Ce este depresia?

Depresia (tulburarea depresiva majora) este o boala medicala comuna si grava, care afecteaza negativ modul in care te simti, felul in care gandesti si cum actionezi, insa din fericire, este de asemenea tratabila, iar primul pas spre ajutor il puteti face accesand https://www.psihocab.ro.

Depresia provoaca sentimente de tristete si / sau pierdere de interes pentru activitatile odata savurate.

Poate duce la o varietate de probleme emotionale si fizice si poate scadea capacitatea unei persoane de a functiona la locul de munca si acasa.

Simptomele depresiei pot varia de la usoare la severe si pot include:

  • Te simti trist sau ai o dispozitie deprimata;
  • Pierderea interesului sau a placerii pentru activitati odata savurate
  • Modificari ale apetitului – pierdere in greutate sau castig fara legatura cu dieta;
  • Doriti sa dormiti sau sa dormiti prea mult;
  • Pierderea energiei sau cresterea oboselii;
  • Crestere a activitatii fizice fara scop, sau miscarile si vorbirea incetinite (actiuni observabile de catre altii);
  • Va simtiti fara valoare sau vinovati;
  • Dificultate de gandire, de concentrare sau de a lua decizii;
  • Ganduri de moarte sau sinucidere.

Simptomele trebuie sa dureze cel putin doua saptamani pentru diagnosticarea depresiei. De asemenea, afectiunile medicale (de exemplu, problemele tiroidiene, o tumora cerebrala sau deficienta de vitamine) pot imita simptomele depresiei, de aceea este important sa se excluda cauze medicale generale.

Depresia afecteaza aproximativ 1 din 15 adulti (6,7%) intr-un an dat. Si una din sase persoane (16,6%) va experimenta depresie la un moment dat in viata lor.

Depresia poate sa loveasca in orice moment, dar, in medie, apare prima data in perioada adolescentei tarzii pana la mijlocul anilor 20.

Femeile au mai multe sanse decat barbatii sa sufere de depresie. Unele studii arata ca o treime dintre femei vor experimenta un episod depresiv major in viata lor.

Depresia este diferita de tristete sau durere / suferinta

Moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca sau sfarsitul unei relatii sunt experiente dificile pentru o persoana.

Este normal ca sentimentele de tristete sau mahnire sa se dezvolte ca raspuns la astfel de situatii. Cei care sufera pierderi de multe ori s-ar putea descrie ca fiind „deprimati”.

Dar a fi trist nu este acelasi lucru cu a avea depresie. Procesul de durere este natural si unic pentru fiecare individ si impartaseste unele dintre aceleasi caracteristici ale depresiei.

Atat durerea cat si depresia pot implica tristete intensa si retragere din activitatile obisnuite. De asemenea, sunt diferite in moduri importante:

In suferinta, sentimentele dureroase apar in valuri, deseori amestecate cu amintiri pozitive ale decedatului. In depresie majora, starea de spirit si / sau interesul (placerea) sunt scazute pentru cele mai multe doua saptamani.

In suferinta, stima de sine este de obicei mentinuta. In depresia majora, sentimentele de lipsa de valoare si autodepasire sunt frecvente.

Pentru unii oameni, moartea unei persoane dragi poate aduce depresie majora. Pierderea unui loc de munca sau victima unui atac fizic sau a unui dezastru major poate duce la depresie pentru unii oameni.

Cand durerea si depresia coexista, durerea este mai severa si dureaza mai mult decat durerea fara depresie. In ciuda unor suprapuneri intre durere si depresie, acestea sunt diferite. Distingerea dintre ele poate ajuta oamenii sa obtina ajutorul, sprijinul sau tratamentul de care au nevoie.

Factorii de risc pentru depresie

Depresia poate afecta pe oricine – chiar si o persoana care pare sa traiasca in circumstante relativ ideale.

Cativa factori pot juca un rol in depresie:

  • Biochimie: Diferentele dintre anumite substante chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
  • Genetica: Depresia se poate produce in familii. De exemplu, daca unul dintre gemenii identici are depresie, celalalt are sanse de 70% sa aiba boala candva in viata.
  • Personalitate: persoanele cu o stima de sine scazuta, care sunt usor coplesite de stres sau care, in general, sunt pesimiste par sa aiba mai multe sanse de depresie.
  • Factorii de mediu: expunerea continua la violenta, neglijare, abuz sau saracie poate face unele persoane mai vulnerabile la depresie.

Conditii conexe

  • Depresie periapartum (anterior depresie postpartum);
  • Depresia sezoniera (numita si tulburare afectiva sezoniera);
  • Tulburare depresiva persistenta (anterior distimie);
  • Tulburare disforica premenstruala;
  • Tulburare de disreglare a starii de spirit;
  • Tulburari bipolare.

In incheierea acestui articol precizam faptul ca depresia este o boala reala si ajutorul este disponibil. Cu un diagnostic si tratament adecvat, marea majoritate a persoanelor cu depresie, vor reusi sa depaseasca aceasta problema cu care din pacate se confrunta.

Daca aveti simptome de depresie, un prim pas este sa va vedeti medicul de familie sau cu psihologul. Vorbeste despre preocuparile tale si solicita o evaluare amanuntita. Acesta este un inceput de abordare a nevoilor de sanatate mintala.

Nu este o rusine ca oamenii sa mearga la psiholog, asa ca daca exista simptomele de depresie, este indicat ca aceasta sa fie tratata inca de la inceput, pentru a trece mai usor peste problema si a gasi o rezolvare.

Daca ti-a placut arata si altora!