Ce este zeama bordeleza?

Este un fungicid versatil folosit de foarte mult timp pentru a lupta impotriva bolilor care apar in gradina si mai ales in gradina de legume. Este format din var si sulfat de cupru. Deosebit de eficient, acest preparat este permis in agricultura ecologica, un bun pentru toti gradinarii, cu conditia sa-l utilizati fara exces.

Denumirea produsului, in franceza bouillie bordelaise, (Amestec de Bordeaux sau zeama bordoleza) provine de la numele localitatii franceze Bordeaux. De la denumirea orasului Bordeaux s-a obtinut, prin derivare, adjectivul bordelais (masculin singular), respectiv bordelaise (feminin singular). In franceza, adjectivul bordelais / bordelaise semnifica: „din Bordeaux”, „de Bordeaux”, „bordelez” / „bordeleza”.

In limba romana, adjectivul bordelaise a fost imprumutat si adaptat fonetic sub forma „bordeleza”.

La Bordeaux se afla facultatea de stiinte la care lucrau profesorii Alexis Millardet (1838-1902), botanist, si prietenul sau Ulysse Gayon (1845-1929), chimist, care au experimentat folosirea zemii bordeleze pe culturi de vita de vie.

De asemenea, are o actiune algicida care elimina algele si actiunea bacteriostatica care lupta impotriva bolilor bacteriene. Zeama bordeleza este acceptata in agricultura ecologica, deoarece face parte din tratamentele incluse in lista fungicidelor minerale, dar din 2006, cantitatea a fost redusa la 6 kg / ha si pe an: se recomanda sa nu va puneti prea mult in pericol. sa polueze solul cu cupru.

Aceasta solutie va fi utilizata pe cartofi, plante de tomate, vita de vie, pomi fructiferi si capsuni. Este eficient pentru combaterea blisterului de piersic, a bolilor bacteriene, a mucegaiului, a coryneum, a gumozei, a cicatricii, a mucegaiului pudra, a entomosporiozei, a moniliozei sau a locului unghiular al frunzelor.

Amestec de Bordeaux de casa

Amestecul Bordeaux se vinde in centre de gradina, magazine mari, pepiniere sau pe internet. Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, sa-l faceti singur. Reteta este relativ simpla de preparat si va va permite sa obtineti aproximativ 5 litri de amestec de Bordeaux. Pentru a obtine acest lucru, mai intai veti avea nevoie de manusi de uz casnic, o masca si ochelari de protectie, un pulverizator sub presiune, doua galeti din plastic de 10 litri si nu metal, un bat, 100 g sulfat de cupru si 150 g de var taiat.

Pune-ti protectiile. Luati galeata de 10 litri si turnati 3 litri de apa si adaugati varul taiat. Se amesteca. In cealalta galeata se toarna 2 litri de apa si sulfat de cupru. Se amesteca laptele de var cu sulfat de cupru. Amestecul Bordeaux va fi gata de utilizare dupa 24 de ore.

Cum sa o folositi corect in gradina si care sunt masurile de precautie pentru utilizare?

Amestecul Bordeaux trebuie aplicat pe vita de vie, capsuni, cartofi si plante de tomate primavara, intre aprilie si mai. Repetati procedura la fiecare doua saptamani si opriti tratamentul putin inainte de timpul recoltei.

Pomii fructiferi:

  • Amestecul de Bordeaux se trateaza preventiv toamna cand cad frunzele. Reinnoiti tratamentul la sfarsitul iernii dupa dimensiuni pentru a proteja ranile ciupercilor.
  • Incepeti sa ridicati frunzele moarte si apoi sa le ardeti inainte de a pulveriza amestecul de Bordeaux.
  • La sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, chiar inainte de aparitia primilor muguri.
  • In ambele cazuri, se recomanda insistent repetarea operatiei de 2 pana la 3 ori la intervale de 15 zile.

Cartof, rosii si capsuni:

  • Din mai, cu o pulverizare la fiecare 15 zile.
  • Acest tratament este esential, deoarece aceste legume sunt cele mai sensibile la intarziere, iar contaminarea ar putea condamna recolta.
  • Opriti tratamentul cu cateva saptamani inainte de recoltare.

Vita de vie:

  • Este foarte sensibil la mucegai si, prin urmare, merita un tratament sistematic primavara si toamna.
  • De acolo ii vine numele „Bordeaux”.
  • Tratamentul trebuie sa inceapa in aprilie si sa se extinda pana la sfarsitul lunii iulie cu un spray de terci la fiecare 15 zile si in mod sistematic dupa o perioada ploioasa puternica.

Daca pulverizarea se face in perioada de inflorire, riscul de scapare este mare. Pentru a evita atunci, fiti atenti, deoarece sulfatul de cupru este toxic, nu pulverizati prea mult, pentru ca puteti sa va confruntati cu riscul de a ucide plantele.

Prin urmare, aveti grija sa nu folositi excesiv si excesiv amestecul de Bordeaux, pentru a combate toate bolile, cu pretextul ca este autorizat in agricultura ecologica: asa cum este indicat mai sus, cuprul poate deveni daunator pentru soluri, pe de o parte, si pe de alta parte, alte retete naturale vor fi mai eficiente impotriva anumitor boli, inclusiv amestecul de soda de copt si sapunul negru impotriva mucegaiului, de exemplu.

Precautii pentru utilizare

Amestecul Bordeaux, desi este un produs „natural” si „autorizat in agricultura ecologica”, necesita precautii si recomandari atunci cand se utilizeaza:

  • purtati manusi, masca si ochelari de protectie;
  • respectati dozele maxime autorizate in agricultura (4kg / ha), fara supradozare, adica 4g pentru 10m² la scara unei gradini.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste zeama bordoleza.

Daca ti-a placut arata si altora!