Generalitati despre ISO 27001

Pur si simplu nu puteti fi prea atent atunci cand vine vorba de securitatea informatiilor. Protectia inregistrarilor personale si a informatiilor comerciale sensibile este critica. ISO / IEC 27001 va ajuta sa implementati o abordare robusta in gestionarea securitatii informatiilor (infosec) si in construirea rezistentei acestora.

ISO / IEC 27001 este standardul international pentru managementul securitatii informatiilor. Prin implementarea standardului, organizatiile pot identifica riscurile de securitate si pot efectua controale pentru a le gestiona sau elimina, pentru a castiga increderea partilor interesate si a clientilor cu privire la protejarea datelor confidentiale si pentru a ajuta la obtinerea statutului de furnizor preferat, ajutand la castigarea unei noi afaceri.

Ca si in cazul unor alte standarde ISO de management, certificarea ISO / IEC 27001 este posibila, dar nu este neaparat obligatorie, asa ca doar daca doriti puteti sa cautati o oferta certificare iso 27001 atractiva, insa ar fi indicat sa faceti acest lucru tinand cont de datele mai sus amintite.

Mai mult decat atat, este important sa stiti ca unele organizatii aleg sa implementeze standardul pentru a beneficia de cele mai bune practici pe care le iso 27001, in timp diferite alte organizatii decid ca isi doresc sa obtina certificarea pentru ca aceasta este un mod prin care isi pot asigura clientii de faptul ca recomandarile si cerintele au fost respectate.

Asadar, daca doriti sa obtineti certificarea iso 27001 pentru organizatia dvs, trebuie sa stiti de unde sa incepeti, mai intai de toate.

Obtinerea unui certificat iso 27001 cuprinde mai multi pasi, iar acestia sunt:

  1. Etapa preliminara in cadrul careia se dezvolta si evalueaza un SMSI. De precizat este faptul ca in cadrul acestei prime etape se stabileste intreaga documentatie necesara pentru compania dvs. Tot in cadrul primei etape se stabileste si un plan in ceea ce priveste tratarea riscului.
  2. Odata trecuta etapa eliminara, in etapa a doua se stabileste daca sistemul respecta regulile ISO 27001. Se verifica daca SMSI-ul este realizat in mod corespunzator si daca acesta este adoptat in mod corespunzator. Tot in cadrul acestei etape se stabileste si daca acesta opereaza in conformitate cu asteptarile. Mai exact, aceasta etapa in care se ajunge la concluzia daca SMSI-ul creat este potrivit pentru a fi certificat ISO sau nu;
  3. Ultima etapa presupune viitoarele audituri si viitoarele reevaluari a SMSI-ului. Scopul acestei etape este urmarirea evolutiei si asigurarea unei functionari optime.

In continuare veti descoperi cativa pasi de urmat pentru integrarea cerintelor standardului in cadrul organizatiei dvs.:

  • stabiliti raza de actiune pe care o are proiectul de certificare ISO;
  • stabiliti cerintele legislative, contractuale si regulatoare, si totodata si partile interesate;
  • reevaluati si adoptati actiunile de control necesare;
  • alcatuiti documentatia impusa de SMSI;
  • monitorizati, masurati, evaluati si programati auditul pentru revizuirea SMSI-ului;
  • estimati factorii de risc;
  • extindeti competentele interne;
  • programati un curs de training care priveste instructajul personalului;
  • obtineti certificatul ISO 27001.

Ei bine, in concluzie putem spune ca obtinerea certificatului ISO 27001 poate fi un pas extrem de important pentru compania dvs., in ceea ce priveste securizarea informatiilor, si va va aduce o multime de beneficii, printre care siguranta, increderea din partea clientilor, plus multe alte avantaje.

Daca ti-a placut arata si altora!