In ultimul timp, cu siguranta ati observat faptul ca pungile din supermarket sunt diferite de cele care existau in trecut. Acestea sunt pungi realizate din materiale plastice biodegradabile, de producatori de top precum Neo Pack.
Pentru ca majoritatea persoanelor nu au foarte multe cunostinte in ceea ce priveste materialele plastice biodegradabile, acestea au foarte multe curiozitati si intrebari frecvente in legatura cu acestea. In randuile care urmeaza, va facem cunoscute cateva dintre acestea.
Care este diferenta dintre materialele biologice si cele biodegradabile?
Materialele plastice pe baza de bio sunt partial obtinute din biomasa, din porumb si trestie de zahar. Pe de alta parte, materialele plastice biodegradabile sunt materiale care se descompun in anumite conditii si nimic altceva decat CO2 atunci cand sunt defalcate si lasate in apa. Ambele sunt definite in standarde.
Conform DIN EN 16575, biomasa este „material de origine biologica, cu exceptia materialului incorporat in formatiuni geologice si / sau transformat in material fosil”.
Conform aceluiasi standard, biodegradarea este definita ca „degradare cauzata de activitatea biologica, de exemplu prin actiune enzimatica ceea ce duce la o schimbare semnificativa a structurii chimice a unui produs.
“Plasticele pe baza de bio pot fi sau nu biodegradabile. In schimb, materialele plastice biodegradabile nu sunt neaparat bi-bazate.
Din ce sunt fabricate materialele biologice si biodegradabile?
Materiile prime pentru materiale plastice pe baza de bio furnizeaza in general, plante bogate in amidon si celuloza, precum porumb sau miscant, dar uneori si seminte oleaginoase sau lemn. Produsele animale sunt utilizate foarte rar. Plasticul biodegradabil poate fi fabricat din amidon termoplastic, celuloza, poliesteri degradabili si pollactida (PLA).
Poliactida este polimerul acidului lactic, care este obtinut si din amidon sau celuloza. Unele poliesteri degradabile sunt uneori fabricate din petrol. Aceasta inseamna ca nu toate materialele plastice biodegradabile sunt bazate pe bio.
Amestecurile sunt de asemenea deseori prezente, de exemplu PLA si poliesteri degradabili. Daca un plastic este biodegradabil depinde si de prelucrarea ulterioara si poate fi determinat doar experimental.
Ce cota de piata au materialele plastice biodegradabile pe baza de bio si biodegradabile?
Potrivit expertilor din industrie, capacitatea de productie la nivel mondial pentru materiale plastice bio si biodegradabile este de aproximativ 2,27 milioane de tone (European Bioplastics, 2018).
Pentru comparatie: in 2016, au fost produse 335 de milioane de tone de materiale plastice conventionale (PlasticsEurope, 2017). Europa reprezinta aproximativ 11,6% din productia de materiale plastice bio si biodegradabile, ceea ce corespunde la aproximativ 263.000 de tone (Institute for Bioplastics and Bio-Composites, 2018). Aceste capacitati cresc de la un nivel scazut de cativa ani. Cota de piata variaza in functie de industrie.
Se pot recicla materialele plastice pe baza de bio?
Depinde. Exista materiale plastice pe baza de bio care au aceeasi structura chimica ca omologii lor pe baza de fosile. Prin urmare, ele pot fi reciclate la fel ca acesta. Un exemplu este reprezentat de sticlele PET cu componente pe baza de bio, care sunt reciclate impreuna cu sticlele conventionale PET.
Reciclarea in cicluri inchise a materialelor poate duce la sticle cu continut reciclat in medie de 26% pana la 100%. Indiferent de sursa de materie prima, reciclarea de inalta calitate ar trebui sa fie efectuata, daca este posibil.
Este mai dificil pentru materialele plastice pe baza de bio care nu au aceeasi structura chimica ca si materialele plastice pe baza de fosile. Multe dintre ele sunt termoplastice, ceea ce reprezinta o conditie necesara pentru reciclare.
Cu toate acestea, sistemele de sortare, de exemplu pentru ambalaje usoare realizate din sacul galben / cosul galben, nu sunt concepute pentru a sorta aceste materiale plastice. Prin urmare, materialele plastice exceptionale ajung in cea mai mare parte la recuperarea energiei.
Structura materialelor plastice pe baza de bio si fosile difera?
Exista polimeri care sunt atat pe baza de bio cat si de fosili si au in final aceeasi structura. Un exemplu este polietilena. Exista de asemenea, grupe polimerice, de exemplu poliamide, care sunt formate prin condensarea acizilor carboxilici diferiti si a aminelor, care pot fi atat pe baza de bio cat si de fosile.
Rezultatul este plasticul partial pe baza de bio. Exista, de asemenea, materiale plastice care sunt numai pe baza de bio, cum ar fi poliactida (PLA). Derivatii de celuloza, de exemplu acetat de celuloza si hidrat de celuloza, sunt in mare parte bazati pe bio si apoi sunt modificati chimic.
Sunt intotdeauna materiale plastice pe baza de biologie 100% pe baza de bio?
Plasticul pe baza de bio este uneori doar partial biologic. Fractia bazata pe bio poate fi determinata experimental in polimeri si in produse. Standardele CEN / TS 16137 pentru polimeri si EN 16785-1 pentru produse sunt utilizate ca baza. Procentul este dat ca valoare in procente.
Acestea sunt in mare parte cateva dintre curiozitatile pe care le au oamenii in ceea ce priveste utilizarea acestor materiale plastice.