s-au extins pentru a se infiltra practic in fiecare aspect al vietii. Datorita faptului ca plasticul este atat de versatil, este de-asemenea si un material ieftin comparativ cu lemnul sau materialele metalice, motiv pentru care a luat locul altor produse, inclusiv lemnul si metalele.

Proprietatile diferitelor tipuri de materiale plastice il fac beneficiu pentru utilizatori. Consumatorilor le place pentru ca este usor de utilizat, usor si usor de intretinut. De exemplu, trei-patri ladite fructe din plastic pot fi mai usoare decat o lada fructe din lemn, iar acesta este doar un exemplu.

Tipuri de materiale plastice

In general, exista aproximativ 45 de tipuri de materiale unice si fiecare tip are zeci de variatii diferite. Producatorii pot schimba usor structura fizica pentru a beneficia de aplicatia pentru care o folosesc. Cand producatorii schimba sau modifica lucruri precum distributia greutatii moleculare, densitatea sau indicii de topire, acestea modifica eficacitatea si creeaza materiale plastice cu multe proprietati specifice – si, prin urmare, cu multe utilizari

diferite.

Doua categorii de plastic

Exista doua tipuri principale de materiale plastice, materiale termorezistente si termoplastice. Cunoscand aceste detalii, puteti vedea utilizarile de zi cu zi ale fiecarui tip. Cu materialele termorezistente, plasticul isi va mentine forma pe termen lung dupa ce s-a racit la temperatura camerei si s-a intarit bine.

Acest tip de plastic nu poate reveni la forma sa originala – nu poate fi topit in forma sa originala. Rasinile epoxidice si poliuretanii sunt cateva exemple ale acestui tip de plastic termosimetric. Este utilizat in mod obisnuit in anvelope, piese auto si compozite.

A doua categorie este termoplastica. Aici, aveti mai multa flexibilitate si versatilitate. Deoarece va reveni la forma sa originala atunci cand este incalzit, acest material plastic este utilizat in mod obisnuit in diferite aplicatii. Poate fi transformat in filme, fibre si alte forme.

Tipuri specifice de materiale plastice

Mai jos sunt prezentate cateva dintre tipurile specifice de materiale plastice si modul in care acestea sunt utilizate astazi. Luati in considerare proprietatile si beneficiile lor chimice:

PET sau polietilen tereftalat – Acest plastic este ideal pentru depozitarea alimentelor si sticle de apa. Este folosit in mod obisnuit si pentru lucruri precum gentile de depozitare. Nu se scurge in alimente, dar este rezistent si poate fi atras in fibre sau filme.

PVC sau clorura de polivinil – este fragila, dar i se adauga stabilizatori. Acest lucru il face un plastic mai moale, usor de modelat in diverse forme. Este utilizat in mod uzual in aplicatii de instalatii sanitare, datorita durabilitatii sale.

Polistirenul – cunoscut in mod obisnuit sub numele de Styrofoam, este una dintre optiunile mai putin ideale astazi din motive de mediu. Cu toate acestea, este foarte usor, usor de modelat si functioneaza ca izolator. Acesta este motivul pentru care este foarte utilizat in mobilier, dulapuri, pahare si alte suprafete rezistente la impact. De asemenea, se adauga in mod obisnuit cu un agent de suflare pentru a crea izolatie cu spuma.

Clorura de polivinilidina (PVC) – cunoscut sub numele de Saran, acest plastic este folosit in ambalaje pentru acoperirea alimentelor. Este impermeabil la mirosurile din alimente si poate fi atras in diferite filme.

Polytetrafluoroetilena – O alegere populara in crestere este acest plastic cunoscut si sub numele de Teflon. Produs pentru prima data de DuPont in 1938, este o forma rezistenta la caldura din plastic. Este foarte stabil si puternic si este putin probabil sa fie deteriorat de substante chimice. Mai mult, creeaza o suprafata care este aproape fara frecare. Acesta este motivul pentru care este utilizat in diferite vase (nimic nu se lipeste de el) si in tuburi, benzi sanitare si in produse de acoperire impermeabile.

Polipropilena – denumita in mod obisnuit PP, acest plastic are diverse forme. Cu toate acestea, are utilizari in multe aplicatii, inclusiv tuburi, borduri auto si saci.

Polietilena – Cunoscut si sub denumirea de HDPE sau LDPE, este una dintre cele mai comune forme de materiale plastice. Noile formatiuni ale acestuia fac posibil ca acest plastic sa fie plat. Utilizarile sale initiale au fost pentru fire electrice, dar acum se gaseste in multe produse de unica folosinta, inclusiv manusi si saci de gunoi. De asemenea, este utilizat in alte aplicatii de film, cum ar fi ambalaje, precum si in sticle.

Folosirea plasticului in fiecare zi este mai obisnuita decat ar putea crede multi. Prin modificari mici ale acestor substante chimice, se obtin solutii noi si versatile.

Asadar, dupa cum se poate vedea, plasticul este in prezent intalnit de catre oameni la fiecare pas, atat acasa cat si la servici. Plasticul poate fi de mai multe tipuri dupa cum se poate vedea, si vestea buna este ca se poate recicla.

Daca ti-a placut arata si altora!