Ce sunt uleiurile antivirale?
Uleiurile esențiale considerate a fi „antivirale” nu sunt antivirale universale. Înainte de a explica cercetările existente privind „uleiurile esențiale antivirale”, este important să clarificăm diferența dintre virucide și antivirale. „Antiviral” înseamnă că un compus inhibă proliferarea unui virus, în timp ce „virucid” înseamnă că un virus este distrus sau dezactivat.
În multe cazuri, uleiurile esențiale pot fi eficiente în uciderea unui virus specific, dar nu a altui virus. Uleiul esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) inhibă proliferarea virusurilor gripale în celule (ceea ce îl face antiviral), dar inhibă doar modest HSV-1 și HSV-2. Uleiul esențial de arbore de ceai nu a putut inhiba proliferarea virusurilor poliovirus 1, adenovirus 2, echovirus 9 și Coxsackie B1. O mare parte din cercetările existente privind uleiurile esențiale antivirale se referă la viruși care cauzează boli de piele (herpes simplex I și II: HSV-1 și HSV-2), având o relevanță redusă pentru virusurile care provoacă infecții ale tractului respirator.
Cercetări versus reţete
În plus, existenţa unor cercetări asupra activităţii antivirale nu echivalează cu găsirea unei „rețete de ulei esențial pentru virus”. De exemplu, un studiu in vitro / in vivo care examinează un coronavirus aviar care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare la găini și alte păsări mici din întreaga lume a arătat că un compus a demonstrat activitate virucidă și a fost eficient în controlul bronșitei legate de coronavirus la găini. Producătorii raportează că acest compus conține oleorezine botanice și uleiuri esențiale, dar nu dezvăluie formularea.
Un alt studiu in vitro care a examinat același coronavirus aviar a constatat că materialul vegetal extras cu etanol ar putea interfera cu infecția cu coronavirus. Cele mai reușite au fost extracțiile de etanol (nu uleiuri esențiale distilate) din menta (Mentha piperita), cimbru (Thymus vulgaris) și o plantă înrudită cu trifoiul (Desmodium canadense). Totuși, așa cum s-a menționat mai sus, acest lucru NU se traduce prin niciun efect dovedit.
Uleiurile esenţiale şi virusurile SARS-CoV
Cel mai apropiat de un studiu aplicabil este un studiu in vitro care examinează SARS-CoV (virusul focarului 2002/2003) și efectul mai multor uleiuri esențiale. Autorii raportează că un ulei distilat extras din boabele Laurus nobilis (dafin )a fost un virucid eficient împotriva SARS-CoV. Boabele L. nobilis au fost obținute dintr-o regiune din Liban, iar uleiul esențial conținea β-ocimen, 1,8-cineol, α-pinen și β-pinen ca principali constituenți. Acest ulei esențial conținea, de asemenea, eremantină și dehidrocostus lactonă ca constituenți minori la 3,65% și respectiv 7,57%. Acești compuși sunt oarecum neobișnuiți în uleiurile esențiale, dar cel puțin un studiu in vitro a constatat că lactona dehidrocostus a avut activitate împotriva virusului hepatitei B, un virus ADN. Cu toate acestea, uleiul esențial de boabe de dafin nu este disponibil în comerț, iar uleiul esențial de frunze de dafin nu este aceeași substanță. Este posibil ca uleiul utilizat să fie o combinație de ulei esențial și ulei gras obținut din fructe de dafin prin metode tradiționale, deoarece doar 56% din compușii volatili au fost identificați.
Concluzie
Datele in vitro privind activitatea antivirală și virucidă a uleiurilor esențiale sunt limitate, iar datele umane in vivo sunt inexistente. Ca atare, mecanismele specifice pe care le utilizează coronavirusurile sunt slab înțelese, iar SARS-CoV-2 este cel mai recent focar, ceea ce înseamnă că se știe și mai puțin despre acest coronavirus.
Cu toate acestea, uleiurile esenţiale prezintă beneficii dovedite pentru sănătate. Împreună cu Diana Gubas, aromaterapeut, puteţi descoperi uleiurile esențiale dōTERRA, recunoscute global pentru puritatea și eficiența lor în ameliorarea echilibrului dintre minte și corp.