Hipertensiunea arteriala: ce este si cum sa o previi

HTA sau Hipertensiune Arteriala este o afectiune patologica a sistemului cardiovascular care apare atunci cand tensiunea arteriala, monitorizata in mod normal in cadrul evaluarii generale a starii de sanatate a unei persoane, este in afara limitelor normale.  In mod obisnuit, hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori de risc la adulti si este cel mai adesea cauzata de un stil de viata inadecvat.

Poate fi tratata cu medicamente, dar, deoarece depinde in special de alegerea individuala, cea mai buna modalitate de a mentine tensiunea arteriala sub control si de a evita hipertensiunea arteriala este de a oferi informatiile preventive adecvate pentru a va schimba stilul de viata.

Hipertensiunea arteriala: ce este?

Prin contractie, inima pompeaza sangele prin corp, permitandu-i sa circule: presiunea generata de aceasta miscare se numeste presiune arteriala. In cazul in care valorile prin care va monitorizati sunt deosebit de ridicate in mod continuu, poate insemna ca sunteti supus hipertensiunii.

Aceasta este o afectiune care, daca este persistenta, poate fi periculoasa deoarece, pe termen lung, este asociata cu o ingustare progresiva a vaselor de sange, pierderea elasticitatii peretilor arterelor si oboseala si ingrosarea inimii, cu consecinta deteriorarii intregului sistem cardiovascular si aparitia unor boli cum ar fi ateroscleroza, insuficienta renala si afectarea vederii, precum si predispozitia la atac de cord si accident vascular cerebral.

Cum se masoara tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala se masoara prin doua valori diferite, presiunea sistolica si presiunea diastolica, exprimate in milimetri de mercur. Tensiunea sistolica, sau maxima, este presiunea produsa de contractiile inimii pentru a pompa sangele prin artere. Aceasta este de obicei de 130 mmHg sau mai putin.

Tensiunea diastolica, sau minima, se masoara intre doua contractii, cand inima este incarcata cu sange pentru a fi pompat. Valorile normale ale presiunii diastolice sunt de 85 mmHg sau mai putin. Hipertensiunea arteriala este diagnosticata atunci cand presiunea sistolica depaseste 140 mmHg si presiunea diastolica 90 mmHg.

Prevenirea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita in principal printr-un stil de viata corect, care ajuta la limitarea riscului cardiovascular prin dieta, controlul greutatii, activitate fizica si sanatate psihologica.

Pentru a controla tensiunea arteriala, trebuie sa se urmeze o dieta sanatoasa, saraca in sare si bogata in fructe si legume, cu un consum limitat de cafea si alcool. Datele actuale arata, de exemplu, ca o reducere cu 5 grame a aportului zilnic de sare contribuie la o scadere cu 5 mmHg a tensiunii arteriale.

O greutate corporala mare inseamna ca inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a ajunge la toate tesuturile. Prin urmare, persoanele supraponderale sau obeze sunt expuse riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala.  Activitatea fizica ajuta si la controlul tensiunii arteriale, care va fi reglata prin exercitii fizice constante, care pot fi si de intensitate moderata.

Stresul este un alt factor de risc: starile prelungite de ingrijorare si anxietate sunt asociate cu cresterea tensiunii arteriale. In cele din urma, este esential sa renuntati la fumat, deoarece fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru hipertensiune.

Daca ti-a placut arata si altora!