Iata tot ce nu stiati despre ia romaneasca

De la regina Maria a Romaniei, la pictorul Henri Matisse la Yves Saint-Laurent, bluza traditionala romaneasca a devenit un simbol al feminitatii universale. Dupa ce a fost o piesa exclusiva de imbracaminte, parte a costumului traditional de mai multe decenii, bluza romaneasca a trecut granitele pentru a deveni o tendinta internationala puternica pentru mai multe sezoane.

Pur si simplu numit “ie” in limba romana, piesa vestimentara este, fara indoiala, cea mai puternica piesa reprezentativa a folclorului romanesc, iar in cele ce urmeaza veti descoperi mai multe lucruri interesante despre aceste ii romanesti.

Broderia realizata manual isi gaseste radacinile intr-un trecut pitoresc; chiar si dupa mii de ani, femeile din Romania continua traditia de a coase bluze taranesti pana in ziua de azi. Cele mai populare materiale sunt bumbacul, inul, canepa si matasele, iar o broderie prelucrata manual poate dura pana la trei saptamani pentru a se produce o singura bluza.

Modelele florale sunt numeroase si spun povesti nesfarsite despre istoria feminitatii in aceasta parte a lumii. In trecut, femeile casatorite sau cele mai vechi din familie purtau culori si modele simple, in timp ce cei mai tineri membri purtau camasi mai colorate.

De-a lungul secolelor, frumusetea traditionala a bluzei romanesti a trecut de la o generatie la alta, lasand mici sate idilice si raspandindu-se prin orase sub diferite forme: picturi, fotografie, case de moda, case regale ca o emblema a feminitatii.

Cunoscuta ca cea mai importanta piesa a costumului traditional feminin din Romania, bluza are mult mai mult decat modelele colorate si broderiile detaliate. Ia romaneasca pastreaza traditia prin ornamentele sale care evidentiaza diferentele de varsta, statut social si evenimente de viata.

Primul tip de bluza romaneasca este considerat a fi nascut in cultura Cucuteni incepand cu inceputul secolului al VI-lea i.Hr. Desi traditia a ramas puternica in timp, numarul femeilor romanesti care creeaza aceste arte autentice a scazut considerabil in ultimele decenii.

De-a lungul timpului, frumusetea acestor bluze taranesti, realizate cu grija, a atras atentia unor nume mari in industria modei. Yves Saint Laurent a fost primul designer care a introdus bluza romaneasca in colectia sa in 1981. El a fost urmat de Oscar de la Renta la inceputul anilor 2000, Jean Paul Gaultier in 2006, Tom Ford in 2012 si Isabel Marant 2013. Mai recent, Anthropoligie a creat o colectie inspirata de Romania de Sud.

Exista si designeri romani care promoveaza folclorul romanesc in colectiile lor cum ar fi Adrian Oianu, Dana Budeanu sau Ingrid Vlasov.

In timpul secolului al XX-lea, faimosul pictor francez Henri Matisse a creat o serie de lucrari importante de portretizare a femeilor in bluze romanesti.

Fascinatia sa cu “traditia” traditionala a inceput dupa ce a primit un cadou de la Theodor Pallady, un pictor roman si colegul sau de la Ecole des Beaux Arts din Paris.

Unul dintre picturile lui Matisse este afisat pe coperta cartii lui Constantin Roman ”  Voicele farabe a femeilor romanesti” , o carte despre traditie si arta in ceea ce priveste bluzele traditionale.

Pentru femei si barbati, bluza reprezinta o parte importanta a costumului traditional romanesc, a carui structura a ramas neschimbata de-a lungul secolelor.

In zilele noastre, in regiunile rurale ale Romaniei, barbatii pot fi inca vazuti purtand palarii de blana, sandale taranesti din piele si pantaloni traditionali (“itari”) alaturi de bluza. Femeile poarta, de obicei, o esarfa de lana tiparita si o palarie traditionala de paie peste ea cand lucreaza in campuri in timpul verii.

Bluza taraneasca romaneasca a devenit o bucata de imbracaminte extrem de apreciata in perioada interbelica, cand Regina Maria a Romaniei a inceput sa o poarte ca simbol al respectului si apartenentei culturii romanesti.

Ulterior, elementul traditional a intrat in iconografia internationala, impreuna cu pictura lui Matisse La Blouse Roumaine.

Daca ti-a placut arata si altora!