Despre aparatale cu care se realizeaza sudura electrica

Descoperirea acestei suduri electrice a fost mult influentata de imbinarea pieselor metalice pentru diverse activitati. Aceasta tehnologie a sudurii electrice este realizata cu ajutorul unor aparate de sudura care pot fi de mai multe tipuri. In functie de tipul dispozitivului de reglare a curentului electric avem astazi trei tipuri de aparate de sudura cu arc electric.

Primul este aparatul de sudura electromagnetic, numit si transformator de sudura. Al doilea este aparatul de sudura controlat electronic avand reglaj cu tiristori. In al treilea rand, exista invertoarele de sudura. In functie de polaritatea sursei de putere distingem doua categorii: aparatul de sudura in curent continuu – DC si aparatul de sudura in curent alternativ – AC.

In privinta tehnologiei de sudura electrica pot spune ca aceasta operatie consta in transferul unui material de adaos ce este sub forma unui electrod care este acoperit cu material izolant si de protectie catre materialul de baza care trebuie sa fie sudat. In absolut toate cazurile, materialul de adaos care este transferat in cadrul unor aparate de sudura se realizeaza printr-un arc electric, care este obtinut intre materialul de adaos si totodata materialul de baza care urmeaza a fi sudat.

Practic arcul electric de sudura asigura strapungerea materialului de baza, care realizeaza in acest caz un aliaj intre materialul de adaos si totodata piesele care trebuie sudate. Aparatele de sudura care produc arcul electric trebuie alimentate la reteaua electrica. Alimentarea se poate realiza fie monofazat la 230V, fie trifazat la 380V, fie intre doua faze 380V.

Reteaua de alimentare va trebui sa fie fara doar si poate echipata cu un conductor de impamantare, pentru a se evita unele socuri electrice atunci cand sunt folosite diferite aparate de sudura. De asemenea, este absolut necesar sa luati masuri de precautie si la nivel de aparat de sudura pentru a putea evita numeroase accidenteprin descarcari accidentale sau prin scurtcircuite ale unor conductori intre piesele de prelucrat si retea.

Procesul de sudura nu este unul extrem de complicat, dar trebuie realizat cu multa prudenta. In functie de aplicatia care va trebui realizata trebuie aleasa o tehnologie de sudura, dar si modelul potrivit pentru aparatele de sudura. Pentru a putea alege cu succes aceste scule electrice este obligatoriu sa luati in considerare cateva elemente importante cum ar fi, tipul procedeului de sudura, tipul alimentarii, gabaritul si puterea aparatului sau gradul de automatizare si robotizare.

Dupa ce veti contacta aparatul de sudura la retea, va trebui sa realizati legarea pieselor pe care doriti sa le sudati. Clestele de masa trebuie fixat la borna minus a aparatului doar cu exceptia cazului in care se indica diferit, iar clestele in care prindeti electrodul la borna plus.

Apoi va trebui sa cuplati clestele de masa la materialul de baza si celalalt cleste in care este fixat electrodul la materialul de adaos. Atunci cand se amorseaza arcul electric intre cele doua materiale are loc operatiunea de sudura, aceasta continuand pana la terminarea cordonului. Aparatele de sudura sunt foarte necesare in gospodarie.

Daca ti-a placut arata si altora!