Ce trebuie sa stiti daca cineva drag a suferit un AVC?

In cazul in care o persoana draga dvs. a suferit un accident vascular cerebral, cu siguranta doriti ca persoana respectiva sa fie internata cat mai repede in cel mai bun centru de recuperare, pentru a se recupera complet, cat mai repede.

Este firesc acest lucru in conditiile in care discutam despre o persoana draga dvs.

Si totusi, a avea pe cineva drag aproape, dupa ce a suferit un accident vascular cerebral este o provocare, asa ca iata cateva sfaturi va pot ajuta sa identificati si sa tratati probleme comune in timp ce aveti grija de persoana iubita:

  1. Este mai bine sa aflati decat sa pierdeti. Fiti constienti de medicamentele persoanei iubite si de efectele secundare ale acestora. Aflati daca casa dvs. ar trebui modificata pentru a raspunde nevoilor supravietuitorului de accident vascular cerebral. Rugati un medic, o asistenta sau un terapeut sa va raspunda la intrebari despre ce sa va asteptati.
  2. Reduceti riscurile sau accidentul vascular cerebral poate aparea din nou. Supravietuitorii prezinta un risc mare de a suferi un alt AVC. Asigurati-va ca persoana iubita mananca o dieta sanatoasa, face exercitii, ia medicamente conform prescriptiilor si viziteaza in mod regulat furnizorul de servicii medicale.
  3. Multi factori influenteaza recuperarea: unde in creier s-a produs accidentul vascular cerebral; cat a fost afectat creierul, motivatia supravietuitorului; asistenta pentru ingrijitor; cantitatea si calitatea reabilitarii; si sanatatea supravietuitorului inainte de accident vascular cerebral.
  4. Castigurile se pot produce rapid sau in timp. Cea mai rapida recuperare apare de obicei in primele trei-patru luni dupa un accident vascular cerebral, dar unii supravietuitori continua sa se recupereze bine in primul si al doilea an dupa accidentul vascular cerebral.
  5. Unele semne indica terapia fizica. Ingrijitorii trebuie sa ia in considerare asistenta unui terapeut fizic sau ocupational daca persoana iubita are: ameteli; dezechilibru care duce la caderi; dificultati de mers sau miscare zilnic; incapacitatea de a merge pe jos sase minute fara a va opri pentru a va odihni; incapacitatea de a participa sau de a finaliza activitatile zilnice.
  6. Nu ignora caderile. Caderile dupa accident vascular cerebral sunt frecvente. Daca o cadere este grava si duce la dureri severe, vanatai sau sangerare, du-ti persoana iubita in camera de urgenta. Daca persoana iubita are caderi minore de mai mult de doua ori in sase luni, consultati medicul sau kinetoterapeutul pentru tratament.
  7. Masurarea progresului conteaza. Cat de multa terapie de reabilitare acuta primeste persoana iubita depinde partial de rata de imbunatatire. Supravietuitorii in reabilitare acuta sunt de asteptat sa obtina castiguri functionale masurabile in fiecare saptamana pe baza Scorului de masurare a independentei functionale (FIMS). Imbunatatirile functionale includ abilitatile de comunicare zilnica, mobilitate si comunicare. Asteptarea tipica de reabilitare este de a imbunatati 1-2 puncte FIMS pe zi.
  8. O schimbare a abilitatilor poate duce la o schimbare a serviciilor. Este posibil sa fie disponibila acoperirea Medicare pentru terapiile de reabilitare daca functia fizica a persoanei dragi s-a schimbat. Orice imbunatatire sau scadere a abilitatilor motorii, vorbirii sau ingrijirii de sine de la ultima data cand persoana iubita a fost in terapie poate insemna modificari de eligibilitate in servicii.
  9. Monitorizati schimbarile de atitudine si comportament. Evaluati daca persoana iubita este greu sa controleze emotiile. Consultati un furnizor de servicii medicale pentru a dezvolta un plan de actiune.
  10. Opriti depresia inainte de a impiedica recuperarea. Depresia post-accident vascular cerebral este frecventa, cu pana la 30-50 la suta dintre supravietuitorii de accident vascular cerebral deprimati in fazele timpurii sau ulterioare ale post-AVC. Depresia dupa accident vascular cerebral poate afecta in mod semnificativ recuperarea si reabilitarea persoanei dragi. Consultati un furnizor de servicii medicale pentru a dezvolta un plan de actiune.
  11. Cauta sprijin. Resurse comunitare, cum ar fi supravietuitorul accidentului vascular cerebral si grupuri de asistenta pentru ingrijitor, sunt disponibile pentru tine si persoana iubita.
  12. Aflati aspectele si avantajele acoperirii asigurarii. Consultati-va cu furnizorul de servicii de sanatate al persoanei dragi, cu managerul de caz, cu asistentul social sau cu compania de asigurari pentru a afla cat si cat timp va asigura serviciile de reabilitare medicala si de reabilitare (sau sprijinite de guvern) in interiorul si in afara acestuia si pentru a afla in afara cheltuieli de buzunar. Aceasta poate varia substantial de la un caz la altul.
  13. Stiti cand sa inscrieti ajutor. Daca serviciile de reabilitare sunt refuzate din cauza lipsei de „necesitate medicala”, solicitati furnizorului de servicii de sanatate persoana iubita sa furnizeze inregistrari operatorului de asigurari si, daca este necesar, sunati la compania de asigurari.
  14. Cunoaste-ti drepturile. Aveti acces la inregistrarile medicale si de reabilitare ale persoanei dragi, inclusiv note scrise si filme de imagistica cerebrala.
  15. Ai grija de tine. Faceti o pauza de la ingrijire, rugand un alt membru al familiei, prieten sau vecin sa va ajute in timp ce va luati timp pentru voi. Mananca sanatos, fa exercitii fizice si odihneste-te adecvat.
Daca ti-a placut arata si altora!