De ce sa inveti sa navighezi?

Navigatia este o activitate de agrement minunata. Va puteti bucura de o vacanta linistita, departe de aglomeratie, alaturi de familie, puteti petrece cu prietenii sau puteti avea timp pentru voi, pescuind sau relaxandu-va pe punte. Dar ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca navigatia este mult mai mult decat un simplu hobby sau sport.

Pe langa faptul ca va ofera libertatea de a alege unde sa mergeti si ce sa faceti, va ofera si o multitudine de beneficii pentru sanatate. Care sunt aceste beneficii, va intrebati? Iata cateva care v-ar putea convinge sa va inscrieti la, SkipperAcademy.ro atunci cand sunteti deja in varsta de 40 de ani, bineinteles, pentru a invata sa navigati.

Navigatia dezvolta puterea musculara

Navigatia implica tragerea de parame, precum si ridicarea si reglarea velelor pentru a va ajuta sa manevrati corect barca. Aceste activitati pot ajuta la dezvoltarea fortei musculare in umeri si spate, precum si in picioare si coapse, intr-o anumita masura. Aceleasi activitati va pot imbunatati, de asemenea, agilitatea, rezistenta, motricitatea fina, flexibilitatea si coordonarea mana-ochi.

Navigatia va poate ajuta sa va pastrati oasele puternice

Expunerea la lumina soarelui ajuta organismul sa produca vitamina D, care este esentiala pentru sanatatea oaselor. Atunci cand navigati, aveti acces nelimitat la soare, fara structuri artificiale care sa va stea in cale. Desigur, cel mai bine este sa va expuneti la soare dimineata devreme, cand razele soarelui nu sunt atat de puternice.

De asemenea, asigurati-va ca aplicati crema de protectie solara pentru a preveni deteriorarea pielii si purtati o palarie si ochelari de soare pentru a minimiza riscul de dureri de cap si oboseala a ochilor.

Navigatia ajuta la imbunatatirea concentrarii

Unul dintre scopurile finale ale navigatiei este de a mentine barca la suprafata si de a naviga fara probleme pe apa. Acest lucru se realizeaza prin monitorizarea diferitelor aspecte ale vremii, cum ar fi modelele de vant, in timp ce conduceti barca si stati cu ochii pe indicatoare.

In acest fel, navigatia va poate ajuta sa va imbunatatiti concentrarea, facandu-va sa fiti atenti la cele mai mici detalii. Acest antrenament mental este foarte util pentru cei care trebuie sa faca mai multe lucruri in acelasi timp in viata de zi cu zi.

Te poti simti ca un erou pe mare

Marinarii au inteles repede ca este mai bine sa stii cum sa te descurci cu elementele, pentru ca nu le poti imblanzi niciodata. Uneori te lasi impins de vant, alteori te folosesti de el pentru a merge impotriva lui. Navigatia inseamna sa inveti sa te joci cu marea si cu aerul. Si ce poate fi mai satisfacator decat sa citesti curentii si vanturile pentru a-ti ajusta panzele si a aluneca pe oceane!

Navigatia poate ajuta la reducerea stresului

Daca nu sunteti predispus la rau de mare, leganarea blanda a unei barci, sunetul stropilor si vantul din panze va pot ajuta sa va recapatati calmul. Acest lucru, la randul sau, poate contribui la reducerea nivelului de stres si la calmarea mintii.

Dupa cum stim cu totii, un nivel scazut de stres poate contribui la intarirea apararii organismului nostru impotriva bolilor.

Sfaturi pentru navigatori

Sa incepi cu navigatia nu este atat de dificil pe cat ar putea parea. Cand te pregatesti sa mergi pe apa, vei dori putine informatii pentru a-ti linisti mintea. Iata cateva sfaturi de navigatie pentru incepatori pentru a va asigura ca aveti o calatorie sigura, distractiva si de succes.

Alegeti o zi cu conditii favorabile si imbracati-va corespunzator. In functie de zona dvs., conditiile bune vin intr-o varietate de forme si dimensiuni. In general, doriti mari destul de calme si vanturi mai usoare decat mai puternice. Soare si 0% sanse de precipitatii sunt un plus! Amintiti-va ca este adesea mai vant si mai racoros pe apa decat pe tarm, asa ca imbracati-va corespunzator.

Intelegerea punctelor de navigare. Directia vantului dicteaza directia pe care o poate naviga o barca cu panze.

Intelegerea panzelor. Panza este forta motrica a barcii. O barca cu panze este la fel de buna ca panzele sale atunci cand considerati ca captarea energiei vantului este premisa din spatele a ceea ce fac marinarii pentru a-si propulsa barcile in directia inainte.

Intelegerea vantului. Lumea unui marinar se invarte in jurul vantului si este esential sa fii constient de directia vantului. Capacitatea ta de a simti cu precizie schimbarile vantului, viteza si directia acestuia se vor imbunatati pe masura ce inveti.

Aveti barca potrivita. Cand invatati, o barca mai mica si mai receptiva face mai usor sa intelegeti dinamica navigatiei. Cursurile sunt predate pe barci cu chila de 22′, care sunt mai mari si mai rezistente decat o barca, dar suficient de mici incat sa poti simti cu adevarat fortele vantului si apei care actioneaza asupra ambarcatiunii.

Fii constient de boom-ul. Boma este bara mare si grea de la picioarele panzei mari. Se leagana peste barca ori de cate ori virati sau trageti si chiar nu doriti sa va loveasca.

 

Daca ti-a placut arata si altora!